ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ: “ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ”

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
1.268.000 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

***

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του FINISH «Το Νερό είναι στα Χέρια μας»,

οι κάτοικοι των Οινουσσών απέδειξαν πως μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να φέρουν την

αλλαγή.

Το πανέμορφο νησί των Οινουσσών ήταν ο δεύτερος σταθμός της δράσης «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», που στόχο έχει την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε περιοχές με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Το FINISH, σε συνεργασία με το Global Water PartnershipMediterranean (GWPMed), επισκέφθηκαν το νησί, προσέφεραν συσκευές εξοικονόμησης νερού σε όλα τα νοικοκυριά, όλα τα τουριστικά καταλύματα και την Ακαδημία Ναυτικών Δοκίμων, ενώ ανέλαβαν και την ανακαίνιση των παροχών νερού στο Μαθητικό Οικοτροφείο.

Οι κάτοικοι του νησιού, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και ευαισθητοποιήθηκαν για την υιοθέτηση νέων συνηθειών, βάζοντας στόχο την εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους.

Έναν χρόνο μετά (Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022), με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε. Οι κάτοικοι των Οινουσσών εξοικονόμησαν 1.268.000 λίτρα νερό προς όφελος του νησιού και απέδειξαν πως οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επιφέρουν μία μεγάλη αλλαγή για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Ο Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος των Οινουσσών, δήλωσε χαρακτηριστικά για την επιτυχία του προγράμματος: «Τα αποτελέσματα της εκστρατείας «Το νερό είναι στα χέρια μας» μας γέμισαν ξεχωριστή χαρά και βαθιά ικανοποίηση. Με τη συνεργασία του FINISH και του GWPMed, το νησί μας, οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες και ο Δήμος μας πετύχαμε να υπερβούμε έναν φιλόδοξο στόχο, να εξοικονομήσουμε μέσα σε ένα έτος 1,28 εκατ. λίτρα νερού. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες στην κατανάλωση νερού και να στηρίξουμε ευοίωνες προοπτικές για τον πλανήτη μας. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς για την συνδρομή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία»

Ζούμε σε μία εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται καθημερινά στις ζωές όλων μας. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να είμαστε παραπάνω από ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και για το πιο πολύτιμο αγαθό, το Νερό. Το FINISH και το Global Water Partnership Mediterranean (GWPMed) ξεκίνησαν το 2020 την πρωτοβουλία ‘’ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ’’ με στόχο να υποστηρίξουν περιοχές της Ελλάδας με περιορισμένους υδατικούς πόρους να εξοικονομήσουν νερό.

Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων προορισμών, του Άη Στράτη και των Οινουσσών, αναδεικνύουν την αξία πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προθυμία των τοπικών κοινωνιών να υιοθετήσουν νέες συνήθειες για την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση των ζωτικών φυσικών πόρων.

Το 2022, η πρωτοβουλία ‘’ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ’’ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, με τρίτο προορισμό την Ηρωική νήσο των Ψαρών και στόχο εξοικονόμησης τα 1.500.000 λίτρα νερού σε διάστημα ενός έτους!

Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.

 

#toneroeinaistaxeriamas

 

 

Σχετικά με τις Οινούσσες

Οι Οινούσσες, το νησί των καραβοκύρηδων, κατέχουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο και στη ναυτική εκπαίδευση. Τα πρώτα ελληνικά εμπορικά ατμόπλοια ήταν οινουσσιώτικα και ήταν αυτά που έγραψαν το πρώτο κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία.

Από τα εννέα νησιά, το μεγαλύτερο και μοναδικό νησί που είναι κατοικημένο είναι η Οινούσσα ή Αιγνούσα, σύμφωνα με τους ντόπιους. Είναι παραδοσιακός οικισμός, ενώ όλη η περιοχή είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

 

 

Σχετικά με τη Reckitt

Η Reckitt αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, με μακρά ιστορία στον χώρο της υγιεινής. Διαθέτει στο δυναμικό της 40.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται έχοντας φυσική παρουσία σε 60 διαφορετικά σημεία παγκοσμίως με ένα κοινό σκοπό: «Να προστατεύουμε, να θεραπεύουμε και να αναθρέφουμε επιδιώκοντας έναν πιο καθαρό και υγιή κόσμο». Ο αδιάκοπος αγώνας μας είναι να καθιστούμε την πρόσβαση στο ανώτατο επίπεδο ποιότητας, υγιεινής, ευεξίας και διατροφής, ως δικαίωμα όλων και όχι ως προνόμιο.

 

Τα παραπάνω αποτελούν την κινητήρια δύναμή μας πάνω από 200 χρόνια. Οι άνθρωποί μας όμως είναι αυτοί που καταφέρνουν να κάνουν το σκοπό μας πράξη, βασιζόμενοι στην πυξίδα μας, κοινώς στις αρχές που μας διέπουν ως οργανισμό. Από το 2013 μέχρι και σήμερα, προσεγγίσαμε και μεταφέραμε το μήνυμά μας σε 956 εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Η πορεία μας συνοψίζεται στο “Κάνουμε το σωστό”. Βάζουμε τους καταναλωτές και τους ανθρώπους πάνω από όλα, Αναζητούμε νέες ευκαιρίες, Προσπαθούμε για το καλύτερο και Επιτυγχάνουμε από κοινού #WeAreReckitt

 

 

Σχετικά με το FINISH

To FINISH αποτελεί τη No #1* μάρκα που εμπιστεύονται οι καταναλωτές στην Ελλάδα και συνιστάται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πλυντηρίου πιάτων στον κόσμο. Σκοπός μας, να κάνουμε πιο ευχάριστο και αποδοτικό το πλύσιμο των πιάτων με προϊόντα υψηλής καινοτομίας & αποτελεσματικότητας προσφέροντας παράλληλα στον πλανήτη.

Η νέα κάψουλα FINISH ULTIMATE με Activelift Technology είναι αποτελεσματική ενάντια σε επίμονους λεκέδες 24 ωρών. Βάζουμε ΤΕΛΟΣ στο ξέβγαλμα των πιάτων πριν τα τοποθετήσουμε στο πλυντήριο, εξοικονομώντας έως και 40l νερό σε κάθε πλύση.**

 

 

 

 

 

Σχετικά με το GWPMed

Το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) ιδρύθηκε το 2002 και είναι το Μεσογειακό Σκέλος του διακυβερνητικού οργανισμού Global Water Partnership (GWP). Με στόχο την ασφάλεια των υδατικών πόρων στις χώρες της Μεσογείου, το GWP-Med δραστηριοποιείται σε περιφερειακό, εθνικό, τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, όπου προσφέρει τεχνική υποστήριξη στη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, προωθεί δράσεις διαχείρισης και διαλόγου, υλοποιεί πρότυπες πιλοτικές εφαρμογές, και συνεισφέρει στην ανάπτυξη γνώσης και δεξιοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.gwpmed.org

 

 

* Nielsen ScanTrack Plus, Σύνολο Ελλάδας (Supermarkets & Discounters >100 τ.μ.), Πωλήσεις απορρυπαντικών πλυντηρίου πιάτων σε αξία, 30/12/2019-28/02/2022

** Σύμφωνα με: Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, Nielsen Homescan και Παγκόσμια Έρευνα Finish σχετικά με τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων.

 

 

 

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon