Η συμβίωση με την πανδημία – Θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας; Θα ζούμε πλέον μαζί του και για πόσο;

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Ταξίδια, συναυλίες, φίλοι, για πολύ καιρό τέτοιες απολαύσεις ήταν αδύνατες. Ενώ τώρα, στο τρίτο έτος, η πανδημία μας φαίνεται φυσιολογική. Για πολλούς ανθρώπους ο κορωνοϊός δεν φοβίζει πλέον όπως στο παρελθόν. Ένα άρθρο του γερμανικού dpa ανιχνεύει το θέμα. 

Με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία και μέσα σε μερικές εβδομάδες εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν στη Γερμανία. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς δεν νόσησαν βαριά και χάρη στους εμβολιασμούς. Τελείωσε λοιπόν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης των τελευταίων ετών; Μια ελπίδα που εκφράζεται συχνά είναι ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημική. Πότε ακριβώς όμως θα γίνει αυτό είναι άγνωστο.

Πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες, πόσο ισχυρός θα είναι ο ιός και πώς θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το πόσο μεγάλη είναι η ανοσία στον πληθυσμό τώρα.

Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο καταδεικνύει ότι μόνο το 7% των ανθρώπων είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν νοσήσει. Όσο μεγαλύτερο είναι όμως το ποσοστό αυτής της ομάδας, τόσο πιο εύκολο είναι για τον ιό γενικά να εξαπλωθεί. Με 7% οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού είναι ήδη σημαντικά περιορισμένες, αν και δεν είναι σαφές πόσο καλά προστατεύεται το υπόλοιπο 93%  από περαιτέρω μόλυνση και ασθένεια.

Άγνωστο πώς θα εξελιχθεί ο ιός

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανοσία ποικίλλει από κρατίδιο σε κρατίδιο κυρίως λόγω των διαφορετικών ποσοστών εμβολιασμού. Επίσης τα στοιχεία μεταξύ των ηλικιακών ομάδων διέφεραν πολύ. Άτομα άνω των 60 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 4% αυτών είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν νοσήσει.

Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες εξαρτάται επίσης και από την περαιτέρω ανάπτυξη του ιού και αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί. «Άλλοι ιοί, όπως π.χ οι ιοί της γρίπης τείνουν να αλλάζουν πιο σταδιακά και λιγότερο ακανόνιστα από ό,τι ο Sars-CoV-2 τα τελευταία δύο χρόνια», λέει ο Ρίχαρντ Νέχερ, ειδικός στην εξέλιξη των ιών από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Η εμφάνιση μιας «δολοφονικής παραλλαγής» όπως παρουσιάζεται από τον υπουργό Υγείας Καρλ Λαουτερμπάχ θεωρείται απίθανη. Επίσης δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πως μια εξαιρετικά ανθεκτική στο ανοσοποιητικό παραλλαγή, μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ανοσία που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στον πληθυσμό.

Mικρότερη επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι γενικά η ανοσία αυξάνεται με τον αριθμό των εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει. Άνθρωποι που έχουν νοσήσει όμως μόνο τους τελευταίους μήνες με την Όμικρον, το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους ανεμβολίαστους ή όσους δεν νόσησαν ποτέ. Ιδίως αν πέρασαν ελαφρά την ασθένεια, το σώμα τους δεν έχει δημιουργήσει μια ισχυρή ανοσία απέναντι στον ιό.

Ένα θετικό πάντως είναι, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Ρίχαρντ Νέχερ ότι «με την αυξανόμενη ποικιλομορφία και τις παραλλαγές του ιού, θα γίνεται όλο και δυσκολότερη η διάδοσή του».  Αυτό σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας; 

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Καραγιαννίδη, Επιστημονικό Διευθυντή του Μητρώου Εντατικής Θεραπείας Divi, η απάντηση είναι: Ναι όσον αφορά τον κορωνοϊό. Ωστόσο το φθινόπωρο και πάλι θα πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των νοσημάτων που μπορεί να προσβάλλουν το αναπνευστικό, όπως η γρίπη.

ΠΗΓΗ: voiceon.gr

 Please follow and like us:
fb-share-icon