Προς συλλαλητήριο στην επέτειο δύο χρόνων αποβίβασης των ΜΑΤ

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Προς συλλαλητήριο στην επέτειο δύο χρόνων αποβίβασης των ΜΑΤ

Συνεδρίαση με τους επικεφαλής των παρατάξεων θα έχει ο Περιφερειάρχης μετά τη δίωρη συζήτηση με τους φορείς

 Προς συλλαλητήριο στην επέτειο δύο χρόνων αποβίβασης των ΜΑΤ

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από την αποβίβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο προσανατολίζονται για κινητοποίηση, φορείς και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το πλαίσιο της κινητοποίησης και τα αιτήματα θα καθοριστούν έπειτα από συνάντηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

 

Αυτό αποφασίστηκε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την περιφερειακή αρχή, στελέχη παρατάξεων της αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, σωματεία και επιστημονικούς Συλλόγους.

Η συζήτηση που προηγήθηκε:

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγλαϊα Κυρίτση αναρωτήθηκε αν θα έχουν αποτέλεσμα οι νομικές ενέργειες, ενώ ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Γιάννης Σπιλάνης έκανε λόγο για γκετοποίηση στη μέση του δάσους «θα μας κάψουν όλους» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο βουλευτής Ν. Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ απευθύνθηκε σε φορείς: «Αντιλαμβάνομαι δυσκολίες εμπορικού κόσμου αγορά υπάρχει όμως κρίσιμο διακύβευμα και πρέπει να καταλήξουμε σε κάποια μορφή κινητοποίησης. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να αναλάβει ρόλο δεσμοφύλακα με αντάλλαγμα τη ΡΟΗ πόρων. Δεν γίνεται αυτό να είναι μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο.  Να ακυρωθεί το σχέδιό τους, θα στηρίξουμε κινητοποιήσεις» ανέφερε.

 

Ο συντονιστής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σταύρος Καραβασίλης τόνισε ότι 23 Φεβρουαρίου είναι μια καλή ημερομηνία κινητοποίησης λόγω της επετείου αποβίβασης των ΜΑΤ για την Καράβα το 2020.

 

Από τον Δήμο Μυτιλήνης, ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης τόνισε ότι «το μεταναστευτικό ήρθε στο νησί μας από 2015. Η συζήτηση γίνεται σε μελλοντικό χρόνο και όχι για τον παρόντα .Δεν κρύβω τον πολιτικό μου χώρο να μη βγει μιζέρια και μαύρη προπαγάνδα για το μέλλον του νησιού να αφήσουμε το μεταναστευτικό πίσω. Έχουμε δυο αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για κλειστό ελεγχόμενο προσωρινό κέντρο μακριά από αστικό ιστό όχι πέρα από 3.000 άτομα, να κλείσει οποιαδήποτε άλλη δομή. Ενθουσιασμένοι είναι εξάλλου οι φορείς στη Σάμο για τη νέα δομή και είπαν ότι επανήλθε η κανονικότητα στο νησί τους»

 

Ο κ. Μουτζούρης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης ανέφερε ότι «η κινητοποίηση γίνεται στο παρά πέντε, και ότι κινδυνεύουν να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις που βιώνουν πολύ δύσκολες ημέρες λόγω πανδημίας και ενεργειακού κόστους. Κάθε κλείσιμο θα είναι δύσκολο Θα έρθουμε εκ νέου με απόφαση»

 

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Ζαφειρίου, των ΕΒΕ, Νίκος Μπουλμπούλης και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων,κ. Τσαγκαρέλλης θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης, αλλά είναι ανοιχτοί σε νέο συλλαλητήριο.

 

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Εριφύλη Γιαννάκα διευκρίνισε προς τον κ. Χατζηγιάννη ότι η δομή «Είναι μόνιμη και όχι προσωρινή δομή όπως είπε ο πρωθυπουργός και για 5.000 άτομα όχι 3.000», προτείνοντας μεταξύ άλλων 24ωρη κινητοποίηση.

Η επικεφαλής της «Πυξίδας» και μέλος Επιτροπής Αγώνα ανέφερε ότι «οι λεπροί στη Σπιναλόγκα είχαν περισσότερη επαφή με τον κόσμο από ότι θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι στη Βαστρια. Δεν πρέπει η προοπτική μας να είναι μίζερη, αυτό δεν γίνεται με δημιουργία κέντρων εγκλωβισμένων. Να υπάρξει κινητοποίηση όλων των φορέων»

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικού και Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρέπει να χει καθολική συμμετοχή το συλλαλητήριο.

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στη διοίκηση του Συλλόγου συμμετοχή στην κινητοποίηση, ενώ το ίδιο ανέφερε ότι θα κάνει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί.Ναι στην κινητοποίηση εκ έρους της ΑΔΕΔΥ Λέσβου είπε ο Γιώργος Αλεξίου, ενώ δεν φάνηκαν θετικοί στις κινητοποιήσεις ο πρόεδρος της Ασπίδας στην Εστίαση, Νίκος Γιαννάκας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

 

Τα αντισταθμιστικά θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Χριστόφας, προσθέτοντας ότι η δομή θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή και ότι θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά για κλείσιμο δομής στο Μαυροβούνι και στήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό ΚΥΤ. Προηγήθηκε από την παράταξή του, ο Νίκος Καρασάββας σαφώς υπέρ της κινητοποίησης με μεγάλη συμμετοχή.

 

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης, Παντελής Μπουρνιάς, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει κινητοποίηση από όλα τα νησιά, αλλά παραβρέθηκε και η πρόεδρος της κοινότητας Βροντάδου Χίου.

 

Η κ. Κυρίτση θύμισε ότι αιρετοί από την Περιφέρεια και τον Δήμο Χίου διώκονται επειδή παραστάθηκαν στην κινητοποίηση στη Χίο και ότι θα πρέπει να φανεί η συμπαράσταση από τη Λέσβο, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους φορείς.

 

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης, Αλέκος Κουζινόγλου παρέθεσε την απόφαση της κοινότητας για καμία νέα δομή.

ΠΗΓΗ : STONISI.GR -Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/2/2022

 Please follow and like us:
fb-share-icon