Και σήμερα κοινός αγώνας και αντίδραση με αλλαγή ρόλων


Προηγήθηκε η ανακοίνωση κινητοποίησης στο Βόρειο Αιγαίο
Δημιουργήθηκε υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

22 Ιανουαρίου γενική απεργία στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο
Μάλλον αναβολή για την μεθεπόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

Έξι μήνες μετά την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, Νότης Μηταράκη.

Ο συντοπίτης μας, Αλκιβιάδης Στεφανής μέχρι πρότινος «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό», διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Η επιλογή του κ. Μηταράκη, έγινε προφανώς και για συμβολικούς λόγους επειδή ως βουλευτής που εκλέγεται στην Χίο, γνωρίζει το ζήτημα και τις πτυχές του, έχει λάβει γνώση των προθέσεων των δημάρχων και του περιφερειάρχη των νησιών και ίσως θεωρήθηκε καταλληλότερος για να επιτύχει χωρίς μεγάλες αναταράξεις, την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής εάν και εφόσον παραμείνει η ίδια καθώς οι αντιδράσεις πληθαίνουν και έχουν οργανωθεί ήδη κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, αλλά και Αθήνα. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2017, έδωσε το παρών στην αντίστοιχη κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος που είχαν διοργανώσει οι τρεις ενιαίοι τότε δήμοι.

Είναι άγνωστο αν συνέβαλε και η απόφαση που λήφθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού, όπως και εκπρόσωπους κοινωνικών και οικονομικών φορέων από τα τρία νησιά, για το ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού για διήμερες κινητοποιήσεις, την Τετάρτη και Πέμπτη 22-23 Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων του Βορείου Αιγαίου.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός με τους τριπλάσιους αιτούντες άσυλο συγκριτικά με το περασμένο καλοκαίρι του 2019, ωθεί μεγάλο μέρος των κατοίκων των περιοχών σε αντιδράσεις, έτσι ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους και την αποφασιστικότητά τους, αρνούμενοι νέες δομές, αλλά και επιδιώκοντας να κλείσουν οι υπάρχουσες, έτσι ώστε να αναλάβουν στην ενδοχώρα την ευθύνη εξέτασης ασύλου των αιτούντων.

Την ίδια ώρα η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία νέων δομών σε Λέσβο και Χίο παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, παραμένει ίδια, όπως τη μετέφερε μέσα από συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως εθνική στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα με στόχο το κλείσιμο της Μόριας και της ΒΙ.ΑΛ.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, επανέλαβε ότι θα υπάρξει σειρά αντισταθμιστικών μέτρων και μετέφερε την πεποίθησή του ότι μόλις κλείσουν οι υφιστάμενες δομές και λειτουργήσουν οι καινούργιες τότε οι νησιώτες θα κατανοήσουν ότι είναι για όφελός τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός των άλλων παρείχε στήριξη στον νέο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη ενώ χαρακτήρισε ως μεμονωμένες περιπτώσεις τους γαλάζιους αιρετούς και τα στελέχη της Ν.Δ. που αντιδρούν στον σχεδιασμό.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χαιρέτισε τον ορισμό ως Υπουργού στο νεοσύστατο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου του νησιώτη, βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη και προσβλέπει σε μία άμεση και αγαστή συνεργασία στο ζέον πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσεως», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος προσδοκά αποτελέσματα από τον γείτονα υπουργό.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων (ΟΛΣΑ) παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά, έχοντας επικοινωνία με τους αυτοδιοικητικούς του νησιού αλλά και τις Ομοσπονδίες, αδελφότητες των άλλων νησιών για κοινή δράση και ψήφισμα, αντιδρώντας στα προτεινόμενα σχέδια και το ίδιο προγραμματίζει για την ημέρα κινητοποιήσεων στην Αθήνα, η οποία φαίνεται να μην είναι η 23η Ιανουαρίου που είχε καθορισθεί, αλλά σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε, αυτή προγραμματίζεται για την μεθεπόμενη εβδομάδα, για καλύτερη οργάνωση και αποτελέσματα, όπως ειπώθηκε.
Το 2017

Η ΟΛΣΑ, οι σύλλογοι και οι αντίστοιχοι φορείς των άλλων νησιών, θα δώσουν το παρών, όπως είχαν κάνει και στις 5 Δεκεμβρίου 2017 σε αντίστοιχο κάλεσμα που είχε απευθύνει εκ μέρους της Λέσβου, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Τότε, μαζί με τους δημάρχους της Λέσβου, Χίου και Σάμου, τους εκπροσώπους της ΟΛΣΑ, της ΟΧΣΑ και της Αδερφότητας Σαμίων, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην είσοδο του υπουργείου, ήταν ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης (ο νυν υπουργός), ο βουλευτής και τότε τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής Ν.Δ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) , ο τότε ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης (νυν υπουργός Τουρισμού), ο τότε βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης (νυν περιφερειάρχης Αττικής) και πολλοί αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί Σύμβουλοι.

«Να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα νησιά μας, από νησιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησιά φυλακές» ήταν το κεντρικό σύνθημα της τότε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αιτήματα της συγκέντρωσης ήταν:
– Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας,
– Η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων,
– και η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

Και σήμερα κοινός αγώνας και αντίδραση

Ελπίζουμε, όπως όλοι άλλωστε, να έχουν επιτυχία ο νέος υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, με τους οποίους η ΟΛΣΑ, θα επιδιώξει να συναντηθεί και να εκθέσει τις θέσεις της, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν (και με τον κ. Μουζάλα και με τον κ. Στεφανή), αλλά οι αντιδράσεις θεωρούνται βέβαιες και επιβεβλημένες, απ΄ όλους, ειδικά εάν υλοποιηθεί οι μέχρι τώρα διαφαινόμενος σχεδιασμός.

Ελπίζουμε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να σκεφτούν πρώτα και κύρια τον αγώνα αλληλεγγύης και αντοχής του Λεσβιακού λαού, που από το 2015, στέκεται “όρθιος” απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κρίση για τα ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα και που πρέπει πια, να φύγει αυτό το βάρος από την πλάτη του, που ως άλλος Σίσυφος, ποτέ δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό, καθώς το κουβαλάει μόνος και που τελικά η προσπάθεια καθίσταται χωρίς νόημα, διότι αποτελείται από μια στείρα επανάληψη, της συνεχούς προσπάθειας, σε κάτι που πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά πολλοί, όλοι.

Η κινητοποίηση στις 22 Ιανουαρίου

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποφάσισαν γενική απεργία στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα τρία νησιά. Θα περιλαμβάνουν συμβολικό κλείσιμο των αεροδρομίων και των λιμένων της περιφέρειας Β. Αιγαίου και κατάληψη του κτηρίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία αλλά η κινητοποίηση και με τη συμμετοχή φορέων, πολιτών που θα έρθουν από τα νησιά και κατοίκων της Αττικής, θα πραγματοποιηθεί μάλλον αργότερα, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ

 

 

Please follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: