Να μην υποχρεωθεί κανένας εργαζόμενος να δουλέψει σε συνθήκες Σαχάρας

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.

Να μην υποχρεωθεί κανένας εργαζόμενος να δουλέψει σε συνθήκες Σαχάρας.

Ο καύσωνας είναι και στο νησί μας με θερμοκρασίες πάνω από 40°C. Ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ακόμα και για ένα απλό περπάτημα. Οι εργαζόμενοι στις καφετέριες, εστιατόρια, στις πλαζ και στις διανομές καλούνται να δουλεύουν σ’ αυτές τις συνθήκες φορώντας φυσικά και τη μάσκα για να προστατευτούν από την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στο έλεος των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών απροστάτευτοι, με τους εργοδότες να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και να τις εντατικοποιούν τις ώρες που η θερμοκρασία βρίσκεται στους 40°C. Η κυβέρνηση όπως και με την πανδημία έτσι και με τον καύσωνα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατεύσει τη ζωή μας. Συνεχίζει στη λογική που μας συνήθισε όλους αυτούς τους μήνες, ανοίγοντας τον τουρισμό χωρίς κανένα μέτρο με αποτέλεσμα και στο νησί μας να μετρά δεκάδες κρούσματα καθημερινά. Βάζει στη ζυγαριά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τις ζωές των νησιών, με το ζύγι πάντα να βαραίνει στα κέρδη, ρισκάροντας την σωματική μας ακεραιότητα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα πέσει κάτω κάποιος συνάδελφος. Χρειάζεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν σταυρώνουμε τα χέρια σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με ευχολόγια για την κατανόηση των εργοδοτών ή με προβλέψεις για το χειρότερο σενάριο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου.

Μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας θα βρεθούμε σε τόπους δουλειάς έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους. Καλούμε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, πέρα από τις διαπιστώσεις και τον χαρτοπόλεμο και να μπει μπροστά έτσι ώστε κανένας συνάδελφος να μη δουλέψει σε συνθήκες καύσωνα πάνω στο μηχανάκι, με τον δίσκο ή το σκεπάρνι στο χέρι κλπ. Να πάρουν μέτρα καλώντας σε παύση εργασιών τις ώρες που η θερμοκρασία βρίσκεται πάνω από τους 38°C.

Συνάδελφοι ,προστατεύουμε τη ζωή μας. «Σπάμε» τα τηλέφωνα με καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές του Δήμου, της Περιφέρειας, στην Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας, στο Εργατικό Κέντρο Χίου, για όπου μας υποχρεώνουν να δουλέψουμε σε συνθήκες Σαχάρας.

Επικοινωνούμε με το Σωματείο μας στο τηλέφωνο 6978250438, που θα βρίσκεται ήδη στους δρόμους ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και κάνοντας παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για να σταματήσουμε το έγκλημα.

Απαιτούμε:

  • Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι μέσα στον καύσωνα.
  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και επαναφορά των σερβιτόρων στα Βαρέα.
  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών
  • Να αποζημιωθούν με ολόκληρα τα μεροκάματά τους, όλοι οι εργαζόμενοι στις δυο καφετέριες που έκλεισαν, λόγω προστίμων στις επιχειρήσεις και σε όποιες άλλες γίνει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.
  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι εργαζόμενοι που έκλεισε λόγω κρουσμάτων covid-19 η επιχείρηση που δούλευαν, για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή. Όλα τα διαγνωστικά τεστ να γίνουν με ευθύνη της επιχείρησης και του κράτους. 
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥPlease follow and like us:
fb-share-icon