Γ. Παπαδόπουλος: Μπράβο στο Δήμο! Ποια είναι η άποψή μου περί <<Κιβωτού>> & οι ΄΄κωλοτούμπες΄΄ πολλών ΄΄καρεκλοκένταυρων΄΄ !

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 86 / 22-11-2022)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Πολλοί με ρωτούν ποια είναι η άποψή μου για τα όσα έχουν ακουστεί περί της <<Κιβωτού>>. Την ίδια απάντηση δίνω σε κάθε παρόμοια περίσταση. Η άποψή μου είναι ότι, εφόσον έχει επιληφθεί όλων τούτων η δικαιοσύνη και οι Αρχές, να περιμένουν όλοι τι θα αποφανθούν και να μην σπεύδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν τους εισαγγελείς και τους δημόσιους κατήγορους. Ούτε άφεση δίνεται σε κανέναν, αλλά και ούτε καταδίκη εάν δεν αποδοθεί επίσημα κατηγορία. Εάν αληθεύουν όσα λέγονται ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι σκληρός, αλλά και εάν δεν αποδειχθεί τίποτε κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαπομπεύει κάποιον στηριζόμενος απλά σε φήμες.

 

*Με μεγάλη χαρά είδαμε περατωμένο το έργο της αναστήλωσης του Ι. Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αναβάτου, επάνω στην <<ακρόπολη του Μυστρά του Αιγαίου>>. Το προηγούμενο Σάββατο τελέστηκε η πρώτη (νέα) Θεία Λειτουργία, ενώ χθες πανηγύρισε ταπεινά, λιτά και απέριττα, στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου. Συγχαρητήρια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που παρέδωσε άλλο ένα οικοδόμημα στην περιοχή σε κοινή χρήση. Να σημειώσουμε ότι, τελευταία φορά τελέστηκε εκεί Θεία Λειτουργία από τον μακαριστό Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1950-αρχές του 1960. Ο Ναός είχε καταστραφεί-πυρποληθεί από τους Τούρκους, κατά τη Σφαγή του 1822, ενώ εντός του σφαγιάσθηκαν και απανθρακώθηκαν δεκάδες χριστιανοί- κάτοικοι του χωριού. Ας είναι αιωνία η μνήμη τούτων, οι δε Άγιοι νεομάρτυρες του χωριού (Ιερεύς Ιωάννης Καλαμάρης, Ιερεύς Ιωάννης Σιδεράτος και Λυγερή η Χιοπολίτις) να μεσιτεύουν υπέρ πάντων ημών !

 

*Οι συχνές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μεγάλη ακτίνα στην πόλη μας (μάλιστα δίχως δυσμενείς καιρικές συνθήκες), έχουν αρχίσει να προβληματίζουν, αλλά και να κουράζουν τους συμπολίτες μας. Ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει στον κόσμο για ποιον λόγο γίνονται. Άραγε, η ΔΕΗ τι έχει να πει; Εάν τώρα έχουμε τέτοια συμπτώματα, τι θα γίνει το καταχείμωνο; Τελικά, που οφείλονται;

 

*Η ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκαν εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Χίου και την 96 ΑΔΤΕ- Στρατιωτική Διοίκηση Χίου. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Δοξολογία και δέηση υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ακολούθησε παρουσίαση οπλικών συστημάτων στον χώρο της διοικήσεως της 96 ΑΔΤΕ και μικρή εορταστική δεξίωση στην παρακείμενη λέσχη. Ευχαριστούμε θερμά και συνάμα συγχαίρουμε τον στρατιωτικό διοικητή Χίου, Ταξίαρχο κ. Εμμανουήλ Χατζή και τους συνεργάτες και συνεργάτιδές του, για την άρτια οργάνωση και την εγκάρδια φιλοξενία που μας επεφύλαξαν.

 

*Η πόλη της Χίου ξεκίνησε -λίαν εγκαίρως- να στολίζεται από τα συνεργεία του Δήμου, με πλούσιο διάκοσμο. Πληροφορηθήκαμε ότι, ανάλογα θα στολιστούν και συνοικίες, αλλά και τα χωριά μας. Μπράβο στο Δήμο !

 

*Για το Κέντρο Υγείας Χίου (κτίριο ΕΦΚΑ- πρώην ΙΚΑ, στην περιοχή Λέτσαινας) έχουμε γράψει αρκετές φορές, επισημαίνοντας την σταδιακή αποδόμηση και εν τέλει κατάργησή του, ως υγειονομική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην πόλη της Χίου. Ως γνωστόν, από το νέο έτος θα μείνει με μόλις έναν ιατρό. Κάτι αντίστοιχο προέκυψε (μάλιστα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως εδώ, αλλά λιγότερο) σε Κέντρο Υγείας στη γειτονική Λέσβο, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί το νησί και να ζητά την ενίσχυσή του. Εδώ, γίνεται κάτι; Θα ενδιαφερθεί κανείς ή θα έχουμε άλλο ένα κτίριο <<φάντασμα>> δίχως ιατρούς και όλοι για το παραμικρό θα σπεύδουν στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται;

 

*Ημερίδα, για την έμφυλη βία και τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών της, πραγματοποίησε το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Χίου στο Ομήρειο, το Σάββατο, με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών διαφόρων ειδικοτήτων. Το Κέντρο διαθέτει (όπως και όλη η δ/νση κοινωνικής πρόνοιας, με τις υπαγόμενες σε αυτή δομές) εξαιρετικά και ενεργά στελέχη. Συγχαρητήρια για την όλη δράση τους. Θα επισημάνω μόνο σε ορισμένα πολιτικά πρόσωπα ότι, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά (ως διατείνονται) που έγινε κάτι τέτοιο. Ανάλογες ημερίδες (με ίδιες ή/και παρεμφερείς ειδικότητες επιστημόνων του είδους) έγιναν και στο παρελθόν (στην ίδια αίθουσα) τουλάχιστον άλλες δύο φορές, επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, ενώ κάθε χρόνο το Κέντρο, κατά μήνα Νοέμβριο, διοργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, με αφορμή τον ορισμό της 25ης Νοέμβρη εκάστου έτους ως ημέρας κατά της κακοποίησης των γυναικών. Αυτό για να προλαμβάνονται οι υπερβολές ορισμένων πολιτικών προσώπων (μάλιστα μη αιρετών)… !!!

 

*Την ίδια ημέρα (το απόγευμα του παρελθόντος Σαββάτου 19/11 ε.ε.) ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (Φ.Ο.Β.) διοργάνωσε μια εξαιρετική εκδήλωση, με αφορμή την μνήμη της μάχης του <<Αίπους>> (15/11/1912), αφιερωμένη στον ήρωα Συνταγματάρχη Αριστείδη Κουβέλη με καταγωγή από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σ. Κωνσταντάρας, ενώ παρευρέθηκαν η εγγονή του ήρωα Ανθυποπλοιάρχου Νικολάου Ρίτσου (που, επίσης, έπεσε μαχόμενος κατά την επίθεση κατάληψης στο όρος <<Αίπος>> για την απελευθέρωση της Χίου) Τάνια Ρίτσου με την μητέρα της Όλια Ρίτσου.  Συγχαρητήρια στον Φ.Ο.Β. για τις ποιοτικές εκδηλώσεις του και στον αγαπητό Πρόεδρό του κ. Πολύδωρο Στείρο, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε που ποτέ δεν μας ξεχνά και μας περιλαμβάνει στον πίνακα αποδεκτών των προσκλήσεων, που ευγενικά απευθύνει για τη συμμετοχή σ΄ αυτές.

*Πραγματικά, καμαρώνω για την πλούσια δραστηριότητα των κυριών της Φιλοπτώχου Καρδαμύλων. Ολοένα και περισσότερες δράσεις λαμβάνουν χώρα στα Καρδάμυλα από τις εθελόντριες της Φιλοπτώχου. Δράσεις ανακούφισης και ενίσχυσης στον εμπερίστατο συνάνθρωπο και τα εκεί λειτουργούντα ιδρύματα. Συγχαρητήρια ! Καλή δύναμη στις προσπάθειές σας !

 

*Την περίοδο αυτή επανεκδόθηκε, με μέριμνα του <<Φάρου Βαρβασίου>> (Πρόεδρος η φιλτάτη μας κα Γεωργία Χούλη) και της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων του Δήμου Χίου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή (Πρόεδρος της ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης), το βιβλίο του Μικρασιάτη συμπατριώτη μας Φώτη Αγγουλέ με τίτλο <<Ο Λαός της Πατρίδας μου>>. Πρόκειται για μια έκδοση του έτους 1936 που συμπεριλαμβάνει πολλά τραγούδια της Μικρασίας και κυρίως του Τσεσμέ (Κρήνης).  Η συλλογή αυτή βρίσκεται στο αρχείο του <<Φάρου>> και χάρη στην επανέκδοσή της θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε κοινωνοί των ποιημάτων της. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες !

 

*Ολοένα και πλησιάζουμε προς τις εκλογές (εθνικές και αυτοδιοικητικές). Αναμονή, οσονούπω θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά, οι δε ΄΄κωλοτούμπες΄΄ θα αποτελέσουν συνηθέστατο φαινόμενο στην ημερήσια διάταξη πολλών ΄΄καρεκλοκένταυρων΄΄ !

 

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και χαρά ! Η ζωή συνεχίζεται ! Όσα τρελά κι αν ακούμε καθημερινά, όσες ΄΄ορδές΄΄ κι αν εκσφενδονίζονται επάνω μας (από ξένους αλλά και οικείους μας) θα αντέξουμε, με τη βοήθεια του Θεού ! Το άδικον ουκ ευλογείται !-

 

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon