Ποιος γονιός  ελέγχει τι βλέπουν τα 5χρονα+ από τα κινητά τους; Ακόμη και το πορνό είναι ελεύθερο

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές

  

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Ημέρα Χριστουγέννων με τρεις ανήλικους στη φυλακή… Ας ελέγχουμε  όλοι τα ανήλικα παιδιά μας….

                                                             Ιακώβου Γ. Μπριλή

                                                                Συν/χου Μαθηματικού.        

Ημέρα Χριστουγέννων! Η πρώτη κουβέντα για τον καθένα είναι: «Χρόνια πολλά , καλά, ειρηνικά  και ευλογημένα». Η γέννηση του θεανθρώπου χαρά μηνίει στην Οικουμένη μέσα από τον άνεμο της αγάπης που θα ΄πρεπε να διαπερνά όλους τους ανθρώπους σε όλα ταπλάτη και μήκη της Γης.

Μα έλα που οι ειδήσεις που τρέχουν γύρω μας δεν εκπνέουν αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό! Χίλιες και δυο φρικτές , αποτρόπαιες ειδήσεις…

Να άλλη  μια φρικτή είδηση …Ομολόγησαν οι τέσσερις ανήλικοι (15ρηδες πλην του ενός που ήταν κάπως μικρότερος ) ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή πως αυτοί κακοποιούσαν για σεξουαλικό πειραματισμό ένα ήσυχο μαθητή σ΄ ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στο ‘Ίλιον. Τραβούσαν και βίντεο και το μοίραζαν στο σχολείο οι ίδιοι και οι ανήλικες συμμαθήτριές τους ….Αυτά τα παιδιά (και πάμπολλα άλλα) που ζουν νυχθημερόν με την ανοιχτή τηλεόραση και το ελεύθερο ίντερνετ στο τάμπλετ,  προφανώς έβλεπαν σχετικές ακατάλληλες σκηνές που τους προκαλούσαν την περιέργεια να ενεργήσουν…. Μα θα πει ο καθένας που είναι οι γονείς; Δεν ρίχνουν ούτε μια ματιά; Δυστυχώς, στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν γονείς, είτε γιατί νυχθημερόν εργάζονται και γυρνούν στο σπίτι αποκαμωμένοι και αδύναμοι να επιβλέψουν τα παιδιά, είτε είναι πλήρως αδιάφοροι και αμέτοχοι στην μεγάλη υπόθεση που λέγεται διαπαιδαγώγηση. Γιατί η διαπαιδαγώγηση παίζει βασικότατο ρόλο, θέτει όρια στο παιδί, το μαθαίνει για δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι των άλλων, το μαθαίνει τρόπο υγειούς κοινωνικής συνύπαρξης και συμπεριφοράς. Και φυσικά πολλά άλλα που δεν αναφέρουμε εδώ για να μη μακρηγορούμε .…Κι αν κάποιοι αναγνώστες πούνε πως επιθυμούμε να γυρίσουμε στην εποχή της απόλυτης αυστηρότητας με το ξυλοκόπημα των παιδιών από τους γονείς (ακόμη και ψήλου πήδημα)  και με την σκληρή βέργα του δασκάλου, απαντάμε ότι δεν ήταν αυτά τα ακραία φαινόμενα σωστά και ορθά εγκαταλείφθηκαν.  ΑΛΛΑ τώρα αντί του μέτρου φτάσαμε στην πλήρη ασυδοσία κι εμείς απλά γινόμαστε θεατές πλήρως ισοπεδωμένοι και ανεκτικοί στα πάντα. Αυτό το «Δεν πειράζει, παιδί είναι», αυτό «το έκανα μωρέ για πλάκα…» αυτό το «ας πάνε και όπου γουστάρουν τώρα είναι παιδιά» και τόσα άλλα παρόμοια έχουν τούτα τα θλιβερά αποτελέσματα που οδηγούν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις αλλά και σε δρόμους με παραβατικότητα ναρκωτικά κλπ.

Κάποιοι την όλη οικτρή κατάσταση την φορτώνουν στους εκπαιδευτικούς. Οφείλουμε να πούμε όμως, ότι οι σημερινοί εκπαιδευτικοί , θέλοντας να προσφέρουν καλή αγωγή, βρίσκονται με την παραμικρή παρατήρηση σ΄ένα παιδί, με την πλάτη στον τοίχο… Τρέχουν οι γονείς να μαλώσουν και να καταγγείλουν τον εκπαιδευτικό ακόμη και για παραμικρό λόγο, τρέχουν να τον διαπομπεύουν στην τηλεόραση, κάνουν αναφορές γεμάτες υπερβολές και οδηγούν στο να  εμφανίζονται φαινόμενα αποπομπής τέτοιων καλών παιδαγωγών εκπαιδευτικών από την σχολική  εργασία.   Αυτή η κατάσταση κάνει γενικότερα τον εκπαιδευτικό να σκεφτεί: ‘ας δίνω τις γνώσεις μου, αλλά τα υπόλοιπα περί διαγωγής, συμπεριφοράς και καλής διαπαιδαγώγησης δεν με νοιάζουν γιατί θα βρω εγώ τον μπελά μου;»

Ας μη πιάσουμε όμως εδώ τα ηθικοπλαστικά άλλων εποχών. Τι πραγματικά συμβαίνει πρέπει να μας προβληματίζει καθημερινά και να αντιδράσουμε.

Το κακό έχει παραγίνει και σίγουρα οι εικόνες που εμφανίζονται στους τηλεοπτικούς δέκτες και τις διάφορες πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά ζοφερή εικόνα για την κοινωνία μας. Πολλοί πλέον οι γονείς που σπεύδουν  να αγοράσουν στα παιδιά τους κινητό ή τάμπλετ από την ηλικία των  5 ετών. Τα αφήνουν ύστερα να χαζεύουν για ατέλειωτες ώρες ώστε να έχουν εκείνοι την ησυχία τους…

 

 

Ποιος γονιός  ελέγχει τι βλέπουν τα 5χρονα ( και άνω) παιδιά  από τα κινητά τους; Ποιος ελέγχει τις ταινίες που βλέπουν στην τηλεόραση και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού σειρών και φιλμ; Υπάρχει κάποιο όριο στις επιρροές που έχουν τα παιδιά της σύγχρονης εποχής; Ακόμη και το πορνό είναι ελεύθερο. Παντού μπορείς να το βρεις και χωρίς να πληρώσεις. Και το αστείο είναι ότι ορισμένες φορές σου ζητούν να δηλώσεις αν είσαι 17 ετών και πάνω. Κάνεις ένα «κλικ» και… όλα στο πιάτο. Ποιος ελέγχει τι βλέπουν λοιπόν οι ανήλικοι; Ποιος ελέγχει με ποιους φίλους υπάρχει συναναστροφή; Ξεχάσαμε ως φαίνεται το γνωμικό: «Αι κακαί συναναστροφαί φθείρουσι ήθη χρηστά» ή το άλλο: «όποιος κάθεται με στραβό το πρωί αλληθωρίζει ».

Αποτέλεσμα βία και πάλι βία στις πλατείες , στα γήπεδα, στα πάρκα στις σχολικές αυλές.  Ύβρεις εναντίον όλων, αθεΐα, ασυνέπεια, αδιαφορία για μελέτη σχολικών ή  ωφέλιμων βιβλίων κι όλα αυτά τα οποία δυστυχώς δεν μας φαίνονται πια αξιοπερίεργα. Έχουμε συνηθίσει σ΄αυτές τις σκηνές και αδιαφορούμε…Αν δεν αντιδράσουμε σε όλα τα επίπεδα, αν δεν χαλιναγωγηθούν  από όλους, γονείς, δασκάλους, καθηγητές, εκκλησία και κράτος όλα αυτά, τότε η  «βρομιά» που απλώνεται ασφυκτικά γύρω μας, πρόκειται σε λίγο διάστημα να μας καταβροχθίσει με απρόβλεπτες συνέπειες…

Εμπρός λοιπόν οι γονείς πρώτοι, και μετά οι υπόλοιποι ας  ενεργήσουμε να ελέγχουμε  τα παιδιά μας βάζοντας όρια . Πρέπει να  «κλαδέψτε έγκαιρα το μικρό δεντράκι ώστε να διατηρεί μόνο τους υγιείς και γόνιμους κλώνους του»  έλεγαν οι σοφότεροι από τα παλιά χρόνια.

Καμιά ανοχή και καμιά δικαιολογία δεν χωρεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα ! Αλλιώς εκτρέφεται ένα ‘τέρας’ μέσα από τη στροφή στις συμμορίες, στην έλλειψη σεβασμού και πραγματικής αγάπης, κατανόησης και ελευθερίας του άλλου, είτε  προς  συνομήλικους, είτε προς τους  συνανθρώπους γενικά μα και στα ζώα, θα φανερώνει καθημερινά και περίτρανα την αποτυχία όλων των ενηλίκων που περιβάλλουν κάθε παιδί.  Είναι χρέος για τον καθένα και πρώτιστα για τον γονιό η υπόθεση καλής ανατροφής και όχι μόνο καλοπέρασης και καλής διατροφής του παιδιού του. (Αυτά και πάλι χρόνια σας πολλά.)

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΠΙΡΛΗΣ

 

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon