Χιώτικη επίσκεψη στην Νέα Υόρκη

 

Στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ βρίσκονται ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκου. Την Παρασκευή 12 Ιουλίου επισκέφθηκαν τον  Σεβασμιωτάτο Αρχιεπισκόπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου συνοδευμένοι υπό των κ.κ. Μάρκου Μαρινάκη, Ιωάννου Κοντολιού-προέδρου της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, του διακόνου Αποστόλου Λαδά και του
π. Βασιλείου Λούρδα στην 
Έδρα Ι. Αρχιεπισκοπής, NYC.

Το απόγευμα ακολούθησε εκδήλωση με τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο και τον απερχόμενο δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού,που διοργανώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουλίου στο «Σπίτι της Χιακής Ομοσπονδίας».

Οι ομογενείς Χιώτες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν την εκκλησιαστική και δημοτική ηγεσία του νησιού, που μετέβη στη Νέα Υόρκη για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate New York, που διοργανώνει ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελίναιον».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος ευχαρίστησε τους ομογενείς για την αφοσίωσή τους στο νησί και τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων, τονίζοντας πως η Ορθόδοξη πίστη και η ελληνική γλώσσα είναι σημαντικός συνδετικός κρίκος σε αυτήν την προσπάθεια.

«Υπάρχουν νεότερες γενιές που δεν έχουν στενή επαφή στην Ελλάδα. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε καθιερώσει από το Δημοτικό Σχολείο μια και δυο ξένες γλώσσες. Θα ήθελα λοιπόν εδώ, εκτός από την επίσημη γλώσσα της χώρας, τα αγγλικά, να μαθαίνουν ως μια ακόμη γλώσσα, την ελληνική», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρκος.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος δεν εξελέγη στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές, εξέφρασε την εκτίμησή του στη Χιακή Ομοσπονδία, καλώντας τους απόδημους Χιώτες να συνεχίζουν να στηρίζουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

«Αυτά τα πέντε χρόνια που είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος της Χίου, εδώ συνάντησα μια ακόμα Χίο, η οποία βοήθησε πραγματικά και εμπνέει, θέλω να σας πω, τους Χιώτες, η δική σας βοήθεια και το δικό σας παράδειγμα. Αυτά που μένουν σταθερά, είναι αυτά τα πράγματα που μας ενώνουν», είπε ο κ. Βουρνούς, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιάννη Κοντολιό, ο οποίος τόνισε τη διαχρονική προσπάθεια των Χιωτών της Διασποράς να μεταφέρουν τα ήθη, τα έθιμα αλλά και την αγάπη τους για την Χίο, ως βίωμα, και στις επόμενες γενιές.

«Το έχουμε ανάγκη εδώ στη χώρα που ζούμε να έχουμε μια επαφή με την Χίο και την Ελλάδα και προσπαθούμε όσο μπορούμε να το μεταφέρουμε αυτό στα παιδιά μας, για να την συνεχίσουν, με τη σειρά τους, και μετά από εμάς», είπε ο Γιάννης Κοντολιός.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Μάρκος χάρισε στον κ. Κοντολιό, μια εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας, ενώ ο Δήμαρχος μια μινιατούρα παραδοσιακής οικίας της Χίου.

«Να είστε πάντα ενωμένοι σαν μια γροθιά, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Μάρκος. Στη συνέχεια, μιλώντας στον «Ε.Κ.» αναφέρθηκε στην σχέση του ιδίου με τους απόδημους Χιώτες, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο της Χίου και άλλων νησιών στα σύνορα της πατρίδας.

«Υπάρχει μια θαυμάσια εικόνα μέσα στο Ευαγγέλιο. Είναι τα λόγια που λέει μια γυναίκα την ώρα που μιλάει ο Χριστός: Λέει να ‘ναι ευλογημένη η κοιλιά της μάνας που σε κράτησε και τα στήθη μας που σου ‘δωσαν γάλα. Η κοιλιά είναι η Χίος, τα στήθη είναι οι ΗΠΑ. Καταλαβαίνετε πως οι άνθρωποι που είναι εδώ στις ΗΠΑ είναι άνθρωποι που τους έχουμε σαν παιδιά μας», είπε ο κ. Μάρκος και έκλεισε λέγοντας πως «εμείς εκεί, στα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, θα συνεχίσουμε να σηκώνουμε ψηλά την ελληνική σημαία, τα χρώματα του ελληνικού Αιγαίου και τον σταυρό του Χριστού μας ψηλά».

Παρών ήταν ακόμη ο π. Βασίλειος Λούρος, που κατάγεται από την Χίο, ενώ τον Μητροπολίτη συνόδευε ο διάκονος π. Απόστολος Λάρδας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρουσία εκατοντάδων Χιωτών της Αμερικής και άλλων ομογενών, που ξεκίνησαν από διαφορετικές περιοχές, διοργανώθηκε και φέτος με επιτυχία το ετήσιο πανηγύρι στο Προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας, στα Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, από τον Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα».

Φέτος, οι εκκλησιαστικοί εορτασμοί είχαν ακόμη πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς ταξίδεψε από τη Χίο ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος, ο οποίος και χοροστάτησε στον εσπερινό του Σαββάτου αλλά και την αρτοκλασία της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, στον εσπερινό του Σαββάτου παραβρέθηκαν περίπου 300 άτομα, ενώ συνολικά στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι, οι οποίοι κατέφταναν στην περιοχή.

«Κατέφτασαν λεωφορεία από το Μπρούκλιν, το Κουίνς και την Πενσυλβάνια. Αλλοι φίλοι μας ήρθαν με τα αυτοκίνητά τους, από τη Νέα Ιερσέη και άλλες περιοχές. Να σκεφτείτε ότι κλείσαμε το μουσικό πρόγραμμα, με παραδοσιακή χιώτικη μουσική, στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά εμείς δεν πήγαμε για ύπνο, γιατί μετά από τρεις ώρες άρχιζε το πρόγραμμα της Κυριακής», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Μουτάφης.

Στην αρτοκλασία της Κυριακής, υπό τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο συμμετείχε και ο π. Βασίλειος Λούρος, από τον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας, ο οποίος κατάγεται από την Χίο και είναι ιερατικός προϊστάμενος της εκκλησίας της Αγίας Μαρκέλλας. Παράλληλα, τελέστηκαν δυο μνημόσυνα: ένα στη μνήμη του Γεώργιου Λεονάρδου, ενός ενεργού μέλους του Συλλόγου Δαφνουσίων, κι ένα δεύτερο, αφιερωμένο σε όλους τους απόδημους Χιώτες που έφυγαν από την ζωή τα τελευταία χρόνια.

«Θα ήθελα, εκ μέρους όλων, να ευχαριστήσω τόσο τον Μητροπολίτη μας, τον κ. Μάρκο, όσο και τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού με την σύζυγό του, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά την πρόσκλησή μας και ήταν εδώ. Θέλω να σταθώ στους δυο λόγους που έβγαλε ο Μητροπολίτης, έναν το Σάββατο το βράδυ κι έναν την Κυριακή το πρωί. Οπως έγινε αντιληπτό, μας άγγιξαν όλους. Ο κόσμος έκλαιγε από συγκίνηση. Ηταν κάτι απίστευτο», είπε ο κ. Μουτάφης.

Ο Μητροπολίτης Χίου τίμησε με την εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας τον Νίκο Κατσάπη και τον Κωνσταντίνο Ράλλη, όπως επίσης και τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Μουτάφη.

Παράλληλα, μοίρασε μικρές εικόνες της Αγίας Μαρκέλλας σε όλο το εκκλησίασμα, ενώ δώρισε στην εκκλησία ένα κομμάτι πέτρας από το αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας, από το σημείο που μαρτύρησε στη Χίο.

Παράλληλα, ο κ. Μουτάφης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχία των εκδηλώσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στον Στηβ Ζερβούδη αλλά και τον Γεώργιο Σιαμπούλη, ο οποίος ενήργησε για λογαριασμό του Πανγκριγκόριαν (Pangregorian).

Μητροπολίτης Χίου: Η θρησκεία είναι ο συνεκτικός κρίκος

Ιδιαίτερα συγκινημένος για την επαφή του με τους Χιώτες της Αμερικής ήταν ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ευχαρίστησε τον Σύλλογο Βορειοχωριτών «Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα», με το οποίο έχει συνδεθεί η ποιμαντορική διακονία του.

«Ευχαριστώ τους Χιώτες που μας προσκάλεσαν, κυρίως τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Βορειοχωριτών ‘Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα’. Θα ήθελα να πω ότι εκεί, στη Σπαρτούντα, τέλεσα την πρώτη θεία λειτουργία Χριστουγέννων ως επίσκοπος», είπε ο κ. Μάρκος, που έδωσε το μήνυμα για τον ισχυρό ρόλο της Ορθοδοξίας στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της Ομογένειας.

«Θέλαμε να δώσουμε την ευλογία της Αγίας Μαρκέλλας ως απόδειξη ότι η θρησκεία είναι ο βασικότερος συνεκτικός κρίκος που κράτησε το γένος μας ενωμένο από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις ημέρες μας, σε ολόκληρη τη Γη. Για να μπορέσει το δέντρο να απλώσει τα κλαδιά του μακριά και να μην συντριβεί στις ριπές οποιουδήποτε ανέμου, πρέπει να είναι βαθιές οι ρίζες του. Οι ρίζες μας είναι η πίστη μας στον Χριστό, η διατήρηση της εθνικής μας συνειδήσεως, η παράδοσή μας, η γλώσσα μας. Η παρουσία μας εδώ αυτό το μήνυμα μεταφέρει», κατέληξε ο κ. Μάρκος.

Φώτο: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Πηγή: ekirikas.com

 

Please follow and like us:
fb-share-icon
Αρέσει σε %d bloggers: