Τσικουδέλαιο στη Χίο!

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωέςΤσικουδέλαιο στη Χίο!

Μια νέα προσπάθεια αναβίωσης παραγωγής τσικουδέλαιου στη Χίο από τους παραγωγούς Λεμονιάδη Μιχαήλ  και  Μανωλάκη Σταμάτη με στόχο την ανάδειξη και επανένταξη αυτού του σπουδαίου αλλά παραμελημένου προϊόντος που η ύπαρξη του χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν το βιολογικό ελαιοτριβείο του Ραφαήλ Κοίλη στην Αη Γιώργη Συκούση σε συνεργασία με ελαιοτριβείο του Στέφανου Μπουλά που συνέδραμαν  για να ξαναγεννηθεί το Χιώτικο τσικουδέλαιο με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν.

Το τερεβυνθέλαιο (τσικουδέλαιο) το οποίο χαρακτηρίζονταν αγιόλαδο, ‘φάρμακο’ όπως το αποκαλούσαν οι παλαιότεροι.

Ήταν απαραίτητο στο παρελθόν σε διάφορα γλυκά(κουρμπουμπίνια, φοινίκια)  αλειμμένο στο ψωμί ήταν λιχουδιά της εποχής αλλά και στην μαγειρική με τις πικάντικες ιδιότητες του και με τις θαυμαστές αρωματικές ιδιότητες του έκανε πιο πλούσια την παραδοσιακή κουζίνα της Χίου.

Ένα μοναδικό προϊόν που θέλουμε να το ξαναφέρουμε στο τραπέζι μας,  μας ανέφερε ο κ. Ραφαήλ Κοίλης που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διέθεσε το ελαιοτριβείο του όπως και ο  κ. Στέφανος Μπουλάς επίσης. Σε συνεργασία με τους παραγωγούς η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Επίσης οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν ενδιαφέρον και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι αρωγοί στη προσπάθεια αυτή.Please follow and like us:
fb-share-icon