Θερμή υποδοχή στη Χίο- Αντιδράσεις στα Μετέωρα

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Mια κούκλα, η εννιάχρονη Αμάλ, διασχίζει τα σύνορα της Ευρώπης σε ένα κάλεσμα αφύπνισης σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Η μικρή Αμάλ ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Συρία, διέσχισε την Τουρκία, βρέθηκε στη Χίο, διασχίζει την Ελλάδα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στη Βρετανία.

Αυτό το διεθνές project συσπειρώνει καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη, που δημιουργούν μια βραδιά υποδοχής της εννιάχρονης Αμάλ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Walkwithamal.com, «Το Ταξίδι είναι ένα διεθνές φεστιβάλ τεχνών και συγχρόνως ένας αγώνας αντοχής. Η Μικρή Αμάλ, μία κούκλα ύψους 3,5 μέτρων, θα διασχίσει την Ευρωπαϊκή ήπειρο για να ρίξει φως στις ιστορίες εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων. Θα περάσει από 8 χώρες, θα γίνει δεκτή με εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά κατά μήκος της διαδρομής της.

Η έκταση και το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος εξιτάρει ήδη τη φαντασία, πριν η Αμάλ κάνει καν το πρώτο της βήμα. Θα περπατήσει για όλα εκείνα τα παιδιά που αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν ασύλληπτα ταξίδια σε συνθήκες που απειλούν την ίδια τη ζωή τους, πολλά από αυτά ασυνόδευτα και αποκομμένα από τις οικογένειές τους. Η Μικρή Αμάλ θα περπατήσει για να μην τα ξεχάσουμε».

«Σε μία εποχή που ο δημόσιος λόγος είναι τόσο έντονα διχασμένος, και κατά την οποία οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους πρόσφυγες κλείνουν η μία μετά την άλλη, η τέχνη έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο να αλλάξει την αντιμετώπισή μας και να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Ελπίζουμε πως Το Ταξίδι θα φωτίσει τις διαδρομές που οι πρόσφυγες αναγκάζονται να ακολουθήσουν και πως θα μας κάνει να διεκδικήσουμε έναν κόσμο όπου οποιοσδήποτε αναζητά άσυλο θα μπορεί να φτάσει σε αυτό με ασφάλεια», αναφέρει η Beth Gardiner-Smith, διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού Safe Passage.

 

Αντιδράσεις στα Μετέωρα

Ισχυρό εμπόδιο στην έλευση της κούκλας Αμάλ στην Καλαμπάκα, φαίνεται να βάζουν οι τοπικές αρχές.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων ή σε οποιοδήποτε χώρο της Εκκλησίας, μολονότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί επισήμως, επικαλούμενος μάλιστα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αν και επιτρέπονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο με τήρηση των μέτρων, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Τη σκυτάλη έχουν πάρει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουτίνας, εντεταλμένος για θέματα τουρισμού, που κάνει λόγο για “αλλόθρησκα-ισλαμιστικά ομοιόώματα” και κρίνει την παρουσιά της κούκλας “ανεπιθύμητη”, ενώ ο Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ βλέπει «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο» με πρωταγωνίστρια «μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή» και μιλά για «ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καλαμπάκας, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα εξής:

«Με έκπληξη, την οποία πολύ γρήγορα διαδέχθηκε ο τρόμος, παρακολουθήσαμε την αντίδραση τοπικών παραγόντων και φορέων σχετικά με την έλευση στην περιοχή μας της κούκλας Αμάλ… Μίας κούκλας η οποία συμβολίζει το ταξίδι των 12.500 χιλιάδων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και όχι μόνο, σε ασφαλή προορισμό, σε τόπο που θα μπορέσουν να ζήσουν όπως όλα τα άλλα παιδιά του κόσμου.

Τι άλλο εκτός από τρόμο μπορεί να προκαλέσει η ξενοφοβική, μισαλλόδοξη, ρατσιστική επίθεση σε ένα σύμβολο Αλληλεγγύης και Ειρήνης όπως η Αμάλ;

Αλήθεια, τι είδους αλλοίωση του πολιτισμού ή προσβολή της Ιερότητας του χώρου μπορεί να προκαλέσει μία συμβολική κίνηση Αλληλεγγύης και Αγάπης;

Η Ορθοδοξία δεν χρειάζεται προστάτες.

Δεν κινδυνεύει από σύμβολα Ειρήνης.

Έχει ανάγκη, όπως κι όλοι εμείς, από συμπεριφορές και πράξεις που θα διατρανώνουν ακόμη περισσότερο την Ιερότητα του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμέναμε από τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη η στάση της και οι δηλώσεις του κου Δημάρχου.

Ελπίζουμε ο τόπος μας να παραμείνει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να μην εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Μνημείο Ξενοφοβίας.
Καλώς να ΄ρθεις Αμάλ».

ΠΗΓΗ:TVXS.GR

 Please follow and like us:
fb-share-icon