ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Τίμησαν την μνήμη του Αγίου Ανθίμου Χίου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Φιλαδέλφειας το πρωί της Κυριακής, 7 Μαρτίου 2021, είχε πλημμυρίσει από την αγάπη των απογόνων του Αγίου Ανθίμου Χίου και των μελών του Χιακού Συλλόγου της Φιλαδέλφειας οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου και βοηθουμένου υπό του π. Αλέξανδρου Κανταράκια και του ιεροδιακόνου Φιλοθέου.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον ιστορικό ναό συγκινήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι στο εκκλησίασμα υπήρχε και η ανιψιά του Αγίου Ανθίμου, η. κ. Χρυσάνθη Βαγιάνου με τα παιδιά του και την κάλεσε δίπλα του καθ’ όλη την διάρκεια της Αρτοκλασίας.

Η κ. Βαγιάνου επεσήμανε ότι είναι 91 ετών και ότι κάθε χρόνο τιμούν την μνήμη του Αγίου Ανθίμου που θεωρείται και ο προστάτης των Λεπρών.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Αλέξανδρος Κονταράκιας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η κοινότητα του Ευαγγελισμού τιμά την μνήμη του Αγίου Ανθίμου στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά εφέτος λόγω της χιονοθύελλας αποφάσισαν να την τιμήσουν την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021.

Ερωτηθείς για την κ. Χρυσάνθη Βαγιάνου επεσήμανε ότι είναι ευσεβής και ότι την ευσέβειά της την μεταλαμπάδευσε στους γιους της τον Στέφανο και Νικόλαο που είναι καρδιολόγοι και στα εγγόνια της.

Όταν οι ιερείς, οι ιεροψάλτες και το εκκλησίασμα έψαλαν το «Πολυχρόνιο» ο Επίσκοπος Μηδείας ευχήθηκε χρόνια πολλά και στην κ. Χρυσάνθη και σε όλο το εκκλησίασμα.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Φιλαδέλφεια είναι μια από τις ιστορικές κοινότητες της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης και βρίσκεται σε μια περιοχή που με την πάροδο του χρόνου αποψιλώνεται το ελληνικό στοιχείο. Οι πιο ηλικιωμένοι λιγοστεύουν, ενώ τα παιδιά και τα εγγόνια τους έχουν μετακομίσει στα προάστια της Φιλαδέλφειας.

Ο π. Αλέξανδρος, ο οποίος τα τελευταία εννέα χρόνια διακονεί την κοινότητα καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την προσέλκυση των νεότερων γενιών, καθώς επίσης και για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ηλικιωμένων και κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δε μπορούν να προσέλθουν στην εκκλησία και να παρακολουθήσουν την πνευματική της ζωή και την κοινωνική της δράση.

Η κοινότητα την ερχόμενη εβδομάδα θα εορτάσει τα ονομαστήριά της. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν ανήμερα της εορτής με τον Εσπερινό και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης, 25 Μαρτίου 2021 με την Θεία Λειτουργία, την Αρτοκλασία και την Δοξολογία.

Πηγή: anamniseis.net

 Please follow and like us:
fb-share-icon