Ο ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΣ ΤΩΝ ΜΟΪΚΑΝΏΝ!!!

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Γράφει: ο Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΣ ΤΩΝ ΜΟΪΚΑΝΏΝ!!!
Χρήστος Μαθιούδης Ετών 92 …..
————————————————————————————
Αξίζει τον κόπο για τέτοιους ανθρώπους της Τετάρτης ίσως και Πέμπτης ηλικίας να γράψω μία αφιέρωση για το κοινωνικό έργο που προσφέρουν διαφημίζοντας τα αγνά Προϊόντα της Χιώτικης άγριας φύσης του βουνού και όλης της γης απ άκρον σ άκρον!
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του κειμένου μου
” Ο ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΣ ΤΩΝ ΜΟΪΚΑΝΏΝ ”
γιατί γεγονός αναμφισβήτητο ότι είναι πλέον ο μαστρο Χρήστος Μαθιούδης Ετών 92 ο τελευταίος στο είδος του ως πλανόδιος μικροπωλητής της πραμάτειας των αγνών προϊόντων της Χιώτικης φυσικής παραγωγής.
Χρόνια τώρα βλέπω καθημερινά τον γεροντάκο που έχει περάσει τις εννέα δεκαετίες της ζωής του με όλες τις φουρτούνες και τα βάσανα και ίσως απ ότι έμαθα από τρίτους της παλαιάς εποχής, ότι έχει χάσει αρκετά μέλη της οικογένειας του σε μικρή ηλικία…δεν είμαι σίγουρος ούτε βέβαιος γιατί δεν είχα την τόλμη να τον ρωτήσω τιποτα για την ζωή του παρά μόνο το όνομα του ,γιατί την ηλικία του μου την είχε πει κάποια άλλη μέρα όταν αστειεύομενος του είπα ότι παίρνω κουράγιο και εγώ για να φθάσω στην ηλικία του και με χαμόγελο μου είπε ότι είναι 92 και παλιός Ναυτικός και γιαυτό φοράει και το καραβίσιο καπέλο.( κασκέτο).
Με την λίγη κουβέντα μας μου είπε ότι είναι από την Συκιάδα και ταξίδευε όπως όλοι από αυτό το χωριό είναι ναυτικοί.
Τον πείραξα για τα τσίκουδα πού τα βρίσκει αφού αυτά υπάρχουν μόνον στα Καμπόχωρα ως επί το πλείστον και μου είπε ότι απ εκεί τα αγοράζει…ενώ όλα τα άλλα μόνος του τα μαζεύει από τα βουνά και τα λαγκάδια όπως το Φασκόμηλο ή Φρασκομηλιά πού την λέμε στην Χίο την Ρίγανη, το χαμομήλι, το μελησάκι ,την Δάφνη, το τσάι του βουνού,τον δυόσμο, το φλαμούρι ,βότανα και πολλά ακόμη φυτά της Χιώτικης γης.
Καθημερινά από τις 07.30 κάθεται στην αρχή της οδού 11ης Νοεμβρίου μπροστά στο παλιό εγκαταλελειμένο περίπτερο στην άκρη της πλατείας της Χίου Βουνακίου και πότε πότε ακούγεται η φωνούλα του να διαφημίζει την πραμάτεια του, μέχρι το μεσημέρι και μετά βάζει όλη την πραμάτεια του στις σακούλες και παίρνει τον δρόμο της Καλοπλύτου για το σπίτι του..ίσως κάπου σ αυτήν την περιοχή διαμένει.
Είναι χαμηλόσυνταξιούχος του ΝΑΤ με την κατώτατη σύνταξη πού ίσως να είναι κάτω από 400 Ευρώ και ίσως αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που Καθημερινά ξυπνά για τον επιούσιο.
Θυμάμαι παλαιότερα υπήρχαν πολλοί πλανόδιοι με διάφορες πραμάτειες της κάθε εποχής όπως το φρέσκο αμυγδαλάκι και το καστανάκι σας που με ιδιαίτερο τρόπο διαλλαλούσε ο Αλέκος…
Το καστανάκι σας κυρία μου…κλπ με χιούμορ και νάζι για να προσελκύσει πελατεία.
Δεν θα αναφέρω άλλους..γιατί υπάρχουν ορισμένοι με ποικιλία προϊόντων που κατακλύζουν τα πανηγύρια το καλοκαίρι όπως και οι ΠΑΣΤΕΛΑΔΕΣ που έχω αναφερθεί σε άλλο κείμενο μου δημοσιευμένο μάλιστα και στην Εφημερίδα τα ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΏΤΙΚΑ του Αυγούστου.
Αλλά στην μοναδικότητα του γεροντάκου μαστρο Χρήστου Μαθιούδη δεν υπάρχει άλλος στην αγορά της Χίου.
Ενώ τις δεκαετίες 1950 1960 και 1970 πολλοί και μικρά παιδιά πουλούσαμε διαφορά προϊόντα όπως τσίκουδα, κουλούρια, αμύγδαλα ,σπόρια και φιστίκια, λουκούμια , πλανόδιοι παγοτατζήδες και γιαουρτάδες γειτονιά,γειτονιά για να βγάλουμε τα προς το ζειν λόγω των πέτρινων χρονών της εποχής εκείνης.
Εύχομαι στον μαστρο Χρήστο Μαθιούδη υγεία και ευτυχία και να τον βλέπουμε ακόμα τουλάχιστον για μια εικοσαετία ακμαιότατο και ζωηρότατο με το αγνό χαμόγελο του.
Αυτά τα λίγα από την πρωτεύουσα της Χίου.
Καλό ξημέρωμα Ελληνίδες και Έλληνες Χιώτισσες και Χιώτες φίλες και φίλοι μου απανταχού γης και όταν περνάτε από το στέκι του μαστρο Χρήστου Μαθιούδη νά αγοράζετε τα αγνά Χιώτικα προϊόντα της μάνας γης μας.
Χίος 19 Σεπτεμβρίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon