Γ. Παπαδόπουλος: Οι συνοριοφύλακες προσελήφθησαν για να προστατεύουν τον Υπουργό; Δίχως αποστάσεις στο Ομήρειο

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
 

 

* Ειλικρινά, είναι να απορεί κανείς με την εμμονική προσπάθεια του Βουλευτή Χίου και Υπουργού Μετανάστευσης, να δημιουργηθεί δομή μεταναστών στη Χίο, παρά την πλήρη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού του νησιού μας.

Δεν θα ξαναγράψω πράγματα που έχουν χιλιοειπωθεί, τόσο από την παρούσα στήλη όσο και από πληθώρα ανακοινώσεων των φορέων της Χίου, που όλοι διαφωνούν με το εγχείρημα του Υπουργού. Διαφωνεί και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της κυβερνώσας παράταξης κι ας λένε ό,τι θέλουν οι λοιποί ΄΄παρατρεχάμενοι΄΄ -που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα ΄΄πικρά γλυκά΄΄ και τα ΄΄άσχημα όμορφα΄΄- !!! Τα γκάλοπ, πέραν των ερωτήσεων που τέθηκαν και πολύ σωστά απαντήθηκαν, έπρεπε να έχει και ένα σαφές ερώτημα, σε τοπικό επίπεδο (Χίο): <<Συμφωνείτε ή όχι με τη δημιουργία δομής άνω των 500 ατόμων και με την παραμονή των μεταναστών σε αυτή;>> Όμως τέτοιο ερώτημα, τεχνηέντως δεν ετέθη!

Θα σταθώ, λοιπόν, μόνο στην προχθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο Υπουργός στο Ομήρειο. Παραβλέπω το γεγονός ότι, υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση ατόμων δίχως αποστάσεις, κλπ. Παραβλέπω, επίσης, ότι έγινε με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, όπως και συνοριοφυλάκων (άραγε οι συνοριοφύλακες προσελήφθησαν για να προστατεύουν τον Υπουργό από τους συμπολίτες του;), ενώ ένας πολιτικός που είναι λαοφιλής δεν έχει ανάγκη συνοδείας ή παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων για να απευθύνει λόγο και να συναντηθεί με τους συμπολίτες του, μάλιστα στην εκλογική του περιφέρεια.

Καταρχάς θέλω να πω ότι, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο Υπουργός Μετανάστευσης έχουν χειριστεί μέχρι στιγμής πολύ σωστά το μεταναστευτικό και έβαλαν τάξη στο μπάχαλο που είχε επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια. Υπάρχει επαρκής φύλαξη των συνόρων, υπάρχει εμφανής αποσυμφόρηση, υπάρχει βελτίωση στις συνθήκες διαμονής και εξέτασης του ασύλου, κ.α. πολλά. Ακόμη και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι, η σημερινή κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει εν πολλοίς την κοινωνική συνοχή, που είχε διασαλευθεί από την αθρόα και επί μακρόν άτακτη (απάνθρωπη θα έλεγα – και για τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και για τους πολίτες των νησιών μας)  παραμονή των μεταναστών στα νησιά, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο παρελθόν. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι, ο λαός σήμερα είναι δύσπιστος διότι έζησε επί 5 χρόνια τα ψέματα της κυβέρνησης Τσίπρα και ενώ και παλαιότερα υπέγραψαν Σύμβαση με το Δήμο που ρητά ανέφερε ότι, στη ΒΙΑΛ οι μετανάστες θα παρέμεναν για 3 ημέρες, ουδέποτε τήρησαν τη Συμφωνία οι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ουδέποτε έδωσαν αντισταθμιστικά οφέλη στο μέγεθος που η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι, ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα, πρέπει να πούμε ότι, η δράση του αρμόδιου Υπουργού επί των ημερών της ΝΔ για το μεταναστευτικό κλίνει προς τη θετική πλευρά εν συγκρίσει με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όμως, τούτο δεν συνιστά πανάκεια, ούτε θα δώσουμε ΄΄λευκή επιταγή΄΄ στην κυβέρνηση να πράττει ότι θέλει, δίχως τη σύμφωνη γνώμη του λαού.

Σήμερα, τίθεται και πάλι επιτακτικά η δημιουργία δομής μεταναστών. Η δομή πρέπει να έχει χαρακτήρα προσωρινό (καταγραφής, ταυτοποίησης και άμεσης αναχώρησης των μεταναστών από τα νησιά μας) και η χωρητικότητά της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 άτομα. Αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό ζήτα ο χιακός λαός. Όλα τα υπόλοιπα ΄΄πάνε περίπατο΄΄…

Ακούσαμε στην τηλεόραση τον Υπουργό να λέει ότι, η δομή θα είναι 1260 ατόμων και ότι μόλις φθάνει στο 50% της χωρητικότητάς της (δηλαδή στα 630 άτομα) θα γίνεται άμεσα αποσυμφόρηση. Μάλιστα. Αφού, λοιπόν, το όριο του Υπουργού, για την αριθμητική παραμονή μεταναστών στη Χίο είναι τα 630 άτομα, τι τον εμποδίζει να φτιάξει μια δομή καταγραφής και μόνον και χωρητικότητας έως 500 άτομα; Προφανώς, δεν έχει σκοπό να τηρήσει αυτό που είπε και προφανώς θέλει να έχει χώρο για να φτιάξει ένα μεγάλο χωριό παραμονής μεταναστών.

Από την άλλη, ας πούμε ότι, ο Υπουργός έχει καλές προθέσεις και σκοπεύει να τηρήσει αυτά που είπε. Δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Όμως, ρωτώ: Εάν αλλάξει αύριο μεθαύριο η κυβέρνηση και έλθει μια άλλη, η οποία μπορεί να έχει άλλη άποψη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η οποία θα έχει κληρονομήσει έτοιμες δομές στα νησιά, ποιος μας λέει ότι δεν θα εφαρμόσει την πολιτική της Τασίας <<ανοίξαμε και σας περιμένουμε>>; Ένας πατριώτης πολιτικός, που αγαπά τον τόπο του, οφείλει να μεριμνά έχοντας κατά νούν και το χειρότερο σενάριο, που μπορεί να υλοποιηθεί όταν δεν θα είναι πια ο ίδιος στην εξουσία. Και να γνωρίζει ότι <<επί  ανθρώπων άρχει, κατά νόμον άρχει και ουκ αεί άρχει>> (Αγάθων, μαθητής Σωκράτους, ~420 π.Χ.) !

Έτσι, για εθνικούς λόγους πρωτίστως, είναι εγκληματική η δημιουργία οποιασδήποτε δομής, πέραν μιας μικρής μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Κι έπειτα, στο ερώτημα που θέτουν ορισμένοι: <<Εάν έλθουν σήμερα 5 βάρκες με 150 άτομα, πού θα τα πάμε εάν δεν έχουμε μια ικανή δομή;>>. Απαντώ. Εάν έχεις μια δομή που παίρνει μέσα 1500 άτομα (που μπορεί να γεμίσει σε δυο εβδομάδες σε καιρό έξαρσης από την πλευρά της Τουρκίας), τί θα κάνεις; Δεν θα αρχίσεις να τους απομακρύνεις από το νησί; Ή θα τους κρατάς όλους να φθάσουν τις 10.000 ; Θα ξεκινήσεις να τους απομακρύνεις. Ε, αυτό που σκοπεύεις να κάνεις μετά την άφιξη των 1500 κάνε το μόλις γίνουν 100 ή 200. Συνεπώς, το επιχείρημα αυτό είναι έωλο.

Τέλος, προκύπτει ακόμη ένα ζητούμενο. Εάν ο Υπουργός ήθελε να κλείσει την ΒΙΑΛ θα την έκλεινε. Εφόσον έχει σήμερα μέσα 430 άτομα, τί τον εμποδίζει να τους απομακρύνει και να την κλείσει οριστικά, παραδίδοντάς την στο Δήμο και τους λοιπούς χώρους στους ιδιοκτήτες τους; Θέλει, όμως, να εκβιάσει πολιτικά την κατάσταση και να ιδρύσει μια νέα δομή. Λάθος. Λάθος η καλλιέργεια εμφύλιου διχασμού για να επιτευχθεί η δημιουργία δομής. Ας παύσει να εκμεταλλεύεται τους κατοίκους των Καμποχώρων (που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τα φρικτά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και εξουσιών σε τοπικό επίπεδο) και ας κλείσει τώρα τη ΒΙΑΛ. Θα είναι το πρώτο δείγμα καλής θέλησης και αξιοπιστίας. Και τότε, ας είναι σίγουρος ότι, όλοι μαζί (αιρετοί, κάτοικοι και τοπικοί συλλογικοί φορείς) θα του υποδείξουν τόπο για την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα εκτεθούν εκείνοι και θα είναι υπόλογοι στον κόσμο εκείνοι. Όμως, σήμερα, υπόλογος είναι ο Υπουργός. Διότι και δεν τήρησε την υπόσχεσή του να κλείσει η ΒΙΑΛ (ποτέ δεν είπε προεκλογικά ότι, θα κάνει νέα δομή για να την κλείσει. Αυτό το είπε μετεκλογικά !), αλλά και δεν σέβεται την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου να μην γίνει δομή μόνιμου χαρακτήρα. Εάν θέλει, μπορεί να παραιτηθεί από Βουλευτής Χίου και να παραμείνει εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Μετανάστευσης (όπως ήταν ο κ. Μουζάλας). Δεν μπορεί, όμως, να αποφασίζει για τους Χιώτες δίχως τους Χιώτες, όντας Βουλευτής Χίου !!!

 

*Ξεκίνησαν ήδη περιοδείες των Χιωτών Αντιπεριφερειαρχών και του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στις Δημοτικές Ενότητες της Χίου, όπου σε συνεργασία με τα αιρετά στελέχη του Δήμου, γίνονται συναντήσεις με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, τίθενται τα ζητήματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας και υπάρχει μια σχετική μέριμνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν. Ομολογουμένως, πρόκειται για μια συλλογική παρουσία στην ύπαιθρο, πολύ θετική ως ενέργεια, που έγινε με πρωτοβουλία του χωρικού (γεωγραφικού) Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντ. Βρουλή. Να σημειώσουμε ότι, τα αιρετά στελέχη της Περιφέρειας και ο αιρετός (εκλεγείς από το Περιφερειακό Συμβούλιο) Συμπαραστάτης του Πολίτη μεταβαίνουν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, οσάκις απαιτηθεί ανάγκη και υπάρχει αγαστή συνεργασία με αιρετούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, φορείς και κατοίκους.

 

*Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της δημόσιας αναφοράς φιλοζωικού σωματείου ότι, σε βραχονησίδα της Χίου κάποιοι επεχείρησαν να εγκαταλείψουν ανυπεράσπιστα ζώα (σκυλιά), οδηγώντας τα σε αργό και βασανιστικό θάνατο. Τα ανθρωπόμορφα αυτά κτήνη, που αποτόλμησαν κάτι τέτοιο, πέραν των όποιων ψυχικών διαταραχών που σίγουρα έχουν, προφανώς θα κληθούν να έλθουν αντιμέτωποι και με την δικαιοσύνη. Διότι, ως γνωστόν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η εγκατάλειψη ζώου επιφέρει ποινικές συνέπειες αλλά και την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 Ευρώ. Συνεπώς, εγώ θα προέτρεπα να αναφέρουν, οι δημόσια περιγράφοντες το περιστατικό, συγκεκριμένα στοιχεία, στις αρμόδιες Αρχές, για την διεξαγωγή της νόμιμα προβλεπόμενης διαδικασίας.

 

*Ιδιαίτερα ευχάριστο και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ενεργεί ώστε στο εγγύς μέλλον να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης και ανάδειξης τόσο στην Ιερά Μονή Μουνδών, όσο και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού μας, της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου. Επίσης, πολύ αξιόλογη η έκθεση που διοργανώθηκε, με εκθέματα από τη Νέα Μονή (αγγεία της Κινστέρνας, που εφοδίαζε με νερό το μοναστήρι), στο μουσείο <<παλατάκι Ιουστινιάνη>> στο Φρούριο. Αξίζει να την επισκεφθείτε ! Εύγε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου !

*Μας αναφέρθηκε από συμπολίτες μας και το μεταφέρουμε προς κάθε αρμόδιο. Η ΔΕΗ (ή ο ΔΕΔΔΗΕ) προέβη (και πολύ σωστά) σε αποκλάδωση δέντρων που βρίσκονται κοντά στα καλώδια των στύλων του ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους ασφαλείας. Όμως, τα κλαδιά που έκοψε ο εργολάβος δεν φρόντισε να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα να παραμένουν επί εβδομάδες πλησίον των στύλων, ενίοτε και να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων (π.χ. δρόμος από περιφερειακό της πόλης προς Λωβοκομείο). Επειδή, δεν νομίζω στις υποχρεώσεις του αναδόχου να είναι μόνο η αποκλάδωση (και όχι και η μεταφορά των κλαδιών), ας μεριμνήσει να απομακρύνει και τα κλαδιά διότι, ως γνωρίζω παλαιόθεν, ο κανονισμός καθαριότητας προβλέπει –σε τέτοιες περιπτώσεις– την επιβολή προστίμου.

 

*Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Μωραίτη, τον διαγωνισμό για την έκθεση ανάδειξης αναφορικά με την αξιοποίηση του Λωβοκομείου. Μάλιστα, ο κ. Καθηγητής αναμένεται και πάλι στη Χίο, για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Το Λωβοκομείο εδώ και 25 χρόνια προσπαθούν οι κάτοικοι του Κοφινά-Σίφι να το αναδείξουν και αξιοποιήσουν. Είναι δραστήριοι και δημιουργικοί και αγωνίζονται μέσα από τον πολιτιστικό τους σύλλογο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους, αναπτύσσοντας αξιοζήλευτη δράση. Προσωπικά, στην προσπάθειά τους αυτή είμαι δίπλα τους από το 1996. Γι΄αυτό και γνωστοποιούν το πάγιο αυτό αίτημά τους διαχρονικά, προς κάθε Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή. Οι μόνες που ουσιαστικά μερίμνησαν ήσαν η Δημοτική Αρχή του Μάρκου Μεννή (την περίοδο 2003-2006) και σήμερα η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη. Γίνονται βήματα για την μελλοντική αξιοποίηση. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Αναμένουμε ! Τουλάχιστον ΄΄να μπει το νερό στ΄ αυλάκι΄΄ !

 

*Οι πρόσφατοι έντονοι θυελλώδεις άνεμοι, που έπληξαν την περιοχή μας και επέφεραν ανάλογους κυματισμούς, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της θάλασσας που ΄΄εκρήγνυται΄΄ επί του οδοστρώματος, στο οδικό δίκτυο της περιοχής <<Τάγμα Δεσπότη- Λιβάδια>>. Πραγματικά, καταστρέφονται αυτοκίνητα, γειτονικά σπίτια, ο δρόμος, τα φανάρια, τα κράσπεδα. Ουδείς μπορεί να διέλθει σε περίπτωση θαλασσοταραχής ούτε οδικώς ούτε πεζή. Νομίζω ότι, ήλθε η ώρα να γίνει κάτι, που θα μείνει στο διάβα του χρόνου και ο λαός θα ευγνωμονεί και μακαρίζει επί δεκαετίες όποιον το πράξει !

 

*Ντροπή και μόνο αισθάνεται κανείς όταν πληροφορείται, μάλιστα για πολλοστή φορά, από τα ΜΜΕ, τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα, να υπάρχει μόλις μια βάρδια οδηγού προκειμένου να μεταφέρει ασθενή προς νοσηλεία. Δηλαδή, εάν υπάρξουν δύο ή τρία περιστατικά ταυτόχρονα –απόγευμα ή βράδυ ή αργία– στην κεντρική Χίο (π.χ. ένα καρδιακό, ένα εγκεφαλικό και ένα χτύπημα από τροχαίο ή πτώση από ύψος) τι θα γίνει; Ας δει, λοιπόν, αυτά ο Χιώτης Υπουργός και βουλευτής και ας αφήσει την πολιτική πειθούς περί δομών. Κατάντια εν έτει 2022 να συζητάμε για τα αυτονόητα. Κάποτε, συζητούσαμε για την έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στη Βολισσό, σήμερα συζητάμε το ίδιο και για αυτό καθαυτό το Νοσοκομείο !  Έλεος !

 

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Έως τότε, υγιαίνετε και έρρωσθε !!!-

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 54/ 19-01-2022)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 Please follow and like us:
fb-share-icon