‘’ΓΙΑΤΙ’’ εδώ και δεκαετίες δεν ξεκολλά η Χίος από το τέλμα

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Αν δεν απαντηθεί το ‘’ΓΙΑΤΙ’’ εδώ και δεκαετίες δεν ξεκολλά η Χίος από το τέλμα δεν θα υπάρξει αναστροφή       

 

Παρακολούθησα πριν λίγες ημέρες μια ‘’Εσπερίδα’’ που διοργάνωσε η περιφερειακή παράταξη ‘’Συμπαράταξη Πολιτών’’ με θέμα «Χίος 2030: Αναπτυξιακές προτεραιότητες και η νέα προγραμματική περίοδος».

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με αξιόλογες εισηγήσεις από πολιτικά πρόσωπα ενταγμένες στην ευγενική προδιάθεση ανάπτυξης του νησιού μας. (Δεν παρέστησαν τα πολιτικά πρόσωπα που ασκούν σήμερα την διοίκηση του τόπου).

Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν η υποβάθμιση της Χίου οικονομικά και δημογραφικά. Κοινή διαπίστωση επίσης η διαχρονική αδυναμία αξιοποίησης τόσων ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών του τόπου.

Δίχως υπερβολή ό,τι διαπιστώθηκε ή προτάθηκε ήταν η ‘’εκσυγχρονισμένη’’ επανάληψη διαπιστώσεων και εισηγήσεων δεκάδων παρόμοιων ημερίδων, συμποσίων ακόμα και συνεδρίων με αντικείμενο την ανάπτυξη της Χίου.

Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι πέρασαν δεκάδες χρόνια δίχως κανένα ουσιαστικό βήμα για την αναστροφή της κακής μας πορείας.

Τι φταίει; Γιατί εδώ και δεκαετίες απόλυτα και καθολικά διαπιστωμένα προβλήματα δεν επιλύονται και απόλυτα και καθολικά αποδεκτές προτάσεις για την πρόοδο του τόπου δεν υλοποιούνται;

Τι φταίει και ό,τι επιχειρείται βαλτώνει και παραμένει ημιτελές έχοντας καταστήσει το νησί απέραντο ‘’νεκροταφείο’’ ανολοκλήρωτων προγραμμάτων και εγκαταλελειμμένων υποδομών;

Αυτό το πελώριο ΓΙΑΤΙ επιβάλλεται να απαντηθεί πρώτα και κύρια ειδάλλως η ‘’φθίση’’ δεν θα έχει σταματημό.

Ανήκω στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι η πρόοδος ή η οπισθοδρόμηση ενός τόπου είναι πρωτίστως πολιτική ευθύνη.

Θα επιχειρήσω μια σύντομη αναδρομή στην αυτοδιοικητική διαδρομή μας. Μεταπολιτευτικά για τρεις περίπου δεκαετίες τις ανάγκες του τόπου υπηρετούσαν οι Κοινοτάρχες, ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας του νησιού και ο διορισμένος Νομάρχης.

Αργότερα προστέθηκε στην επετηρίδα ο διορισμένος Περιφερειάρχης, κατόπιν επιβλήθηκε με τον ‘’Καποδίστρια’’ η συνένωση κοινοτήτων και ο Νομός διαιρέθηκε σε δέκα δήμους με τα Ψαρά και την Αιγνούσσα.

Ακολούθησε ο Θεσμός αιρετού Νομάρχη, η διοικητική μεταρρύθμιση Καλλικράτης, ο αιρετός Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης και τελευταία οι αλλαγές του ‘’Κλεισθένη’’ που επέβαλε αναλογικότερη εκπροσώπηση των συμβουλίων και την κατάργηση του εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη.

Με δυο λόγια με την εφαρμογή κυρίως των διατάξεων του ‘’Καλλικράτη’’ και ‘’Κλεισθένη’’ ο τόπος μπήκε σε μια αντιπαραγωγική και αναποτελεσματική διοικητική περιπέτεια. Ούτε το αυτοδιοικητικό προσωπικό ούτε οι δομές ούτε ο χρόνος ήταν ικανά να αφομοιώσουν τόσο μεγάλο εύρος σημαντικών αλλαγών.

Επιπρόσθετα, η επιβολή υπερβολικά μεγάλου αριθμού συμβούλων για την δημοτική και περιφερειακή Αρχή ευτελίζει τον αυτοδιοικητικό θεσμό, παραγκωνίζει και απαξιώνει το διοικητικό προσωπικό και αναντίρρητα υπονομεύει την αποτελεσματική λειτουργία τους.

Ο διαγκωνισμός για  αντιμισθία ενέτεινε την διαφθορά στην πολιτική μας ζωή.

Τι προκύπτει; Ότι από την περίοδο εφαρμογής του διοικητικού μοντέλου που επέβαλαν οι «Καλλικράτης και Κλεισθένης» η ύπαιθρος και τα χωριά του νησιού και η Χίος συνολικά ως Περιφερειακή Ενότητα παρακμάζουν. Κανένα σημαντικό έργο, έργο καμπής για την πρόοδο του τόπου όχι μόνον δεν ολοκληρώθηκε αλλά ούτε καν δρομολογήθηκε.

Κρίσιμο πολιτικό στόχο δεν αποτελεί πλέον το όραμα, η κοινωνική προσφορά και ηθική επιβράβευση. Κυρίαρχο δόγμα τα τελευταία χρόνια αποτελεί η εξουσία για την εξουσία με κάθε μέσον.

Ο υδροκεφαλισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με τη διαφθορά και τον λαϊκισμό αποτελεί τροχοπέδη προόδου και ανάπτυξης.

Είναι φανερό ότι η Χίος φθίνει σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Εντούτοις, ακόμα υπάρχει περιθώριο αναστροφής.

Είναι ο κατάλληλος χρόνος για πρωτοβουλίες επανεξέτασης του διοικητικού μοντέλου του τόπου μας. Η σημερινή ‘’διοίκηση’’ δεν διακατέχεται από τέτοιες ανησυχίες.

Ποιος θα αναλάβει πρωτοβουλίες; Ίσως πρώην Δήμαρχοι και Βουλευτές!

Υ.Γ.

Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά μας Ψαρά και Οινούσσες τα οποία ευτυχώς γλύτωσαν την ‘’μεταρρύθμιση’’ διοικούνται από ολιγομελή ομάδα προσώπων ισχυρού συναισθηματικού φορτίου για τον τόπο τους και τα έχουν ‘’απογειώσει’’.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.

 Please follow and like us:
fb-share-icon