Η My Market την στηρίζει που ξεφτίλισε τους εργαζόμενους των 300 ευρώ!- Καταγγελία: Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση εσωτερικής επιστολής Περιφερειακής Διευθύντριας Λειτουργίας Καταστημάτων των My Market προς τους εργαζόμενους.

Με αυτή ζητά από τους εργαζόμενους να χαμογελούν επειδή… έχουν δουλειά και πληρώνονται στην ώρα τους.

Η επίμαχη επιστολή:

«Καλησπέρα σας,

Σε συνέχεια της επικοινωνίας του διευθυντή της εταιρείας μας, θα σας αναφέρω κάποιους λόγους για να χαμογελάτε για όσους δυσκολεύονται να το κάνουν.
-Επειδή έχετε δουλειά
-Επειδή πληρωνόσαστε στην ώρα σας (για αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 euro θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο).
-Επειδή εργάζεστε σε μία εταιρεία που σέβεται και ακούει τα προβλήματά σας.
-Επειδή η εταιρεία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε.
-Επειδή πληρώνεστε για αυτό
-Επειδή οι πελάτες του καταστήματος σας πληρώνουν, και πρέπει να τους ευχαριστείτε για αυτό με ένα χαμόγελο.
-Γιατί θα έχουμε τόσο καλές προσφορές που πρέπει να τις διαφημίζουμε.

Ανυπομονώ να δω την ανταπόκρισή σας στα αποτελέσματα του μυστικού επισκέπτη που θα γίνει μέσα στον μήνα.

Ευχαριστώ

Περιφερειακή Διευθύντρια Λειτουργίας Καταστημάτων My Market

Γενική Διεύθυνση Λειτουργίας Καταστημάτων».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ: 

Το τι περνάνε οι συνάδελφοί μας στους χώρους δουλειάς είναι πάνω κάτω γνωστά στο Σωματείο μας και πραγματικά κάθε φορά μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Αυτό ισχύει και στο νησί μας, περιπτώσεις δηλαδή που είναι για γέλια και για κλάματα, χαρακτηριστικά παραδείγματα σε μεταφορική κάμερες που καταγράφουν και ήχο μέσα στην καμπίνα του οχήματος (το GPS είναι δεδομένο πλέον), σε καταστήματα απαγορεύεται να κάθονται οι πωλήτριες πέρα από το διάλλειμα (αν γίνεται κι αυτό), απαγορεύεται να φοράνε μαύρα ρούχα (ακόμα κι αν έχουν πένθος), να κάνουν υπερωρίες ακόμα κι αν δεν έχουν αντικείμενο δουλειάς… και τι δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, ξαναλέμε ακόμα και στη Χίο. Φτάνοντας βέβαια και στα πιο σοβαρά, να δουλεύουν σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες («ΝΗΡΕΑΣ»), να δουλεύουν απλήρωτοι βλέπε «Φόρκυς Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ» (ενώ στην εταιρία έχει  εγκριθεί χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ), εργοδότες να ζητάνε πίσω από τους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων, αλλαγές συμβάσεων σε super market για να μη δώσουν την περιβόητη αύξηση  και πολλά πολλά άλλα.

Το κείμενο όμως που είδε το φως της δημοσιότητας  ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του αισχρού. Η Διευθύντρια Λειτουρ-γίας Καταστημάτων «MY MARKET», ανέλαβε να εξηγήσει στους εργαζόμενους γιατί πρέπει να χαμογελάνε κατά τη διάρκεια της δουλειάς!

Μαθήματα καλού εργαζόμενου(;): οι εργαζόμενοι πρέπει να χασκογελούν «επειδή έχετε δουλειά», «επειδή πληρώνεστε στην ώρα σας» (λες και αυτό είναι καμιά… ευγενική προσφορά της επιχείρησης!), αλλά και «επειδή η εταιρεία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε». Η εταιρεία βέβαια δεν «επένδυσε» από φιλανθρωπία, αλλά για να ενισχύσει την κερδοφορία της, γι’ αυτό και εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, γεγονός που αποτυπώνεται αμέσως παρακάτω, καθώς η συντάκτρια της ανακοίνωσης σπεύδει να …αποστομώσει «αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ» με την επισήμανση πως «το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο» (μπροστά στα τόσο πετυχημένα… «μαθήματα χαμόγελου», ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι δεν έμεινε χώρος στην κυρία διευθύντρια για μαθηματικά!).

Αλήθεια όμως, αν όλα αυτά τα γράφουν στο χαρτί χωρίς ντροπή, τα στόματά τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς τι λένε; Ρητορική ερώτηση…

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, προκαλούν όχι το χαμόγελο αλλά την οργή των εργαζομένων σε όλα τα super market, που αντιμετωπίζουν τις ατομικές συμβάσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, τα χρωστούμενα ρεπό, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά σε δύο και τρία πόστα στη βάρδια τους…

Εκείνο όμως που βάζει το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η συγκεκριμένη διευθύντρια, το παίζει «συνάδελφισσα» μιας και έχει ψηφίσει μαζί με εκατοντάδες άλλους διευθυντές στο σωματείο- μηχανισμό της εργοδοσίας. Στο «σωματείο» δηλαδή που έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων για διευθυντικές πιέσεις και απειλές για κυρώσεις για να συμμετάσχουν στις εκλογές του.

Όλον αυτό το μηχανισμό προσπάθησε με μπράβους και νονούς της νύχτας η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ να νομιμοποιήσει στο συνέδριο, ενώ τώρα προσπαθεί να κάνει συνέδριο- express χωρίς εργαζόμενους αντιπροσώπους.

Το Σωματείο μας θα βρεθεί στους χώρους δουλειάς να μιλήσει με τους εργαζόμενους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την εργοδοτική ασυδοσία, που δεν περιορίζεται σε έναν χώρο δουλειάς. Για το πώς θα οργανώσουμε τη δική μας απάντηση αρχίζοντας από τη μαζικοποίηση του Σωματείου μας, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην αλλαγή των συσχετισμών στην Ομοσπονδία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon