Προσφυγικό: Ασφυξία στα νησιά – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη

ιαστάσεις πρωτοφανούς κρίσης για ακόμη μια φορά λαμβάνει το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με τις ροές να είναι τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα αυξημένες, τα κέντρα υποδομής στα νησιά να στενάζουν λόγω υπερπληθυσμού και τους πρόσφυγες να είναι αναγκασμένοι να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και, όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, αναμένεται να επιδεινωθεί τον χειμώνα θα είναι το κεντρικό θέμα της διυπουργικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο την Τρίτη έφτασαν στα νησιά 140 άτομα, 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο, γεγονός που οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες όσο και στη στάση των τουρκικών αρχών, που κάνουν τα «στραβά» μάτια στα κυκλώματα των διακινητών.

Θεοδωρικάκος: Στόχος να αποφευχθεί μια νέα Μόρια

Μιλώντας στο One Channel ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε πως «η βασική λογική των μέτρων που παίρνονται είναι να υπάρχουν στην πράξη μόνο δύο και όχι τέσσερις βαθμοί αξιολόγησης αν οι άνθρωποι είναι μετανάστες η πρόσφυγες, καθώς και να μην συσσωρευτεί πολύς κόσμος στα νησιά και δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση, την οποία όλοι οι Έλληνες ζήσαμε την περασμένη τετραετία με αιχμή τη Μόρια».

«Ήδη έχει γίνει μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε περιοχές της χώρας, ώστε να υπάρχει διασπορά» είπε.

 προσφυγική κρίση στον διεθνή Τύπο

Η πίεση που ασκείται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έγιναν αντικείμενο δημοσιευμάτων.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται αν «στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016», προσθέτοντας: «Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;» Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τη βούληση να δώσει λύσεις.

Από την πλευρά της, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπενθυμίζει πως «πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά» και αναλύει τις αιτίες που προκάλεσαν την αναζωπύρωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο.

πηγή: tovima.gr

 

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *