Ναυάγιο με 7 νεκρούς έξω από τη Μυτιλήνη

Το Αιγαίο ξανά κύρια προσφυγική οδός
Ναυάγιο με 7 νεκρούς έξω από τη Μυτιλήνη

Επτά νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, σήμερα στις 7 το πρωί, 2,5 μίλια ανοικτά των Παμφίλων λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, έχουν διασωθεί 58 άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του ναυαγίου είναι τραγικός αφού ανασύρθηκαν από τη θάλασσα 7 σοροί μεταναστών, 4 γυναίκες, 1 άνδρας και 2 παιδάκια ο μέχρι στιγμής κατάλογος των νεκρών.

Η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν οι φυγάδες είχε ξεκινήσει περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, από τις απέναντι ακτές της Τουρκίας, και συγκεκριμένα την περιοχή του Κιουτσούκ Κουγιού στο Αϊβαλί.

Λίγο όμως πριν την άφιξή της στη Λέσβο πιθανά λόγω μετατόπισης φορτίου εξαιτίας της υπερφόρτωσης της, ανατράπηκε με τους περισσότερους από τους πρόσφυγες να μην γνωρίζουν μπάνιο. Στην περιοχή την ώρα του ναυαγίου επικρατούσαν συνθήκες καλοκαιρίας.

Επιτόπου έσπευσε το σύνολο της δύναμης των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex στη Λέσβο, ένα ιδιωτικό σκάφος, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.που επιχείρησαν στην περιοχή για εντοπισμό και άλλων τυχόν ναυαγών.

Ξανά το Αιγαίο κύρια πύλη εισόδου

Οι περισσότερες παράτυπες είσοδοι μεταναστών καταγράφονται και πάλι στο Αιγαίο όπως τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, “Die Welt” ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί.

Ο Λεζερί τονίζει ότι, παρά τη γενικότερη βελτίωση στο μέτωπο του μεταναστευτικού το τελευταίο διάστημα, στην ΕΕ καταγράφηκαν από τις αρχές του χρόνου περίπου 30.000 παράτυπες είσοδοι. «Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην Ελλάδα με ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία, είτε από την ξηρά, είτε από την θάλασσα» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Frontex προσθέτοντας, ότι «το Αιγαίο έγινε και πάλι η βασική οδός για τους πρόσφυγες».

O Φαμπρίς Λεζερί επιβεβαιώνει ότι «οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται πλέον από το Αφγανιστάν, μιας και η Τουρκία έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορα προς τη γειτονική Συρία». Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Frontex «περίπου οι μισοί από τους μετανάστες ζούσαν εδώ και μερικά χρόνια στο Ιράν ή την Τουρκία, όπου εργάζονταν χωρίς όμως να διαθέτουν άδεια παραμονής».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προσθέτει στη συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα ότι «το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα ασκεί πιέσεις στην ΕΕ για δεκαετίες». Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις χώρες προέλευσης για να βελτιωθούν επί τόπου οι συνθήκες διαβίωσης.

«Οι πολιτικές αποφάσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη διασφάλιση των συνόρων», καταλήγει ο Φαμπρίς Λεζερί, επισημαίνοντας ότι «στην Ε.Ε. λείπουν σήμερα ακόμα 5.000 συνοριοφύλακες για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon