Όχι κλειστές δομές στα νησιά. Ανθρωπιά και κατανομή ΣΗΜΕΡΑ

Στη Χίο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ευρύτατη συναίνεση σε μια πολιτική για το προσφυγικό: απεγκλωβισμός των προσφύγων σήμερα από τα νησιά με αναλογική κατανομή τους (στα νησιά, στη χώρα, στην Ευρώπη), που σημαίνει τέλος στην απαράδεκτη ηθικά και νομικά συμφωνία με την Τουρκία, σεβασμός του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες όσο βρίσκονται στα νησιά.

Υπάρχει ευρύτατη συναίνεση στα νησιά μας ενάντια στο στιγματισμό τους ως κολαστηρίων ακύρωσης της ηθικής και του δικαίου. Απέναντι σε αυτή την πολιτική ευρύτατης συναίνεσης, η πρόταση του νέου δημάρχου Χίου (Κάρμαντζης) και του νέου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου (Μουτζούρης) για κλειστές δομές στα νησιά θα εγκλωβίσει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες στα νησιά, σε πολύ χειρότερες κι από τις σημερινές δομές, υπό καθεστώς απόλυτης καταπάτησης του δικαίου και της ηθικής για τους ίδιους – αλλά και προς βλάβη των ουσιαστικών “συμφερόντων” των ντόπιων (διαιώνιση του φαύλου κύκλου συνύπαρξης με ανθρώπους ακόμη πιο εξαθλιωμένους, απελπισμένους, στο όριο της επιβίωσης).

Είναι μια πρόταση που θα πολλαπλασιάζει εκρηκτικά τα αρνητικά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, μιας πολιτικής που εξυπηρετεί την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν ενδιαφέρονται όμως τα νησιά για το τι εξυπηρετεί την ΝΔ (και για την ακρίβεια την ακροδεξιά της τάση, με την οποία φλερτάρουν οι Κάρμαντζης και Μουτζούρης). Τα ενδιαφέρει να γίνει πολιτική πράξη η ευρύτατη συναίνεση σε μια πολιτική απεγκλωβισμού, μια πολιτική που δεν θα στιγματίζει τα νησιά με κλειστά κέντρα-φυλακές ενώ θα κλιμακώνει την απανθρωπιά.

ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Please follow and like us:
fb-share-icon