ΧΙΟΣ: O ζωντανός θρύλος της «Αρχιπελαγικής εκστρατείας» που κατατρόπωσε τους Οθωμανούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία διοργάνωσε τη Διεθνή Ιστορική και Εκπαιδευτική Αποστολή με την ονομασία «Η Φλόγα του Τσεσμέ», αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη νίκη του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία με τους Οθωμανούς και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το ιστιοφόρο Shtandart, ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε το 1703, σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα, πέρασε από τη Χίο, εντυπωσιάζοντας όσους είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν από κοντά. Οι Ρώσοι ονόμαζαν την περιοχή του Αιγαίου ως «Αιγαίο Αρχιπέλαγος», γι’ αυτό και ονόμασαν την επιχείρηση «Αρχιπελαγική εκστρατεία».

Το αντίγραφο της φρεγάτας κατασκευάστηκε το 1999 και έκτοτε ταξιδεύει στις θάλασσες ως εκπαιδευτικό πλοίο. Το ρωσικό ιστιοφόρο ξεκίνησε τη διεθνή ιστορική-εκπαιδευτική αποστολή του στο Αιγαίο με την ονομασία “Φλόγα του Τσεσμέ” το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου.

Η αποστολή διεξάγεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της αποστολής για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα που αφορούν το ολίγο γνωστό ιστορικό γεγονός – την ύπαρξη τον 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του Νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Σχεδιάζονται τα ερευνητικά έργα στα νησιά παρουσίας των Ρώσων ναυτικών και επίσης υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και καταβύθισης των ρωσικών πλοίων. Παράλληλα θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της αποστολής είναι όχι μόνο οι εμπειρογνώμονες της UNESCO, ιστορικοί και τεχνοκρίτες, αλλά για πρώτη φορά η ομάδα περιλαμβάνει τους νέους εξερευνητές – Ρώσους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος και πέρασαν σε έναν δύσκολο διαγωνισμό.Please follow and like us:
fb-share-icon
Αρέσει σε %d bloggers: