Κοντεύει να ρημάξει από την έλλειψη πόρων! Καλό παράδεισο και ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη της ! 
” Οι Έλληνες της παράδοσης διακρίθηκαν για την τόλμη ,τον δυναμισμό και πρίν απ’όλα για το υψηλό τους ήθος ” !

Οι Έλληνες έβλεπαν πάντα την θάλασσα ως γέφυρα και όχι ως απομάκρυνση.
Οι αρχαίοι έλεγαν μάλιστα: “Μαλέαν παρακάμψας επιλάθου των οίκαδε ” .
Δηλαδή ” άμα περάσεις τον Κάβο Μαλιά, ξέχασε τους δικούς σου” .
Όμως οι Έλληνες δεν ξέχναγαν τους δικούς τους, ξαναγύριζαν στον τόπο τους όπως συνέβη με τον Οδυσσέα .
Και φυσικά όπως συμβαίνει σήμερα και αύριο και εσαεί στο μέλλον !
Η Μάττη Ξυλά-Egon μιλούσε για μια μακρινή εποχή στο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας ακόμη και στην Χίο με τα ειδικά προνόμια !
Δεν είχα την τύχη να την γνωρίσω παρά μονάχα τους γονείς της από απόσταση δύο τρείς φορές στη Χίο .
Ο πατέρας της Μιχάλης Ξυλάς ήταν σπουδαίος νομικός και εφοπλιστής !
Σέ πολύ μικρή ηλικία πήγε στο Λονδίνο για σπουδές ανωτάτου επιπέδου σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια του Λονδίνου και συνέχισε την οικογενειακή αγάπη για τα γράμματα το πνεύμα και τον πολιτισμό της κλασικής και σύγχρονης Ελλάδας !
Φυσικά μιλούσε άπταιστα ελληνικά ως μητρική της γλώσσα και σε νεαρή ηλικία μετά τις σπουδές της παντρεύτηκε όπως ήταν σύνηθες την εποχή εκείνη με τον Αλέξανδρο Κομνηνό και απέκτησε τρία παιδιά !
Μετά πολλά χρόνια παντρεύτηκε τον ζωγράφο Nicholas Egon μέχρι τον θάνατο του με μεγάλα διαστήματα παραμονής στην Ελλάδα !
Από πολύ μικρή ηλικία που μπήκε στους Εφοπλιστικούς κόλπους και κύκλους υπήρξε ενεργό μέλος της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας !
Η Μάττη Ξυλά προσέφερε στους συμπατριώτες μας εκτός του πολυτελέστατου κοσμήματος του Ομηρείου Πνευματικού κέντρου της Χίου με κτήτορες τους γονείς της Μιχάλη και Σταματία Ξυλά και σιωπηλά αλλά σταθερά σε πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάδειξη των γραμμάτων και του πολιτισμού της πατρίδας μας !
Υπήρξε σημαντική ευεργέτιδα πολυάριθμων δράσεων σε πολλά ιδρύματα και μεγάλες ατομικές προσφορές σε ανήμπορους και φτωχούς ανθρώπους δίχως να ξέρει η δεξιά τί ποιεί η αριστερά!
Ουδέν κρυφτό υπό τον ήλιο ! Όλο και κάποια στόματα άθελα μιλούν!
Βέβαια αυτά που γνωρίζουμε οι πολλοί Χιώτες είναι η αχαριστία και η αγνωμοσύνη που επέδειξαν την δεκαετία του 1980 οι ακροαριστερόστροφοι συνδικαλιστές και κουλτουριάρηδες πολιτικάντηδες που κατέλαβαν την Δημοτική αρχή και με τον χειρότερο τρόπο εξοστρακίστηκε η οικογένεια των Ευεργετών Μιχάλη και Σταματίας Ξυλά από το ευεργέτημα τους !
Και απ’ότι θυμάμαι ήταν : ότι η οικογένεια επιθυμούσε να έχει μία θέση στο Διοικητικό συμβούλιο του Ομηρείου Πνευματικού κέντρου της Χίου που το έφτιαξε η οικογένεια του Μιχάλη και Σταματίας Ξυλά και τόσα χρόνια θα είχε την συντήρηση από την οικογένεια και σήμερα κοντεύει να ρημάξει από την έλλειψη πόρων!
Οι παλιοί θα θυμούνται τις παράγκες που υπήρχαν στο χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το Αριστούργημα του Ομηρείου Πνευματικού κέντρου που το εκμεταλλεύονται και το χρησιμοποιούν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Όλες αυτές τις μέρες είδα να υπάρχουν ελάχιστα και λιγόλογα και περιληπτικά σχόλια και ψηφίσματα από τους διάφορους και υπεύθυνους φορείς του τόπου μας .
Εγώ πάντως ως ένας μόνιμος κάτοικος και ενεργός πολίτης αυτού του τόπου δεν ανέχομαι αυτή την συγκεκριμένη συμπεριφορά και προτείνω να τιμηθεί δεόντως η Ματρώνα Ξυλά ως ευεργέτιδα της Χίου και να δοθεί το όνομα της σε κάποιον προβεβλημένο χώρο της πόλης μας !
Επί τη ευκαιρία συνιστώ και συμβουλεύω τους λιγοστούς έχοντες και κατέχοντες με ευεργετικές ιδιότητες και προθέσεις για προσφορές ότι είναι να φτιάξουν για τον τόπο μας να μην το παραχωρήσουν σε δημόσιο φορέα εάν είναι ακίνητο αλλά να το διαχειριστούν μέλη της οικογένειας τους και φιλικά πρόσωπα τους μεγάλης εμπιστοσύνης για παν ενδεχόμενο!
Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά λέει η παροιμία !
Εύχομαι στην εκλιπούσα καλό παράδεισο και ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη της !
Χίος 18 Οκτωβρίου 202
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 Please follow and like us:
fb-share-icon