XΣ: Το ένα χέρι (Υπουργός) νίβει το άλλο (Δήμαρχος) και τα δυο το έγκλημα!

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές




Το ένα χέρι (Υπουργός) νίβει το άλλο (Δήμαρχος) και τα δυο το έγκλημα!

Δελτίο Τύπου, με αφορμή την παρέμβαση της Χιακής Συμπολιτείας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30/12/2021 για την υπερδομή στο Θόλος

Πριν τοποθετηθούμε στο θέμα της αποκαλούμενης «νέας δομής» (του στρατοπέδου συγκέντρωσης για εμάς), οφείλουμε να στιγματίσουμε την απαράδεκτη, ανήθικη και παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων (pushbacks) που εφαρμόζουν σε αγαστή συνεργασία η ελληνική κυβέρνηση και οι αρχές της ΕΕ. Άνθρωποι φτάνουν στις ακτές και εξαφανίζονται, βάρκες «αναχαιτίζονται» σε αδιευκρίνιστες και επικίνδυνες συνθήκες. Όλα αυτά – που κάποιοι τα αποκαλούν «φύλαξη των συνόρων» – είναι για μας ένα στίγμα στον πολιτισμό μας, είναι ενάντια στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού. Και καθώς οι καταγγελίες πληθαίνουν, οφείλουμε να μην κλείσουμε τα μάτια, να υψώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε να σταματήσουν τώρα τα pushbacks!

Εμείς μιλάμε για τη δημιουργία ασφαλών οδών διέλευσης για τους πρόσφυγες μέχρι τις χώρες τελικού προορισμού τους. Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι ακραία επικίνδυνες μεταφορές ανθρώπων και οι τραγωδίες (ας σκεφτούμε τις δεκάδες θανάτων στο Αιγαίο πριν από λίγες μέρες). Κάθε άλλη στάση που δεν αναγνωρίζει το κύριο αγαθό, που είναι φυσικά η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι στάση υποκριτική – όποιες αρχές κι αν επικαλείται.

Ερχόμαστε στο θέμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Θόλος. Η τοπική κοινωνία (από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, πρέπει να το πούμε) έχει κατηγορηματικά απορρίψει τη δημιουργία «υπερδομών»- ουσιαστικά μεγάλων φυλακών για χιλιάδες ανθρώπους. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Μηταράκη, με τρόπο εμμονικό – πράγμα που μας βάζει σε σκέψεις – επιδιώκει να δημιουργήσει αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Το προσπάθησε με τα ΜΑΤ και τους ξυλοδαρμούς το Φεβρουάριο του 2020. Το προσπάθησε με υποσχέσεις και ταξίματα σε μια πρωτοφανή πρακτική εκμαυλισμού συνειδήσεων. Το προσπάθησε με τακτικές «διαίρει και βασίλευε», με τακτικές διχασμού και εκβιασμού της τοπικής κοινωνίας. Το προσπάθησε κάνοντας τις αποκαλούμενες δομές “φυσαρμόνικα”, αλλάζοντας ανάλογα με το χρόνο και τους συνομιλητές τη χωρητικότητα. Το προσπαθεί τώρα με νομικές ακροβασίες, με αιφνιδιασμούς, με παράτυπη υπογραφή κολοσσιαίων συμβάσεων. Αλήθεια, δεν έχει αναρωτηθεί κανείς πώς προκύπτει αυτό το υπέρογκο, το τεράστιο κόστος για τη δημιουργία μιας φυλακής;

Προφανώς η δημοτική αρχή, με τις δουλείες και τις εξαρτήσεις που έχει, δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από το τρένο της κυβέρνησης και του κ Μηταράκη και δεν θέλει να χαλάσει  τις σχέσεις της μαζί τους. Περιμένει και στο μέλλον πολλά. Αφού ο δήμαρχος ενορχήστρωσε την παράσταση «αντίστασης» το Φλεβάρη του 20, με τα απορριμματοφόρα να παρελαύνουν στο κέντρο της πόλης άνευ λόγου (αντί να μπλοκάρουν το προηγούμενο βράδυ δρόμους που οδηγούν στο Αίπος), πρωταγωνίστησε στη μάχη με τα ΜΑΤ λιποθυμώντας στα Μεστά, και εκεί ολοκλήρωσε την “αγωνιστική του διαδρομή”.

Στη συνέχεια υιοθέτησε την αναμενόμενη τακτική: για όλα φταίνε οι αντιπολιτεύσεις! Την ίδια στιγμή όμως, με τις πολιτικές του εξακολουθεί να εκτρέφει το ρατσισμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τελευταία συνέντευξη του. Αλήθεια, κύριε Δήμαρχε: με πόσο “αίμα” παραδώσατε την πλατεία στους δημότες, και γιατί η ύπαρξη των προσφύγων στην πλατεία ή στους δρόμους αποτελεί απειλή; Από ποιους έπρεπε να προστατευθούν οι καλλιτέχνες; Σας επιτέθηκαν οι πρόσφυγες;

Επίσης δεν ξέρουμε πότε διαβουλεύθηκε ο δήμαρχος με τον υπουργό, το υπουργείο ή τον πρωθυπουργό. Εμείς διαβουλευτήκαμε στο δρόμο με τους κατοίκους του νησιού, και εδώ στο δημοτικό συμβούλιο. Και οι αποφάσεις είναι συγκεκριμένες, προερχόμενες και από τα τοπικά συμβούλια και από το δημοτικό συμβούλιο, άσχετα αν ως Χιακή Συμπολιτεία μπορεί να έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν.

Για τη δική μας οπτική, οι Μπαμπακιές δε διαφέρουν σε κάτι από το Θόλος ή από τη Βιάλ. Κολαστήριο είναι η Βιάλ, κολαστήριο θα είναι και το Θόλος! Οι Μπαμπακιές χρησίμευσαν ως  λύση, προφανώς για να τους κλειδώσουμε μέσα και να μην τους βλέπουμε! Γιατί, κύριε Δήμαρχε, έχετε συμβάλει στον εκφασισμό της κοινωνίας σε τέτοιο βαθμό, που δεν θέλουμε ούτε να τους βλέπουμε! Επομένως κολαστήρια για μας είναι και όλα τα καμπ – παλιά και νέα! Και τώρα μπορεί να θεωρείτε, κύριε Δήμαρχε, ότι οι κάτοικοι του νησιού διαβάζουν μόνο τα κυβερνητικά μέσα και δεν ξέρουν το τι γίνεται στη Σάμο – το “καμάρι” του Μητσοτάκη και του Μηταράκη – ώστε να υποστηρίζετε ανερυθρίαστα πως οι άλλοι δήμαρχοι “ευλογούν” το Μηταράκη (μετά τον… “Μωυσή” Μητσοτάκη, φυσικά) ως Θεό – αλλά, δυστυχώς για εσάς, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το στρατόπεδο της Σάμου είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης απάνθρωπο και εγκληματικό, όπου άνθρωποι φυλακίζονται παράνομα, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα! Αντίστοιχο θα είναι και το όποιο Θόλος, που θα κηλιδώσει ανεπιστρεπτί τον πολιτισμό και την ιστορία της Χίου, εφόσον το επιτρέψουμε!

Χιακή Συμπολιτεία



Please follow and like us:
fb-share-icon