Πιτυός: Εορτασμός του Ιστορικότερου Μυροβλήτη Άγιου


Άφθονες είναι οι ενδείξεις ότι ο Άγιος Δημήτριος, στο Πιτυός, είναι ο παλαιότερος Ναός της Χίου όπου λατρεύονταν ο  Μυροβλύτης Άγιος.

Χτισμένος κάτω από τον επιβλητικό πύργο του Πιτυούς, εικάζεται, από τη χρονολόγηση των ελάχιστων πια διασωθέντων αγιογραφιών, ότι είναι σχεδόν συνομήλικος του σπουδαίου οχυρωματικού έργου, ανάγεται δηλαδή στη Βυζαντινή περίοδο. Ειδικότερα οι αγιογραφίες του τοποθετούνται από τους αρχαιολόγους στην Ύστερη Παλαιολόγεια Περίοδο.

Η στρατηγική επιλογή της θέσης του και η προφορική Πιτυανή παράδοση (βλ. σημειώσεις του αείμνηστου Γ. Χειλά) θέλουν τον Ναό του Αγίου Δημητρίου ως καθεδρικό Ναό του Πιτυούς, πριν τη συγκεκριμένη χρήση αποκτήσει μεταγενέστερα ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο του χωριού.

Την περίοπτη θέση του Ναού στη θρησκευτική λατρεία του Πιτυούς θα διακόψει ο καταστροφικός σεισμός του 1949. Από την ένταση του ο Ναός του Αγίου Δημητρίου θα σχιστεί στα δύο σε όλο το μήκος Του και μια σφοδρή θύελλα, τον Ιανουάριο του  1962, θα γίνει η αιτία να καταπέσει ο βόρειος τοίχος κι ένα μέρος της στέγης.

Έκτοτε λανθασμένες αξιολογήσεις για την σπουδαιότητα του αγιογραφικού πλούτου τον περιόρισαν σήμερα σε ένα ελάχιστο τμήμα της κόγχης του Ιερού, όπου παρόλα αυτά συγκινεί η ζωντάνια των χρωματισμών του.

Το διήμερο εορτασμού του Αγίου Δημητρίου οι επαγγελματίες του Πιτυούς βοηθούν να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του Ναού για το χωριό.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 18.00 ο ιερέας του Πιτυούς π. Νικ. Κλαδιάς θα τελέσει τον Εσπερινό.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Δημητρίου, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

Παράλληλα οι επαγγελματίες του Πιτυούς αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν το κατάλληλο ενημερωτικό υλικό ώστε ο Ναός του Αγίου Δημητρίου να γίνει επίκεντρο ευλαβικότητας κι ένα ακόμα σημείο που θα αναδεικνύει το Πιτυός.

Ν. Γεωργούλης
Please follow and like us:
fb-share-icon