Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μεθεόρτια – Σημαιοφόροι» στην Π.Ε. Χίου

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μεθεόρτια – Σημαιοφόροι» στην Π.Ε. Χίου

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εγκαινίασε σήμερα την Έκθεση «Μεθεόρτια – Σημαιοφόροι» του Χρήστου Αντωναρόπουλου σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Η Έκθεση, τιμώντας την τραγική επέτειο, περιλαμβάνει έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά και είναι εμπνευσμένα από την Καταστροφή της Χίου. Πλήθος κόσμου και επισήμων Αρχών παραβρέθηκε στα εγκαίνια. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη 

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την εξαιρετική έκθεση του Χρήστου Αντωναρόπουλου “Μεθεόρτια-Σημαιοφόροι” σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης καθηγητή Μάνου Στεφανίδη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, το οποίο-για πρώτη φορά- μετατρέπεται σε χώρο τέχνης φιλοξενώντας πίνακες ζωγραφικής και αυτό έχει συμβολική σημασία: η Περιφέρεια θέλει να τιμήσει τη μνήμη της τραγικής καταστροφής με μια έκθεση που έχει κατ’ ευφημισμό -επί της ουσίας – τίτλο “Μεθεόρτια”, και παραπέμπει στις μνήμες της Σφαγής και στην ελπίδα και την δημιουργία που γεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες της Καταστροφής, ως ελάχιστο και ταπεινό φόρο τιμής στην τραγική επέτειο.

Ο Χρηστός Αντωναρόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Είναι η πρώτη φορά που καταπιάστηκα με ένα θέμα τόσο τοπικού χαρακτήρα. Συνήθως με απασχολούν γενικότερες έννοιες. Η καταστροφή της πατρίδας του Ομήρου, όμως έχει έναν συμπαντικό συμβολισμό, πανανθρώπινο και παγκόσμιο. Μία κοινωνία, που τον 19ο αιώνα ήταν ακμάζουσα, ευημερούσα, με μεγάλο πολιτισμό και ζωντανή οικονομία, επαναστάτησε όχι γιατί πεινούσε αλλά για τις ιδέες της, την ελευθερία και την ιστορία της.

Για αυτούς τους λόγους δέχτηκε την απίστευτα σφοδρή βαρβαρότητα των Οθωμανών. Αυτά εξύμνησε ο μεγάλος ρομαντικός καλλιτέχνης, Ευγένιος Ντελακρουά, αυτά συγκίνησαν και συγκινούν μέχρι σήμερα όλο τον κόσμο. Αυτά συγκίνησαν και εμένα και θεώρησα χρέος μου να ασχοληθώ με αυτό. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα τρία έργα που παρουσιάζονται εδώ και που αντίθετα από τον συνήθη ειρωνικό σχολιασμό μου, αυτά χαρακτηρίζονται από ηρωική και ποιητική διάθεση. “

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας του Χιακού λαού, μιας θυσίας που άλλαξε -και μέσω της τέχνης με το πίνακα του Delacroix- τον ρου της ιστορίας και δεσμευόμαστε αυτή η μνήμη να μη σβήσει με την εκπνοή του επετειακού έτους.

Τιμάμε το νησί της Χίου, το νησί της ναυτιλίας και της μαστίχας και θα προσπαθήσουμε -τώρα και στο μέλλον – να αποδώσουμε έστω και μικρό μέρος του μεγάλου χρέους που έχουμε με επίγνωση,, ευγνωμοσύνη, αγάπη και δέος για την ιστορία και τον πολιτισμό του ηρωικού αυτού τόπου.Please follow and like us:
fb-share-icon