Εντυπωσιασμένη η έγκριτη ομάδα δημοσιογράφων που πραγματοποίησε «οδοιπορικό» στις ατελείωτες ομορφιές της Χίου

   Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Εντυπωσιασμένη αναχώρησε η έγκριτη ομάδα δημοσιογράφων που πραγματοποίησε «οδοιπορικό» στις ατελείωτες ομορφιές της Χίου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια της προβολής της Χίου  και της ανάπτυξης δραστηριοτήτων εξωστρέφειας, διοργάνωσε ένα  μικρό «οδοιπορικό» της νήσου στις 9 και 10 Οκτωβρίου. Η έγκριτη ομάδα των δημοσιογράφων που προσκλήθηκε ολοκλήρωσε με επιτυχία το οδοιπορικό προβάλλοντας τις ατελείωτες ομορφιές της Χίου.

Το αφιέρωμα  ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου με  επισκέψεις στα Νένητα και την Καλλιμασιά  όπου ο Πρόεδρος της  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών κ. Γιώργος Τούμπος ανέλυσε τον φετινό απολογισμό της μοναδικής στον κόσμο μαστίχας και τον  σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι υπερσύγχρονες κοσκινίστρες που ξεκίνησαν να λειτουργούν για να ‘λύσουν’ τα χέρια των  Μαστιχοπαραγωγών.

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό χωριό Πυργί και εντυπωσιάστηκαν με το στόλισμα των σπιτιών από τα ξακουστά ‘ξυστά’ ενώ είδαν το ‘δάκρυ της μαστίχας’ σε σκίνους της περιοχής του  Πυργίου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου και ο ναός των Αγίων Αποστόλων, εξαίρετο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 13ου αι. καθώς και η οικία του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος διέμενε για ένα διάστημα στη Χίο, είναι κτήρια μνημειώδη που κέντρισαν τους προσκεκλημένους.  υπό την ξενάγηση της Προέδρου της Κοινότητας Πυργίου κ. Ειρήνη Βολάκη του και του Γιώργου Παπαδόπουλου, συμπαραστάτη του πολίτη για την Περιφέρεια, αλλά και πλήθος χωριανών.

Ακολούθως οδηγήθηκαν στο  Μεσαιωνικό καστροχώρι,  χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο των Μεστών. Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια, πρόσφεραν μοναδικό τοπίο στους επισκέπτες. Εκεί ξεναγήθηκαν στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Μικρού Ταξιάρχη που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα , και στη μεγαλύτερη επιβλητική εκκλησία της Χίου και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας την Παναγία Ταξιάρχων, από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μεστών κ. Γεώργιο Αργυρούδη, τον  Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών κ. Νικόλα Σχολιάδη καθώς και πλήθος ντόπιων που έδειξαν την φιλοξενία τους με ένα ιδιαίτερο κέρασμα.

Την Κυριακή το πρωί η δημοσιογραφική ομάδα ξεναγήθηκε στον ιστορικό οικισμό του Κάστρου με τα πέτρινα τείχη εκτάσεως 180.000 τ.μ. με τους 650 κατοίκους που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα από τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο  Φρουρίου  ο «Άγιος Γεώργιος» κ. Τάσο Βουδούρη, ενώ ακολούθησε κέρασμα στην Μεσαιωνική πλατεία του Κάστρου.

Ειδικότερα η δημοσιογραφική ομάδα του  ANT1 TV πραγματοποίησε αφιέρωμα live γυρισμάτων καθώς και εκτενή ρεπορτάζ  στα Νένητα ,στην Καλλιμασιά και στα Μεστα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.Please follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: