Συμβολικές εκδηλώσεις προς τιμή της 9ης Μάη


Ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Χίου, πραγματοποίησε σήμερα 10 Μάη 2020  δύο συμβολικές ιστορικές εκδηλώσεις τιμώντας την 9η Μάη 1945, μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών ενάντια στη χιτλερική φασιστική θηριωδία.
 
Στο Κοντάρι, τόπο εκτέλεσης των 16 αγωνιστών από τους Γερμανούς καταχτητες
 
Στη σημασία της μέρας αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ  της ΠΕΑΕΑ—ΔΣΕ Γιάννης Αμπαζης τονίζοντας: “Η 9η Μάη είναι η Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ημέρα τιμής, μνήμης. Υποκλινόμαστε στα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στη μάχη για την ήττα του ναζισμού και θυμόμαστε την άσβεστη προσφορά του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης, με τον πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων”. 


 
Καταδίκασε δε την προσπάθεια της ΕΕ και των κομμάτων της να παραχαράξουν την ιστορία εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό και την καθιέρωση της 9ης Μάη ως μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Λουλούδια κατέθεσαν από την ΤΕ Χίου του ΚΚΕ ο Δημήτρης Νομικός, από το Σύλλογο Γυναικών Χίου η Νατάσα Διακορώνα, από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλωνν και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, η Νικολέτα Γωνιάδη, από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου ο Γιάννης Αμπαζής και από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Γιάννης Ζωφός.
 
Στην Κυδιαντα της Λαγκαδας (έρημο ανταρτοχωρι).
 
Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κυδιάντα όπου τιμήθηκε ο αγώνας των Συρματενιων αγωνιστών της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ,ΑΟΝ,ΑΟΑ),της ναυτεργατικης ΟΕΝΟ με τους 453 πνιγμένους Χιώτες ναυτεργατες στους τορπιλισμός των εμπορικών πλοίων, των 19 κομμουνιστών ναυτεργατών που έπεσαν πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ στο Γράμμο και Βίτσι. Τιμήθηκε ο σγώνας των 13 εκτελεσμένων κομμουνιστών ανταρτών του ΔΣΕ στο Γουδί και των 8 ανταρτών του ΔΣΕ στον ηρωικό αγώνα τους στο νησί.
Το χαιρετισμό έκανε ο γραμματέας της ΚΟΒ της περιοχής Δημήτρης Ψωμαδάκης ενώ λουλούδια κατέθεσαν εκπρόσωποι από τo Τ.Σ. της Συκιαδας o Κώστας Μαυρέλος, από το Τ.Σ. Λαγκάδας, ο Στεφανής Τσίγκος, εκπρόσωπος από τον πολιτιστικό σύλλογο “Η Κυδιάντα”η Κατερίνα Μπατίδη, από το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, ο Παναγιώτης Νικήτας, από την ΚΝΕ o Πλάτωνας Ψωμαδάκης καθώς και ο  γραμματέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Χίου), Γιάννης Κούνουπας.

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon