Η ποινή για τον κυβερνήτη πτήσεως θρίλερ της εταιρείας «Sky Express»
Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο κυβερνήτης αεροσκάφους της εταιρείας «Sky Express» που κατηγορήθηκε για διατάραξη της ασφάλειας της αεροπλοΐας από αμέλεια με αποτέλεσμα να προκύψει κίνδυνος για τους επιβάτες.
Ο Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε στο δικαστήριο την ενοχή του με ελαφρυντικό. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου με αφορμή ατύχημα που σημειώθηκε την 2α Φεβρουαρίου 2015 στον κρατικό αερολιμένα Ρόδου μετά από μια πτήση «θρίλερ» κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες ο κυβερνήτης παραπέμφθηκε σε δίκη.

Θυμίζουμε ότι οι 16 επιβαίνοντες στην πρωινή πτήση της εταιρείας «Sky Express» λαχτάρησαν στις 07.30 το πρωί της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου 2015 όταν κατά την προσγείωση, το μικρό αεροσκάφος δέχτηκε ισχυρή ριπή ανέμου. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο Κρήτης – Κάρπαθος- Ρόδος. Το αεροπλάνο τροχοδρόμησε με δυσκολία και σταμάτησε στη μέση του διαδρόμου. Το ευτύχημα ήταν πως δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους επιβάτες και το πλήρωμα. Πήρε κλίση προς την θάλασσα και ενώ μετα βίας σταθεροποιήθηκε για να προσγειωθεί στην άκρη του αεροδιαδρόμου, όταν ακούμπησε στο έδαφος έσκασε το λάστιχο του αριστερού τροχού.
Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε παραγγείλει, μεταξύ άλλων τότε, να διερευνηθεί ποιος έδωσε την εντολή για την πραγματοποίηση της πτήσης του συγκεκριμένου ελικοφόρου μικρού αεροπλάνου σε μέρα που είχαν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν στο νησί.
Ζήτησε να προσκομιστούν το σχέδιο πτήσης, το δελτίο καιρού και να εξεταστούν οι ελεγκτές αεροπλοΐας, η αερολιμενάρχης και οι αρμόδιοι των πύργων ελέγχου στη Ρόδο και στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την 12η Φεβρουαρίου 2009 είχε αίσιο τέλος η περιπέτεια που έζησαν 15 επιβάτες και 3 μέλη πληρώματος στη διάρκεια της προσγείωσης αεροσκάφους της εταιρείας, που κατάφερε να ακινητοποιηθεί αν και είχε σοβαρό πρόβλημα στο σκέλος που ενώνει το δεξί τροχό με την άτρακτο.
Το αεροπλάνο 19 θέσεων εκτελούσε πτήση από τη Ρόδο με 15 επιβάτες.
Χάρη στους ενδεδειγμένους χειρισμούς του πιλότου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι ο κύλινδρος προσγείωσης του αεροσκάφους BAE Jetstream 31, SX- SKY, αστόχησε ως αποτέλεσμα υπερφόρτισης. Αυτό είναι πιθανόν να είχε συμβεί ως αποτέλεσμα μιας βαριάς προσγείωσής του.
Χθες η πλευρά του κατηγορούμενου και ο μάρτυρας υπεράσπισής του, τόνισαν στο δικαστήριο ότι το ατύχημα προκλήθηκε λόγω αστοχίας στο σύστημα τροχοπέδησης του αεροσκάφους όταν έσπασε ένας πύρος και δεν σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες καθώς το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο να πετά και σε δυσμενέστερες.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Πηγή:www.dimokratiki.gr

 

 Please follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: