[hsas-shortcode group=1″” speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]
[masterslider id=”28″]
Με επιτυχία ολοκλήρωσε “Η Μυρωδάτη Χίος” τα Ομηρικά Συμπόσια στην Πλατεία Βουνακίου. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί:
[masterslider id=”48″]
[masterslider id=”12″]
-
2ΟΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΧΙΟΥ «ΟΜΗΡΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ»«Ως ουδέν γλύκιον ης πατρίδος ουδέ τοκήων γίνεται» δηλαδή «Τίποτε γλυκύτερο δενυπάρχει από την πατρίδα και από τους γονείς», πιστεύει ακράδαντα και μαςμεταφέρει μέσω της Οδύσσειάς του ο Όμηρος και με αυτό ακριβώς το απόφθεγμαξεκίνησε τον χαιρετισμό της η Άννα Κλαδιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησηςκαι Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η ΜυρωδάτηΧίος», κατά την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου 2021, με θέμα«Ομηρικά Συμπόσια», που διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία και πάνδημησυμμετοχή κατά το διήμερο 3 & 4 Σεπτεμβρίου. Η Άννα Κλαδιά τόνισεχαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ο Σύλλογός μας “Η Μυρωδάτη Χίος” εμπνεύστηκεκαι οραματίστηκε αυτό το Φεστιβάλ με στόχο να αναδείξει την Χίο ως επικρατέστερηγενέτειρα του μεγάλου επικού ποιητή Ομήρου και να προσελκύσει επισκέπτες στονησί μας, κάτι που τόσο πολύ έχει ανάγκη η τοπική αγορά. Όλοι εσείς εδώ, ο καθέναςμε τον τρόπο του, συμβάλλατε στην επιτυχή υλοποίηση αυτού του φιλόδοξουεγχειρήματος, ελπίζουμε δε και στην μελλοντική στήριξή σας. Η “Ισχύς εν τηενώσει”, όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. Φιλοσοφία και τρόπος ζωής!Μαζί γινόμαστε καλύτεροι! Μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί! Μόνο με τις συνέργειεςεπιτυγχάνονται οι στόχοι. Έτσι λοιπόν, όλοι μαζί εδώ θα απολαύσουμε τις σημερινέςποικίλες εκδηλώσεις, με το σύνθημα «Γευθείτε και Χαρείτε»!Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου, την κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ,εκτός του πολυπληθούς κοινού, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποιτων τοπικών Αρχών και Φορέων, μεταξύ των οποίων ο ΑντιπεριφερειάρχηςΤουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών ΝίκοςFΝύκτας, ο Δήμαρχος ΧίουΣταμάτης Κάρμαντζης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Σίμος Βενέτος,ο Πρόεδρος τουFΦορέα Τουρισμού ΧίουFΑυγουστήςFΝεαμονίτης αλλά και μέλη τουΦορέα, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Κωνσταντίνος Βεζέρης,καθώς και η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου.Κανένας από τους παρευρεθέντες επισήμους προσκεκλημένους δεν απηύθυνεχαιρετισμό, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του μεγάλου μαςμουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επίσης οδημοσιογράφος – ανταποκριτής Γιάννης Συνάνης και η Κατερίνα Μαρινάκη από τοsite “Live to Travel and Taste”, καθώς και πολλοί food bloggers και δημοσιογράφοιαπό Αθηναϊκά, Αιγαιακά και τοπικά Μ.Μ.Ε., οι οποίοι θα προβάλουν την όληδιοργάνωση πανελλαδικά. Επίσης, συνεντεύξεις δόθηκαν από την Πρόεδρο τουΣυλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Κλαδιά, σε τηλεοπτικές εκπομπέςπανελλαδικής ή Αιγαιακής εμβέλειας: «Ενημέρωση 10 – 12» στην ΕΡΤ1, «Κοινωνίαώρα Mega» στο Mega, «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά» στον ΣΚΑΙ,LesvosNews.gr. Αντίστοιχες παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα μέσα από τηνεκπομπή του Νικόλαου Λούπου «Όλα τα λέμε» στο ελληνικό ραδιόφωνο 3XYRADIO 1422 στην Αυστραλία, καθώς και μέσα από τους ιστοτόπους «Αθηνόραμα»,«Olive» για το «Πρώτο Θέμα» και «Live to Travel and Taste».Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στην πλατεία Ν.Πλαστήρα (Βουνακίου), με φόντο το εντυπωσιακό συντριβάνι, περιελάμβανε:-Θεατρικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τους «Θεατρεργάτες» του Κοφινά
-
-Αναπαράσταση Αρχαιοελληνικού Συμποσίου από την θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο18»-Ζωντανή παρουσίαση παρασκευής συνταγών Αρχαιοελληνικής κουζίνας (livecooking) από γνωστούς chef – γευσιγνώστες: Μάνος Βοζικάκης, ΝεκταρίαΚοκκινάκη, Κωστής Κωστάκης, Γιάννης Λεμονής και Βάνα Μάστορη. Μαζί τους οιΧιώτες chef: Γιώργος Καραγιώργης, Ειρήνη Καμπανέλα και Τάσος Ζωτίδης. Tηνπαρουσίαση έκανε η Ταμίας και Υπεύθυνη Γαστρονομίας του Συλλόγου «ΗΜυρωδάτη Χίος» Άννα Καρυστιανού-Γευσιγνωσία με παραδοσιακές συνταγές από τα Πολιτιστικά Σωματεία:Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «ΟΜάκελλος», Διεθνής Ένωση Αστυνομικών / Τοπική Διοίκηση Χίου, FΠολιτιστικόςκαι ΛαογραφικόςFΣύλλογος Οινουσσών «Οινόεσσα», Πολιτιστικός ΣύλλογοςΒολισσού «Ο Όμηρος», την παρουσίαση των οποίων ανέλαβε η Αντιπρόεδρος τουΣυλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Ειρήνη Καρυστιανού-Παρουσίαση παραδοσιακού αργαλειού από τον Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι φίλοι τουΧιώτικου χωριού»-Παράλληλες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, με θέμα «Ο ΜικρόςΤουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει …στα χρόνια του Ομήρου και παίζει παιχνίδιααπό την Αρχαία Αθήνα», με τις αδελφές Ελευθερία και Ευαγγελία Γκρίμπα και τηνΠόπη Ποριώτη-Ομιλία από την Ιστορικό – Αρχαιολόγο Έλενα Ράπτη, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεωντου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με θέμα «Ο ρόλος του κρασιού στηνεποχή του Ομήρου» και-Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Λύραυλος», που μας ταξίδεψε με «Αρχαία όργανα– Νέα μουσική», γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες, υπό την αιγίδα και την στήριξητου Υπουργείου Πολιτισμού.Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε περιήγησηστα «Μονοπάτια του Ομήρου», με την συμμετοχή του Συλλόγου «Περιπατείν», πουξενάγησε τους συμμετέχοντες στην Δασκαλόπετρα και το Πιτυός.Ο Σύλλογος «Η Μυρωδάτη Χίος» απευθύνει τις θερμότερες ευχαριστίες τωνδιοργανωτών προς όλους όσοι συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχήέκβαση των πολυποίκιλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων την Περιφέρεια ΒορείουΑιγαίου, τον Δήμο Χίου, τον Φορέα Τουρισμού Χίου και βεβαίως όλους τους Χιώτεςεπιχειρηματίες και επαγγελματίες «που με τον μικρό ή μεγάλο οβολό τους σεδύσκολες συνθήκες», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, συνέπραξαν για τον κοινόσκοπό. Ευχαριστεί επίσης τους διακεκριμένους chef και μάγειρες, τους συγγραφείς,ερευνητές, ιστορικούς, γευσιγνώστες και παιδαγωγους, που έδωσαν τον καλύτερότους εαυτό για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και τέλος όλους τους Συλλόγους πουστήριξαν με την συμμετοχή τους την διοργάνωση και φυσικά το κοινό για την αθρόαπροσέλευσή του
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]