Νέα Υόρκη: Λειτούργησε μετά από 22 χρόνια ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου – Ψαρός: Βαθιά συγκινημένος

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές

 Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εν μέσω συναισθηματικά φορτισμένης ατμόσφαιρας τελέστηκε, το βράδυ της Δευτέρας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου…

παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου και βοηθούμενου από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού και πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέα Βυθούλκα, αλλά και μιας πλειάδας ιερέων από την περιοχή της μείζονος Νέας Υόρκης.

 

Επρόκειτο για ένα τελετουργικό με ιστορική σημασία, καθώς σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν λειτούργησε σε καθεστώς κανονικότητας, 21 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή του πρώτου Ιερού Ναού, στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Το ‘θαύμα’ του Αγίου Νικολάου συνεχίζουμε να βιώνουμε σήμερα, όλοι μας, σε αυτόν το μοναδικό Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας εδώ στις ΗΠΑ» ανέφερε αρχικά ο κ. Απόστολος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, που απουσιάζει στους Αγίους Τόπους.

Στη συνέχεια, εμφανώς συγκινημένος, αφιέρωσε τη στιγμή στις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν στο Σημείο Μηδέν, τονίζοντας τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της επαναλειτουργίας του Αγίου Νικολάου, που αποτέλεσε ιερό σκοπό από την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά πέρασε μέσα από πολλαπλά εμπόδια στα χρόνια που ακολούθησαν.

«Ηρθαμε απόψε να προσκυνήσουμε, να ανάψουμε το κερί της πίστεώς μας, σε αυτό το μοναδικό Εθνικό Προσκύνημα, το οποίο χτίστηκε με την αγάπη σας, με την προσευχή σας, με την υποστήριξή σας, αλλά πάνω απ’ όλα με την Ορθόδοξη πίστη σας. Ευχαριστώ τον Τριαδικό Θεό που με αξίωσε να είμαι ο πρώτος Αρχιερέας που θα τελέσει σε αυτό το Ιερό Προσκύνημα, όπου στα θεμέλια υπάρχουν ακόμα τα αίματα των αθώων ανθρώπων. Πιστέψαμε και πιστεύουμε στο θαύμα, διότι σήμερα ζούμε όντως ένα θαύμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Απόστολος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο οποίος επίσης στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της ημέρας και την επαναλειτουργία του εμβληματικού Ιερού Ναού στο Σημείο Μηδέν.

«Απόψε, ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, επέστρεψε απόψε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Είχαμε υπομονή, περιμέναμε δυο δεκαετίες, εργαστήκαμε και αγωνιστήκαμε».

Μ. Ψαρός: «Βαθιά συγκινημένος – Ευχαριστώ τον ‘Ε.Κ.’»

Τη βαθιά συγκίνησή του για την επαναλειτουργία του Αγίου Νικολάου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros), που έδωσε το «παρών» στον Εσπερινό.

«Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου απόψε. Είμαι ευγνώμων για το συλλογικό αυτό επίτευγμα της Διασποράς. Είμαι ευγνώμων που όλοι οι άνθρωποι από όλες τις εθνικότητες σε αυτό το χωνευτήρι της Αμερικής, τη σπουδαιότερη χώρα στην Ιστορία του κόσμου, ότι μόνο οι Ελληνοαμερικανοί και η Ορθοδοξία βρίσκεται στη λαμπερή κορυφή του λόφου, στο Πάρκο Λίμπερτι, το κέντρο της πιο ισχυρής πόλης στον κόσμο. Χτίσαμε, επιτέλους, μετά από 120 χρόνια σε αυτή τη χώρα, τον δικό μας Παρθενώνα σε αυτή την Ακρόπολη και χτίσαμε τη δική μας Αγία Σοφία», τόνισε ο κ. Ψαρός, ο οποίος, στη συνέχεια, ευχαρίστησε θερμά τον «Ε.Κ.», την οικογένεια Διαματάρη και τον συντάκτη Θεόδωρο Καλμούκο για την υποστήριξή τους στο εγχείρημα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ‘Εθνικό Κήρυκα’, την οικογένεια Διαματάρη και τον αδελφό μου, Θεόδωρο Καλμούκο, για το γεγονός ότι πίστεψαν στην Ανάσταση του Αγίου Νικολάου πριν από τρία χρόνια, όταν ξεκινήσαμε το πρότζεκτ για την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του Εθνικού Προσκυνήματος. Ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μας, η φωνή της αλήθειας, της λογικής και της πίστης. Ευχαριστώ τους αναγνώστες του ‘Εθνικού Κήρυκα’, για τις προσευχές, την υποστήριξή τους και τη δύναμη της θέλησής τους, που βοήθησε να κρατήσει την Ομογένεια στις ΗΠΑ και τους πιστούς να δημιουργήσουν και να ολοκληρώσουν αυτό το Εθνικό Προσκύνημα», κατέληξε ο κ. Ψαρός.

Η πορεία μέχρι την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

Η ολοκλήρωση του έργου, ενός από τα τελευταία τμήματα του νεόδμητου συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, φάνταζε κάποτε αμφίβολη. Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, στην οποία ανήκει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, έδωσαν μάχη στο δικαστήριο για το πού θα χτιστεί ο νέος ναός, προτού συμφωνήσουν στο Liberty Park ακριβώς νότια του κύριου εμπορικού κέντρου.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε μια τελετουργική ανακαίνιση, αλλά η κατασκευή σταμάτησε το 2017 όταν η Αρχιεπισκοπή έμεινε πίσω στις πληρωμές. Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά το 2020 με στόχο να ανοίξουν εγκαίρως ο Άγιος Νικόλαος για την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη, αν και η εκκλησία φωταγωγήθηκε τελετουργικά για να τιμήσει την επέτειο πέρυσι. Αλλά την Τρίτη, εικόνες που απεικονίζουν ήρωες της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς και τον Χριστό και τους αγίους παρακολουθούσαν μια λειτουργία που διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό στα Ελληνικά της Καινής Διαθήκης.

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου – ekirikas.com

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon