Οι Τούρκοι δικαστές που έχασαν & έθαψαν τα παιδιά τους στη Χίο


«Ο γιος μου με ρωτούσε “μαμά που πάμε;” Απάντησα “στον παράδεισο”»

Oι Τούρκοι πρώην δικαστές Φατμά και Νασίρ Ισίκ με τα δύο παιδιά τους εγκατέλειψαν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις Ερντογάν στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Αναγκάστηκαν να πληρώσουν 7.000 ευρώ στα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο. Όμως, ο θάνατος παραμόνευε.

Συνολικά πέντε παιδιά και δύο γυναίκες από την Τουρκία έχασαν τη ζωή τους, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη. Τα θύματα ετάφησαν στην Χίο. Οι επιζώντες της τραγωδίας κατέθεσαν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το κουρδικής καταγωγής ζευγάρι των πρώην δικαστών περιγράφει στην κάμερα του euronews τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε.

 

«Ήταν πολύ τρομακτικό. Η θάλασσα ήταν πολύ σκοτεινή τα παιδιά μας έφυγαν από τα χέρια μας και πέθαναν», λέει η Φατμά Ισίκ. «Τα παιδιά δεν ήταν πουθενά. Μια δύο φορές κολύμπησα γύρω από τη βάρκα. Δεν μπορούσα να βρω τα παιδιά. Πιαστήκαμε από τη βάρκα. Ήμασταν σε κατάσταση σοκ» αναφέρει ο σύζυγός της.
«Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε, να βρούμε δουλειά, φοβόμασταν μήπως συλληφθούμε γι αυτό κάναμε το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόμουν τον μικρό Αϊλάν. Σκεφτόμουν μήπως πάθαιναν το ίδιο και τα δικά μου παιδιά. Δυστυχώς είχαν την ίδια τύχη. Εύχομαι να μην πεθάνουν άλλα παιδιά», ανεφέρει η Φατμά Ισίκ.

Από τον Ιούλιο του 2016 ξεπερνούν τις 9.000 οι Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και πολλοί προσπαθούν να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετοί όμως, είναι και εκείνοι που χάνουν τις ζωές τους στον Έβρο ή το Αιγαίο.

Πηγή:gr.euronews.com

 

Please follow and like us:
fb-share-icon
Αρέσει σε %d bloggers: