Δίνουμε έμφαση στις επιστροφές αλλά κατά πόσο θα εφαρμοστούν- Εβδομαδιαία δρομολόγια επιστροφών προς τη Τουρκία


Οι κανόνες άλλαξαν. Δίνουμε έμφαση στις επιστροφές δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης το θέμα είναι έντός των κανονισμών κατά πόσο θα είναι αυτό εφικτό, καθώς το μέτρο έχει αποτύχει τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά δήλωσαν:

Οι κανόνες άλλαξαν. Δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 FM. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης και ανέφερε ότι «ήδη έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο του 2020 από τον Ιανουάριο του 2019. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 4 συνολικά αποστολές με επιστροφές προς την Τουρκία».

Σε ερώτηση σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές του 2019, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε πως «η χώρα μας δέχθηκε γύρω στους 46.000 μετανάστες μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συνολικά 72.000 όλη την προηγούμενη χρονιά. Αυτό που  δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που μπήκε στην Ευρώπη το 2019, βρίσκεται στα 5 ελληνικά νησιά».
Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην υποχρέωση της χώρας βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας να διατηρεί τους πρόσφυγες στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου και τόνισε ότι «δουλεύουμε πάνω σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ήδη με τη νέα νομοθεσία, λαμβάνουμε, πλέον, αποφάσεις, τουλάχιστον στον πρώτο βαθμό εντός τεσσάρων εβδομάδων. Δεύτερον, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ανοίξουμε περισσότερους διαδρόμους επιστροφής όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας απευθείας στις χώρες προέλευσης και όχι μέσω Τουρκίας».

Για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε την ενίσχυση της με προσωπικό, καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν πέντε νέα Γραφεία Ασύλου εκτός των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, «ώστε να υπάρξουν κανονικές συνθήκες γραφείου για τους εργαζομένους».

Επιπλέον, σε ερώτηση για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως κατατίθεται σχετική τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς και ορίζεται εθνικός συντονιστής για τον έλεγχο τους. «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», είπε.

Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «πλέει ήδη ελληνική φρεγάτα δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και σύνεση» και συνέδεσε το σημερινό γεγονός με την οξυμένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών, ιδίως στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό «με τις ροές που έστειλε η Τουρκία το δεύτερο εξάμηνο του 2019». «Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και, πλέον, αποκτούμε αρκετούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο είναι αρκετά έντονες», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 FM

Καθιερώνουμε εβδομαδιαία δρομολόγια επιστροφών προς τη Τουρκία

 

– Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας. Να μην είμαστε βασική διαδρομή για τους διακινητές. Αυτό απαιτεί φύλαξη των συνόρων και επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και για τα δύο είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή συνδρομή.

 

– Ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή των νέων διαδικασιών ασύλου, τις οποίες διαρκώς αξιολογούμε ώστε να βελτιώσουμε την όποια δυσλειτουργία. Κρίσιμο στοίχημα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η επιτάχυνση των  επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ως κράτος δικαίου, υλοποιούμε αυτές τις πολιτικές προτεραιότητες με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εφαρμογή  των νόμων της Ελληνικής πολιτείας.

 

– Το πρόβλημα στα νησιά δημιουργήθηκε από τους περιορισμούς  της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αφενός μείωσε τις ροές, αλλά αφετέρου λόγω της ερμηνείας που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό και με τις καθυστερήσεις στην διαδικασία ασύλου, εγκλώβισε στα νησιά όσους έκαναν αιτήσεις. Τώρα με την επιτάχυνση των διαδικασιών θα προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών.

 

– Θεωρώ απάνθρωπο να καθυστερεί σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και για τέσσερα με  πέντε χρόνια η εξέταση μιας αίτησης ασύλου. Αυτό συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε απώλεια της δυνατότητας επιστροφών.

 

– Ήδη στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης έγινε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα με την μεταφορά 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και τις αρχές του 2020. Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψουμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στα ακριτικά νησιά. Το νέο σχέδιο για πλωτά φράγματα είναι ένα ισχυρό μήνυμα της πολιτικής μείωσης των ροών.

 

– Το κλειδί είναι η συνδυασμένη λειτουργία των νέων πολύ-λειτουργικών ελεγχόμενων κέντρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Θα μπορέσουμε έτσι  ταχύτερα και οργανωμένα να δίνουμε δικαίωμα ασύλου σε όσους δικαιούνται αλλά και να επιστρέφουμε όσους δεν δικαιούνται. Ζητήσαμε την στήριξη της ΕΕ  ώστε να οργανώνουμε κοινές επιστροφές, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε  διαφορετικούς μηχανισμούς όσον αφορά στις επιστροφές. Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Εταίρων, με κοινές πολιτικές ασύλου και διαχείρισης των ροών.

 

– Μέσα από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ισχύει για την διαδικασία του ασύλου από την 1 Ιανουαρίου του 2020. Ήδη, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, ζήτησα από την Υπηρεσία Ασύλου την ταχύτατη εφαρμογή των νέων διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για όσους έρχονται. Δηλαδή, άμεσα να διαχωρίζονται αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, από εκείνους που δε δικαιούνται. Η χώρα μας εφαρμόζει ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά, από εκεί και πέρα έχουμε και εθνικούς κανόνες: Αυτοί που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον, θα επιστρέφονται ταχύτατα στη Τουρκία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στον περιορισμό των ροών και ταυτόχρονα θα στείλει ένα ηχηρό και αποτρεπτικό μήνυμα στους διακινητές-εμπόρους ανθρώπινων ψυχών.

 

– Θίγεται ένα θέμα που αφορά όλα τα νησιά. Τη Λέσβο, την  Κω, τη Λέρο, τη Χίο που επισκέπτομαι σήμερα. Χρειαζόμαστε τα νέα κέντρα για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία ασύλου και επιστροφών. Προσωρινά βρίσκουμε λύσεις αλλά χρειάζεται πιο οργανωμένη πλέον αντιμετώπιση. Στη Σάμο θα λειτουργήσει το συντομότερο το νέο κέντρο, αν και περιορισμένου μεγέθους. Είναι απαραίτητο τα νέα κέντρα να έχουν επαρκή χωρητικότητα ώστε να εφαρμόζεται σωστά ο νέος νόμος.

 

– Στα 5 νησιά προχωράμε σε νέα κέντρα, κλείνοντας οριστικά ανοικτές δομές εντός αστικού ιστού. Ενισχύουμε με προσωπικό και υποδομές τις υπηρεσίες μας και καλύπτουμε κενές θέσεις διοικητών στα πολυλειτουργικά κέντρα έτσι ώστε σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία τους.

 

– Τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο διασφαλίζονται από την εφαρμογή των διαδικασιών και των προϋποθέσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για παράδειγμα, ο πρόσφατος νόμος 4636/19 που είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020, προβλέπει ότι οι οικογένειες θα στεγάζονται στον ίδιο χώρο και οι εξαρτώμενοι ενήλικες με ειδικές ανάγκες υποδοχής στεγάζονται μαζί με τους ενήλικες συγγενείς που, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, έχουν την ευθύνη τους. Παράλληλα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Η Υπηρεσία Ασύλου εφαρμόζει με απόλυτο σεβασμό την νομοθεσία ασύλου, η δε Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου είναι μία  Ανεξάρτητη Αρχή και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές έχουν δικαστικούς λειτουργούς.

 

– Δίνουμε έμφαση στην αύξηση των επιστροφών, ήδη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου οργανώθηκαν τρεις αποστολές επιστροφής μεταναστών προς την Τουρκία. Στόχος να καθιερωθούν εβδομαδιαία δρομολόγια και να αυξηθεί φυσικά ο αριθμός αυτών που επιστρέφονται. Παράλληλα θα δώσουμε έμφαση στην απευθείας επιστροφή προς τις χώρες προέλευσης, σε συνεργασία με ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς.

 

– Εστιάζουμε στην αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση των παρόχων αλλά και του προσωπικού. Με τροπολογία που προωθούμε,  δημιουργούμε ένα «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», επιδιώκοντας την μέγιστη διαφάνεια στην λειτουργία τους, αλλά και των προσώπων που εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των ΜΚΟ. Η ρύθμιση  θα προσφέρει στην δημόσια διοίκηση και στις αρμόδιες αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες για την λειτουργία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες, πλέον δεν θα είναι απρόσωπες. Ως προς την διαχείριση πόρων επιδιώκουμε την μεταφορά τους προς κρατικές αρχές, καθώς αυξάνουμε τις δικές μας δυνατότητες διαχείρισης του μεταναστευτικού.

 

 

 

Please follow and like us: