ΕΞΩΔΙΚΟ: Ποιος θα αναλάβει την ‘καυτή πατάτα’ του Ρουκετοπόλεμου

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Έντεκα θιγόμενοι Χιώτες  βάζουν στο στόχαστρό τους τον ρουκετοπόλεμο και με εξώδικό τους προς τον δήμο Χίου και την αστυνομία ζητούν να ληφθούν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν το έθιμο.

 

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΠΡΟΣ

  1. τον ΟΤΑ Α’ βαθμού Δήμο Χίου, που εδρεύει στη Χίο, οδό Δημοκρατίας
  2. τον Διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, που εδρεύει στην Χίο,

Όλοι οι εξωδίκως δηλούντες είμαστε κάτοικοι της κωμόπολης Βροντάδος στη Χίο. Διαβιώνουμε στην περιοχή επί σειρά ετών και διατηρούμε σε αυτήν τις κύριες κατοικίες μας, όπου ζούμε οι ίδιοι και οι οικογένειες μας.

Και φέτος, όπως και επί σειρά ετών, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τις αρμόδιες δημοτικές και αστυνομικές αρχές, θα εξαναγκαστούμε, όπως όλα δείχνουν, να υποστούμε τις σοβαρές συνέπειες ενός ακραία επικίνδυνου για τις ζωές και τις περιουσίες μας, όσο και παράνομου, «εθίμου».

Όπως γνωρίζετε, στην περιοχή του Βροντάδου έχει επικρατήσει παρανόμως, όπως μαρτυρά και η κατάθεση το 2016 σχετικής βουλευτικής τροπολογίας για την νομιμοποίηση του φαινομένου, που όμως, δεν υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο) εν είδει εθίμου, η εκτόξευση ρουκετών μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών της περιοχής, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, κατά την Αναστάσιμη Ακολουθία, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας. Άλλωστε, το Πάσχα του 2007 δύο συμπολίτες μας είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο.

Οι ρουκέτες που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες στο ρουκετοπόλεμο (και οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ανήλικοι) παρασκευάζονται με τον εξής τρόπο : το υλικό γόμωσης τους αποτελείται από νίτρο (νιτρική αμμωνία), θειάφι και κάρβουνο. Το υλικό στη συνέχεια τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια φτιαγμένα από χαρτόνι, ώστε να πάρει τη μορφή φύσιγγας. Κατόπιν ταπώνεται η άνω πλευρά της χάρτινης φύσιγγας ενώ στη κάτω πλευρά τοποθετείται το φυτίλι. Η ρουκέτα έχει συνολικό μήκος σχεδόν 1 μέτρο. Παράλληλα, το χαρτόνι διαθέτει ειδική κόλλα που καθιστά τη ρουκέτα πολύ σκληρή και άκαμπτη. Στη συνέχεια οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ειδικές βάσεις που αποκαλούνται «ρουκετοσύρτες». Η εκτόξευση, δε, των ρουκετών γίνεται με την ταυτόχρονη ανάφλεξη όλων των φυτιλιών των ρουκετών μέσω ενός αυτοσχέδιου πυρσού. Σημειώνουμε, ότι δεδομένου του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής, η Παναγία η Ερυθιανή βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και συνεπώς οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από την Παναγία την Ερειθιανή προς την εκκλησία του Αγίου Μάρκου κατευθύνονται κυριολεκτικά σε ευθεία βολή προς τα σπίτια όσων από εμάς κατοικούμε στον Άγιο Μάρκο, ενώ από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Άγιο Μάρκο βάλλονται οι οικίες όσων κατοικούμε πίσω από την Ερειθιανή.

Οι ρουκέτες αυτές κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, σε δημόσιο χώρο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από το Δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Μολονότι, δε, έχουμε πολλάκις επισημάνει στις αρμόδιες αρχές την τέλεση των ανωτέρω παράνομων πράξεων, αυτές κωφεύουν. Ο πρώτος από εσάς, Δήμος Χίου, μάλιστα έχει ήδη προϋπολογίσει ποσό 23.337,99 ευρώ (Συν/νο 1, η υπ’ αριθ. 39 και με αρ. πρωτοκόλλου 24249/29.03.2022 απόφαση απευθείας ανάθεσης για «προφύλαξη και αποκατάσταση Ενορίας Αγίου Μάρκου και Ενορίας Παναγίας Ερειθιανής (ρουκετοπόλεμος), ομολογώντας απροκάλυπτα ότι χρηματοδοτεί με τα χρήματα των δημοτών και των φορολογουμένων πολιτών εν γένει έκνομες ενέργειες ενώ ομολογεί τη βεβαιότητα της πρόκλησης σοβαρών Ζημιών στην περιουσία τρίτων, οι οποίες θα χρήζουν αποκατάστασης.

Η ανωτέρω δε συμπεριφορά, ούτε λίγο, ούτε πολύ, καθιστά συμμέτοχο τον πιο πάνω Δήμο και τα όργανα αυτού τα οποία έλαβαν την πιο πάνω απόφαση, στην επικείμενη τέλεση σειράς ποινικών αδικημάτων, εφόσον το πιο πάνω βάρβαρο «έθιμο» επαναληφθεί και το επικείμενο Μεγάλο Σάββατο. Ενδεικτικώς, αναφέρουμε:

  • Την τέλεση των αδικημάτων των άρθρων 272 (κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών) και 270 ΠΚ (έκρηξη), άλλως και σε κάθε περίπτωση του αδικήματος του άρθρου 5 του ν. 456/1976 που απαγορεύει τη κατοχή και χρησιμοποίηση κροτίδων και την κατοχή και χρησιμοποίηση φωτοβολίδων.
  • Την ενδεχόμενη τέλεση εμπρησμού (άρθρο 264 ΠΚ)
  • Την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της κοινώς επικίνδυνης βλάβης (άρθρο 273 ΠΚ), άλλως της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 ΠΚ).

Επειδή η, τυχόν επίδειξη οιασδήποτε ανοχής στην προπαρασκευή και την τέλεση των πιο πάνω αδικημάτων από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα θα συστήσει, πέραν των οικείων πειθαρχικών αδικημάτων και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους τους.

Επειδή ο Δήμος Χίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες κάλυψης των οικιών μας, παρανόμως και δίχως νόμιμο έρεισμα, με σύρματα που ουδόλως μας προστατεύουν από τις ρουκέτες (φωτογραφίες από τις θυμίζουσες εμπόλεμη ζώνη οικίες μας, ως Συν/ν 2)

Επειδή δηλώνουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν συναινούμε στην παράνομη κάλυψη των σπιτιών μας, καθώς η μόνη αποτελεσματική προστασία των περιουσιών, της σωματικής ακεραιότητας, ακόμη και της ζωής και των οικείων μας αποτελεί η αποτροπή της διεξαγωγής του πιο πάνω «ρουκετοπολέμου» με κάθε νόμιμο μέσο.

Επειδή δηλώνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την παράνομη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβάλλεται κατά την διάρκεια εκτόξευσης των ρουκετών.

Επειδή ήδη κατασκευάζονται, παρανόμως και δίχως κανέναν κρατικό έλεγχο, χιλιάδες ρουκέτες οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με τον ανωτέρω τρόπο, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει επί σειρά ετών.

Επειδή είναι αναγκαίο όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το Ελληνικό Δημόσιο δια των αρμοδίων οργάνων του και ο Δήμος, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποτραπούν οι ανωτέρω έκνομες ενέργειες.

Με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μας,

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, όπως προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες κατά τις αρμοδιότητες σας ώστε να μην λάβει χώρα η προδήλως παράνομη και επικίνδυνη για τις ζωές μας και τις περιουσίες μας διεξαγωγή του «εθίμου» της εκτόξευσης των ρουκετών.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νομίμως και εμπροθέσμως την παρούσα σε αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται, προς γνώση τους και για τις έννομες συνέπειες.

Αθήνα, 11.04.2022

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 Please follow and like us:
fb-share-icon