Χίος: Αυτοί είναι οι αφανείς ήρωες κόντρα στις φλόγες (Βίντεο από αέρος- φωτογραφίες)

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Ραντεβού με τους αφανής ήρωες των πύρινων μετώπων πραγματοποίησε η  Chiosin.gr. Ο δημοσιογράφος μας Νίκος Ζερβόπουλος συνάντησε το Ρωσικό πλήρωμα του  Mi-8 καθώς και τον Έλληνα σύνδεσμο που βρίσκονται στη Χίο.

Το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης που εδρεύει στη Χίο απαρτίζεται: Flight Coordinator τον Γιώργο Λιβάνιο , τους Κυβερνήτες  AleksandrPiven,  Alexey Ponasenko, τον Ιπτάμενο μηχανικό Anton Prituzhalov, και τους μηχανικούς εδάφους  Sviatoslav Savchuk,  Evgenii Markelov με ανάδοχο του έργου την EFA VENTURES και διαχειρίστρια την SKY FORCE.

Συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται ετοιμοπόλεμα 12 ελικόπτερα (9 Mi-8, 3 ΚΑ-32) σε Χίο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Σάμο, Ρόδο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Άκτιο, Νάξο, Ιωάννινα που ανήκουν σε αεροπορικές εταιρίες στη Ρωσία.

Ο Flight Coordinator Γιώργος Λιβάνιος μας ανέφερε χαρακτηριστικά:

Το Mi-8 είναι πολλαπλής χρήσεως μπορεί να μεταφέρει έως 25 άτομα εσωτερικά, είτε εσωτερικό φορτίο είτε εξωτερικά με τον κάδο με το κάδο 4 τόνων πολλαπλών ρίψεων. Υπαγόμαστε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 15 δασοκομάντος. Έχει δύο κινητήρες σύνολο 5000 ίππων με ταχύτητα πλεύσης με εσωτερικό φορτίο 250km/ώρα και με ταχύτητα πλεύσης με εξωτερικό φορτίο 150km/ώρα με αυτονομία 6 ωρών. Την περίοδο της φωτιάς πετάμε maximun 2 ώρες και 10 λεπτά ενώ η ετοιμότητα του από την ώρα που θα δοθεί εντολή είναι λιγότερα από 20 λεπτά. Το συμβόλαιο είναι 120 ημερών και λήγει αρχές Οκτωβρίου ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Επιχειρούμε σε όλη την Ελλάδα έχουμε φθάσει μέχρι Ζάκυνθο από τη Χίο. Επιχειρήσαμε στην Κατάβαση που φθάσαμε πρώτοι, στους κεραυνούς στα τέλη Ιουνίου στον Κορακάρη αλλά και επί 7 μέρες στην Εύβοια. Να σημειώσω ότι επιχειρούμε από το πρώτο φως της μέρας μέχρι την δύση του ηλίου, ενώ η ετοιμότητα μας είναι 24 ώρες το 24ωρο, ενώ συντήρηση γίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Από την στιγμή που παίρνεις την εντολή και θα μπεις στο ελικόπτερο γίνεσαι ένα με αυτό , ξεχνάς την επικινδυνότητα, τον φόβο και δίνεις και τη ζωή σου. Οι χειριστές είναι με μεγάλη εμπειρία με πάνω από 5,000 ώρες πτήσεων, ενώ όλα τα ελικόπτερα είναι καινούργια από το 2017 και μετά. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου κ. Γιάννη Βουράκη για την  άψογη συνεργασία και την βοήθεια που μας παρέχει.

Ο έμπειρος Κυβερνήτης με 7,000 ώρες πτήσεων Aleksandr Piven τόνισε: Είμαι για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα. Στην Εύβοια, αισθανθήκαμε την φωτιά, νιώσαμε τις φλόγες μέσα στο ελικόπτερο. Φθάσαμε πολύ κοντά στις φλόγες. Για 7 μέρες δώσαμε μάχες σε πολλά μέτωπα κυρίως σε παρθένα δάση.

Ευχαριστούμε την EFA VENTURES , SKYFORCE, το πλήρωμα του ελικοπτέρου, τον κ. Γιώργο Λιβάνιο και τον Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ για την πραγματοποίηση του ρεπορτάζ και των βίντεο που μας παραχώρησαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΜΑΛΕΣΙΝΑ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ:

 Please follow and like us:
fb-share-icon