Λεηλασία σε Φραγκοβούνι & Κάμπο: Ποιος θα προστατέψει τα Ιστορικά αυτά κτίσματα;


Απελπιστικές εικόνες εγκατάλειψης και λεηλασίας για κτίσματα στην περιοχή του  Φραγκοβούνιου και του Κάμπου. Ακατοίκητα για πολύ μεγάλο καταρρέουν και πέφτουν θύματα λεηλασίας και  ουδείς δίνει σημασία. Ένα από αυτά το κτίριο αυτό και το κτήμα που ανήκε στην οικογένεια Σκυλίτση, έχει δηλαδή ιδιαίτερη αξία, για τον πρώτο δωρητή του νοσοκομείου μας, που φέρει το επώνυμο του.

Όπως διαπιστώθηκε το κτίσμα τελευταία δέχτηκε άλλη μια ίσως την τελευταία επιδρομή, αφού άγνωστοι πάντα δράστες αφαίρεσαν πέτρες αλλά το κυριότερο ατόφια και τα σκαλοπάτια της σκάλας που υπήρχε.
Ίδια κατάσταση και σε άλλο κτίσμα ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου κοντά στην Παναγία την Παχιά ενώ το φαινόμενο είναι έντονο στην περιοχή καθώς επιτήδειοι δρουν με απολαβές πέτρες και υλικά με ιστορική αξία που αγγίζει τα 400 χρόνια.

Αναρωτιόμαστε. Αυτό μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η λεηλασία. Κάποιος υπεύθυνος δεν μπορεί να προστατέψει τα Ιστορικά αυτά κτίσματα;

Οι εικόνες που ακολουθούν αποκαλύπτουν το μέγεθος της λεηλασίας που φθάνει μέχρι και τον γραφικό δρόμο του Κάμπου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

H αρχιτέκτων Μαρία Ξύδα σε σχετική ανάρτηση της είχε θίξει το φλέγον αυτό θέμα πρσφάτως:

Για το κτήριο αυτό ιδιοκτησίας Νοσοκομείου έχω ξανά αναφερθεί χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο Δήμος είχε γκρεμίσει την πρόσοψη γιατί είχαν πέσει πέτρες στο δρόμο

Το κτήριο αυτό πέρα της ιστορικής του αξίας είναι και ιδιοκτησία κάποιου, στην περίπτωση του Νοσοκομείο Χίου.

Για αυτή την προσβλητική πράξη, της κλοπής δηλαδή, πρέπει άμεσα να επέμβει

Πρωτίστως το Νοσοκομείο

Αμέσως μετά η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που τόσες φορές έχει δείξει την υπέρ προστατευτικότητά της (και καλά κάνει), ο εισαγγελέας……. και εάν κανείς δεν ενδιαφερθεί, τότε πρέπει να επέμβει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί το κτήριο αυτό αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, εφόσον εμείς δεν δυνάμεθα να το προστατεύσουμε.

 

 

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *