Αποκομμένο ακτοπλοϊκά το νησί των Ψαρών- Υπάρχει το ΤΖΟΪ ΣΤΑΡ απαντά ο Υπουργός

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Θεσσαλονίκη, 03/02/2022

 

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

 

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ:           «Αποκομμένο ακτοπλοϊκά το νησί των Ψαρών από τη Χίο και την υπόλοιπη Ελλάδα»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των Ψαρών, το ακριτικό νησί τους για ακόμη μια φορά βρίσκεται απομονωμένο και αποκομμένο ακτοπλοϊκά από τη Χίο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως μας μετέφεραν οι ως άνω, το πλοίο της ακτοπλοϊκής εταιρείας που εξυπηρετεί το νησί τους βρίσκεται για επισκευή, με αποτέλεσμα οι συμπολίτες τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις καθημερινές τους ανάγκες, όπως σε τρόφιμα, φάρμακα και περίθαλψη στο πλησιέστερο νοσοκομείο της Χίου. Θεωρούν οι ως άνω ότι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν άμεσα την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τούς που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεσθε να ενεργήσετε καταλλήλως, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Ψαρών με τη Χίο και την υπόλοιπη Ελλάδα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 2969/07-02-2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου».

 

Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση, γνωρίζεται ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της νήσου των Ψαρών εξυπηρετείται με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας από το επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» Ν.Π. 12396, στη γραμμή Χίος – Ψαρά και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός δρομολογίου την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου καθώς και ενός επιπλέον δρομολογίου την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο.

Επίσης, η νήσος των Ψαρών εξυπηρετείται με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας από το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ» Ν.Π. 12085, στη δρομολογιακή γραμμή:

α) Ψαρά – Χίος και επιστροφή με έξι δρομολόγια την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, πλην της θερινής κατά την οποία εκτελεί τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα, και με επιπλέον δύο δρομολόγια το μήνα για μεταφορά καυσίμων και οχληρών φορτίων καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου και

β) Ψαρά – Βολισσός – Ψαρά με την εκτέλεση έξι δρομολογίων την εβδομάδα τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι το Ε/Γ – Ο/Γ «ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ» Ν.Π. 12085, που τελεί σε διακοπή δρομολογίων λόγω βλάβης από 24/01/2022, έχει αντικατασταθεί από το Ε/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» Ν.Π. 12734, κατόπιν σχετικού αιτήματος της αναδόχου εταιρείας, για το χρονικό διάστημα από 29/01/2022 έως και 28/02/2022, καθώς και από το Ε/Γ – Δ/Ρ «ΤΖΟΪ ΣΤΑΡ» Ν.Π. 12525 για το χρονικό διάστημα από 01/03/2022 έως και 31/03/2022.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο δίκτυο θαλάσσιων συγκοινωνιών, καταβάλλει πάντοτε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση οιωνδήποτε προβλημάτων, εγκρίνοντας αφενός έκτακτα δρομολόγια αφετέρου έκτακτες προσεγγίσεις πλοίων όπου υφίσταται συγκεκριμένη μεταφορική ανάγκη, χωρίς την επιπλέον καταβολή μισθώματος, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των παραγωγικών τάξεων των νησιών, ενώ παράλληλα εξετάζει θετικά κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και πρόταση που στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 

 

Ψηφιακά υπογεγραμμένο από KONSTANTINA PRASINOU Ημερομηνία: 2022.03.03 14:22:17 EET

Αιτία: ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Τόπος: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣPlease follow and like us:
fb-share-icon