Κοντά στους κτηνοτρόφους

Tα προβλήματα στη τιμή του κατσικίσιου γάλακτος, αλλά και τη γενικότερη δυσκολία διάθεσης του προϊόντος, συζήτησε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών για το Βόρειο Αιγαίο Γιάννης Σπιλάνης, με εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου.

Κατά την επίσκεψή του στη Χίο, ο κ. Σπιλάνης που είχε σειρά συναντήσεων και επαφών με παραγωγικούς φορείς και πολίτες, μαζί με τα στελέχη του συνδυασμού στη Χίο Γιούλα Αργυρούδη και Γιώργο Μισετζή είχαν χθες συνάντηση με τους Γ. Γεωργούλη και Δ. Μαθιούδη μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα εξής:

“- Ο πολύ μεγάλος αριθμός ζώων (50-55.000) σε σχέση με την βοσκο-ικανότητα της Χίου. Δυστυχώς παλαιότερη προσπάθεια της τότε αρμόδιας αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Βιβής Ποταμούση για μείωση των κοπαδιών με τη σύμφωνη γνώμη των κτηνοτρόφων, δεν προχώρησε.

– Η έλλειψη σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα αλλού να είναι τα κοπάδια και αλλού να δηλώνονται, με πολλαπλές συνέπειες. Η Περιφέρεια, μετά από πολλές καθυστερήσεις, ξεκινά μόλις τώρα τη μελέτη που όμως αργεί ακόμα. Εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να έρθουν ζωοτροφές από τη Λήμνο που έχει πλεόνασμα το οποίο δεν μπορεί να το διαθέσει.

– Η ανάγκη για συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης, που να προβλέπει βόσκηση με όρους και στόχο τον καθαρισμό του υποορόφου από τη καύσιμη ύλη και τον περιορισμό του κινδύνου πυρκαγιάς.

– Την γενικότερη στρέβλωση που έχουν προκαλέσει οι επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί κτηνοτρόφοι να μην ενδιαφέρονται για το προϊόν, αλλά για την επιδότηση.

– Την έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για την τυποποίηση και την μεταποίηση του γάλακτος μετά την αποτυχία του “Πελιναίου”, που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης.

– Την δυσκολία διάθεσης φρέσκου γάλακτος και τυριών, ακόμη και στην αγορά της Χίου, λόγω των καταναλωτικών προτύπων που έχουν προκύψει. Αναφέρθηκαν και καλά παραδείγματα επιχειρήσεων, που έβαλαν στα πιάτα τους τοπικά τυριά, «με αμελητέο πρόσθετο κόστος αλλά πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος».”.

 

Στην παρέμβαση του ο Γιώργος Μισετζής, τόνισε ότι με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου θα αναλάβει τη πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους του και το Επιμελητήριο, ώστε το ντόπιο γάλα και τυρί να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη τους. Παράλληλα θα γίνουν επαφές, για να ενταχθούν τα τυριά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

 

«Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων που λύνουν τα προβλήματα, αλλά με ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων ομάδων. Η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό και γενικότερα με την τοπική αγορά αλλά και τις αγορές γειτονικών νησιών είναι μονόδρομος, όπως και αυτή της ποιοτικής παραγωγής» τόνισε συμπερασματικά ο κ . Σπιλάνης στο κλείσιμο της συνάντησης και προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη παράταξη είναι η μόνη που διαθέτει και στόχο και πρόγραμμα που μπορεί και έχει τη γνώση να υλοποιήσει».

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon