Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η ΓΙΟΡΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η ΓΙΟΡΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Η Χίος άνοιξε τις πύλες της για να γευθούμε τις γευσεις της σε πολλά σημεία του νησιού , που διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή σε ολόκληρο το νησί, το διήμερο 20 – 21 Ιουλίου, από τον νεοσύστατο και υπερδραστήριο “Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου”.

Στον Αη Γιώργη Συκούση το 1st Gastronomy Fest! υποδέχθηκε ο πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Γεωργίου Συκούση με την  Πρόεδρο κ. Αλεξάνδρα Ζενιώδη, στο ΔΣ και σε όλες τις καλονυκοκυράδες που  εντυπωσίασαν με τις συνταγές τους στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας 2019 στη Χίο:

Η Χίος μας καλεσε να την γευθούμε κι εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά της! Η ολοκλήρωσή του μας έχει αφήσει ενθουσιασμένους, γοητευμένους και ανυπόμονους για την δεύτερη διοργάνωσή του! Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου,, που πραγματικά τοποθέτησε την Χίο στην θέση που της αξίζει στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλαδος!
200 χορευτές έλαβαν συνολικά μέρος στην τελετή εναρξης του Φεστιβάλ, στον Αη-Γιώργη τον Συκούση.

Εδώ στη φώτο απολαμβάνουν Αγιοργούσικη σουμα ο Νίκος Κύλλης  με Ελένη Ψυχούλη και Αννα Κλαδιά.

Στα Γρίδια Ο εξίσου δραστήριος τοπικός Σύλλογος Νενήτων “Η Βοκαριά” είχε οργανώσει μία εξαιρετική παρουσίαση, ενώ οι χρυσοχέρες νοικοκυρές του χωριού, με πολλή αγάπη, μεράκι και φαντασία, μαγείρεψαν και μας προσέφεραν τις πεντανόστιμες και άψογα παρουσιασμένες τοπικές συνταγές της περιοχής τους. Το Χορευτικό του Συλλόγου, με το κέφι και την ζωντάνια του, μετέτρεψε την όλη εκδήλωση σε ένα αληθινό νησιώτικο γλέντι, με συμμετέχοντες όλους τους παρευρισκομένους!

 

Για το  Πιτυός οι διοργανωτές αναφέρουν

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΠΙΤΥΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 1ου GASTRONOMY FEST “Η ΧΙΟΣ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΕΥΘΕΙΣ”…
…που διοργανώθηκε σε ολόκληρο το νησί με εξαιρετική επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή, το διήμερο 20 – 21 Ιουλίου, από τον νεοσύστατο και υπερδραστήριο Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου.
Το Πιτυός είναι ένα πανέμορφο χωριουδάκι, χτισμένο στην ορεινή και άγονη βόρεια-βορειοανατολική ενδοχώρα της Χίου, μέσα σε κοιλάδα που καταλήγει στα Καρδάμυλα. Τα κοντινότερα χωριά βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις για τα δεδομένα της Χίου, με αποτέλεσμα το Πιτυός να θεωρείται ένα από τα πλέον απομονωμένα χωριά του νησιού. Πρόκειται για αρχαίο χωριό, αναφερόμενο από τον Ψευδοηρόδοτο, ο οποίος το αποκαλεί Πίτυν (ή Πίτυς), όπως και ο Κοραής. Σύμφωνα με τον σχετικό μύθο, κάποτε έφθασε στο χωριό περιπλανώμενος ο Όμηρος και ενώ κοιμόταν στο ύπαιθρο τη νύχτα, έπεσε πάνω του «καρπός της πίτυος», δηλαδή ένα κουκουνάρι. Το χωριό, λοιπόν, ονοματοδοτήθηκε από την αρχαία ελληνική λέξη πίτυς, που σημαίνει πεύκο. Ας σημειωθεί ότι «Πιτυούσσα» στην αρχαιότητα ονομαζόταν και ολόκληρη η Χίος, εξαιτίας των πολλών πεύκων της. Ως Πιτυούς αναφέρεται το χωριό και στο χρυσόβουλο του Μιχαήλ Παλαιολόγου (13ος αιώνας).


Εδώ λοιπόν, είχαμε την χαρά να βιώσουμε μοναδικές εμπειρίες και συγκινήσεις, που διοργανώθηκαν για όλους εμάς, τους συμμετέχοντες στο εξαιρετικά επιτυχημένο 1ο GASTRONOMY FEST με τίτλο “Η Χίος σε καλεί να την γευθείς”, με την σφραγίδα του νεοσύστατου, αλλά υπερδραστήριου “Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου”. Με το ίδιο όμως επίθετο, του υπερδραστήριου, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πολλούς από τους νέους -και όχι μόνον- κατοίκους του χωριού, τους οποίους θα δείτε αναλυτικά στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Είναι πραγματικά τόσο ελπιδοφόρο, αισιόδοξο και φωτεινό το παράδειγμά τους και η προσπάθειά τους να καταστήσουν το χωριό τους πόλο έλξης επισκεπτών, όχι εφευρίσκοντας πράγματα που δεν έχουν, αλλά αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τα πολλά και σημαντικά γνωρίσματα της τοπική τους αγροτοποιμενικής ταυτότητας, που τόσο έχουν λείψει από όλους εμάς, τους ανθρώπους της πόλης και τα οποία μπορουν να αναδείξουν το Πιτυός σε χωριό – πρότυπο για την Βόρεια Χιο! Μπράβο σε όλους σας φίλοι Πιτυανοί! Αναλυτικά άρθρα στο site μαςhttps://livetotravelandtaste.com, άμα τη επιστροφή μας από την γοητευτική Χίο!

Please follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: