Τα Ψαρά τιμούν τους αγώνες τους, 197 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Στην ηρωική νήσο Ψαρών πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 1-4 Ιουλίου οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 197 ετών από την Καταστροφή των Ψαρών, που έλαβε χώρα 22-24 Ιουνίου του 1824 που διοργανώνει ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών κ. Κώστας Βρατσάνος. Την Κυβέρνηση εκπροσωπούν  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης, ενώ παρέστησαν ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός εσπερινός στα εκκλησάκια της Μαύρης Ράχης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κκ. Μάρκος και ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ. Ακολούθησε στην Πλατεία Ολοκαυτώματος τρισάγιο στο Μνημείο πεσόντων ,  προσκλητήριο νεκρών, λαμπαδιδρομία, αναπαράσταση λαμπαδηδρομίας  και ρίψη πυροτεχνημάτων. Την παρουσίαση του χρονικού του ολοκαυτώματος έκανε η κ. Έλενη Καραγιώργη.

Την Κυριακή στον ΙΝ Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία , δοξολογία για το ολοκαύτωμα των Ψαρών καθώς και μνημόσυνο στον Κων. Κανάρη από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό σύλλογο Ψαρών ‘Ο Κωνσταντίνος Κανάρης’. Έπειτα στην Πλατεία Ολοκαυτώματος κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

 

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής με συναυλία μελοποιημένης ποίησης «το σπίτι που γεννήθηκα», με την Κλεονίκη Δεμίρη.

Την εικόνα της καταστροφής των Ψαρών δίνει  ο Διονύσιος Σολωμός στο περίφημο επίγραμμά του

: Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η Δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλληκάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο από λίγα χορτάρια

που είχαν μείνει στην έρημη γη.

 

βρέθηκε το Σάββατο 03.07.2021 , όπου εκπροσώπησε την  Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, με βαρύ φόρο αίματος για τους εξεγερμένους Έλληνες.Please follow and like us:
fb-share-icon