ΠΙΤΥΟΣ: εναλλακτικός εκπαιδευτικός ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
ΠΙΤΥΟΣ: εναλλακτικός εκπαιδευτικός ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

 

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου ή πιο σωστά τη διασκέδαση με τη γνώση συνδυάζουν οι εναλλακτικές εκπαιδευτικές εκδρομές που ξεκίνησαν στο Πιτυός.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας αλλά και νομών εκτός Χίου έχει πια τη δυνατότητα να ξεφύγει από τη φιλοσοφία καφές – ήλιος – θάλασσα στις εκπαιδευτικές και ημερήσιες εκδρομές και να διοργανώσει, με τη στήριξη της ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός», μαθητικές εκδρομές εναλλακτικής κατεύθυνσης με επιλογή συμμετοχής σε 5 διαφορετικά θεματικά εργαστήρια σε έναν οικισμό με όλες τις αναγκαίες υποδομές υποδοχής εκπαιδευτικών εκδρομών όλο το χρόνο.

Ποδαρικό έκαναν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Καταρράκτη, που αψήφησαν το μύθο της απόστασης και απόλαυσαν την εναλλακτική εκδρομή τους με παιχνίδι αλλά και αποσκευές γνώσεων από έναν οικισμό με αντοχές στην αγροκτηνοτροφική παράδοση των προηγούμενων χρόνων και διάθεση διάδοσης τους.

Οι μαθητές του Καταρράκτη παρακολούθησαν δυο εργαστήρια:

  • Με δάσκαλο τον τελευταίο σαμαρτζή του νησιού, Θωμά Τσολάκη, γνώρισαν τα γαϊδουράκια μας. Πως υπολογίζεις την ηλικία τους, πως φορούν τα … παπούτσια τους, τα πέταλα τους, τι προτιμούν για φαγητό, πόσο κρατά η κυοφορία τους, πως φτιάχνεται το σαμάρι τους, πόσο βοήθησαν στο παρελθόν την ελληνική ύπαιθρο.
  • Με παρασκευάστρια τη Μαρία Μπελέγρη ζύμωσαν τα δικά τους χερίσια μακαρόνια. Τι υλικά απαιτούνται για την παρασκευή τους, τι είδους ξυλαράκια χρησιμοποιούμε για να τα φτιάξουμε, με ποια τεχνική τα απλώνουμε στο χέρι, γιατί τα χειροποίητα ζυμαρικά έθρεψαν γενιές και γενιές τις φτωχικές εποχές.

Για το τέλος βρήκαν χρόνο να ξεδώσουν στην παιδική χαρά και το γήπεδο του Πιτυούς και να απολαύσουν τις υπηρεσίες των καταστημάτων του χωριού.

Κυρίως, όμως, έδωσαν με την παιδική ζωντάνια τους ζωή σε μια καθημερινή ημέρα του Μαΐου στο Πιτυός, γεμίζοντας χαρούμενες φωνές και χαμόγελα έναν οικισμό που τα έχει ανάγκη. Ένα αμφίδρομο όφελος και για τους παιδικούς εκδρομείς και για το φιλόξενο Πιτυός μας. Αύριο Τετάρτη το Πιτυός υποδέχεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.Please follow and like us:
fb-share-icon