ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ!


 

Σε ένα σκηνικό που θυμίζει σκοτεινές εποχές λογοκρισίας, αφαίρεσης λόγου και ξεκάθαρης φίμωσης λόγω πολιτικών θέσεων, βρεθήκαμε θεατές την Παρασκευή 6/12/19 στη Χίο. Πιο συγκεκριμένα, σύντροφος και μέλος του αριστερού, ανεξάρτητου κομματικά, φοιτητικού σχήματος «Ανεξάρτητη Συμμαχία», διεγράφη παράνομα από τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, έπειτα από τις μεθοδευμένες κινήσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Αφορμή για την απόπειρα διαγραφής του συντρόφου υπήρξε μια παρελθοντική αναφορά του στην μάχη του Μελιγαλά, το οποίο είχε αναφερθεί σε Διοικητικό Συμβούλιο εκτός πρακτικών. Έκτοτε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ παραφρασμένα χρησιμοποιούσε την αναφορά του συντρόφου μας σε επόμενες Γενικές Συνελεύσεις, χρεώνοντας του αισχρά πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα συμβάδιζαν με τις ιδέες και τις απόψεις του.

Η διαγραφή ξεκίνησε ύπουλα και μεθοδευμένα, όταν στις 7/11 πραγματοποιήθηκε παράτυπη “Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου” όπου με 17 άτομα πάρθηκε απόφαση ο σύντροφος -έναν χρόνο μετά τα λεγόμενα του- να απολογηθεί δημόσια, και αν δεν το πράξει να υπάρξει «επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων». Το μέλος μας -καθώς και όλη η Ανεξάρτητη Συμμαχία- ήταν απόν από την συγκεκριμένη Γ.Σ, αφού δεν νομιμοποίησε την διαδικασία, ενώ μετά την απόφαση ποτέ δεν ενημερώθηκε για τα όσα ψηφίστηκαν σε βάρος του σε μια αντικαταστατική συνέλευση.

Το αδίκως κατηγορούμενο μέλος μας εν τέλει ενημερώθηκε μόνο όταν στις 3/12 έλαβε e-mail, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο απαιτούσε από αυτόν να απολογηθεί έως την επόμενη ημέρα, διαφορετικά το Δ.Σ θα ήταν “υποχρεωμένο” να οδηγηθεί σε ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των ενεργειών για πειθαρχικές κυρώσεις. Το μέλος μας δεν είχε υποχρέωση να απολογηθεί για τις θέσεις και τις απόψεις του σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο, ειδικά εφόσον ποτέ δεν παρεμπόδισε τους σκοπούς του Συλλόγου. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οδήγησε στο πικ της δήθεν κλιμάκωσης, με τη ΔΙΑΓΡΑΦΗ του από τον Φοιτητικό Σύλλογο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της 4/12 εν απουσία του μέλους μας το οποίο βρισκόταν εκτός Χίου εκείνες τις μέρες, αλλά ούτως ή άλλως ποτέ δεν έλαβε την επιστολή μια εβδομάδα πριν, όπως ρητά ορίζει το καταστατικό.

Δύο μέρες μετά, στις 6/12, πραγματοποιείται κι άλλη Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου, με μοναδικό σκοπό την απόπειρα διαγραφής του συντρόφου. Παρότι ως Ανεξάρτητη Συμμαχία δεν είχαμε καμία καταστατική υποχρέωση να το πράξουμε, εφόσον δεν είχε ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία, το μέλος μας υπέβαλε υπόμνημα στη συνέλευση, γιατί ακριβώς δεν είχαμε τίποτα να φοβηθούμε ή να αποκρύψουμε, παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το Προεδρείο επέλεγε ποιος και πόσο θα μιλήσει, το σώμα δεν ενημερώθηκε για τους σαφείς λόγους διαγραφής του συντρόφου, ενώ παράλληλα η απαίτηση τους για την ανάγνωση των επίμαχων πρακτικών δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την έδρα. Αποκορύφωμα υπήρξε η διαδικασία της ψηφοφορίας, όπου τα ΥΠΕΡ της διαγραφής προσμετρήθηκαν περισσότερα από όσα ήταν, τα ΚΑΤΑ λιγότερα, ενώ τα ΛΕΥΚΑ δεν μετρήθηκαν ποτέ.

Αμέσως μετά η συνέλευση έληξε με εντολή του Προέδρου και χωρίς να συζητηθεί το τελευταίο θέμα ημερήσιας διάταξης, με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να αντιδρούν και να ζητούν επανάληψη της ψηφοφορίας, καθώς και να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να τοποθετηθούν ή έστω να σχολιάσουν.

Είναι φανερό πως η ΔΑΠ ΝΔΦΚ μεθοδεύει την διαγραφή φοιτητών από τους φοιτητικούς συλλόγους με παράνομες συνελεύσεις και διαδικασίες εξπρές, φοβούμενη τον αντίλογο. Δείχνοντας έτσι την στόχευση της οικογένειας της δεξιάς για την αδρανοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να κάνουν πράξη το πρόγραμμα τους για την εξάλειψη κάθε ιδέας και άποψης αντίθετης της δικής τους. Πίσω από τους κομματικούς και πολιτικούς τους φορείς εύκολα πλέον μπορούν να αλωνίζουν μέσα στους Φοιτητικούς Συλλόγους, πιστεύοντας πως τίποτα δε μπορεί να τους σταματήσει, έχοντας ως μόνο στόχο με οποιοδήποτε μέσο να καταφέρουν την φίμωση μας και την πλήρη καταστολή.

Ως Ανεξάρτητη Συμμαχία δεσμευόμαστε πως δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν που αποσκοπεί σε παντελώς ανενεργά συνδικαλιστικά όργανα να το πετύχει. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν υφίσταται κατά συνθήκες, αλλά καθολικά. Δεν πτοούμαστε από τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις που θέλουν να μας επιβάλλουν ως κανονικότητα, αντιθέτως αισθανόμαστε χρέος να στηρίξουμε τον λαϊκό αγώνα που κατακτήθηκε με σηκωμένες κόκκινες σημαίες, όπως και όλους τους τωρινούς κοινωνικούς αγώνες για δημοκρατία, δικαιοσύνη και κοινωνική ισότητα.

ΚΑΛΟΥΜΕ σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα, το πολιτικό σύστημα και όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο, να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ το γεγονός και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια μας για σκεπτόμενους συλλόγους εντός ελεύθερων, δημοκρατικών, δημόσιων και δωρεάν Πανεπιστημίων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Please follow and like us:
fb-share-icon