Έφεραν μάσκες εκτός προδιαγραφών για τα παιδιά μας-Κάναμε λάθος στο μέγεθος
Ο Δημοτικός συνδυασμός ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τις μάσκες που ήρθαν στα σχολεία της Χίου:

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να «προλάβει» την έναρξη της σχολικής χρονιάς με την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν καλή,
αλλά το αποτέλεσμα κατέδειξε την γνωστή προχειρότητα που δείχνει σε πολλά θέματα αφού δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές της προκήρυξης. Η ΚΕΔΕ ακριβώς για αυτόν τον λόγο γύρισε μάσκες πίσω στους κατασκευαστές.
Οι τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια των μασκών για την εκπαιδευτική κοινότητα απο τον δήμο δεν εκπληρώθηκαν ,αφού στο σχετικό έγγραφο που τις καθορίζει αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

άρθρο

6. Να είναι κατασκευασμένες με τρείς (3) πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας
7. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη
8. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα, ώστε να είναι σταθερά “

Είναι σαφές από τις συνοδευτικές φωτογραφίες ότι οι προδιαγραφές 6 και 8 δεν εκπληρώθηκαν ,ενώ υπάρχουν ανησυχίες εύλογες για την επικινδυνότητα κατά την χρήση των μασκών,αφού αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις για την ποιότητα και την ασφάλεια κατασκευής που αφορά στην προδιαγραφή 7.
Για άλλη μία φορά η δημοτική αρχή αποδεικνύει ότι πρωταρχικός της σκοπός είναι οι ενέργειες με στόχο το επικοινωνιακό “κέρδος”, ενώ η ουσία (ειδικά τώρα που το θέμα αφορά στην ασφάλεια των παιδιών μας) και η αποτελεσματικότητα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

 

 

Ανακοίνωση ΚΕΔΕ για το ζήτημα των μασκών που διανέμονται στα σχολεία.

Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας:

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.Please follow and like us: