Πανδημία: Θα κολυμπήσουμε το καλοκαίρι και πώς; Tι λένε οι ειδικοί


Το φετινό καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Και σίγουρα δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο

 

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ευτυχώς, στην Ελλάδα, η πορεία της πανδημίας είναι θετική, ειδικά σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη.

 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνήθειές μας δεν θα επηρεαστούν φέτος το καλοκαίρι, καθώς θα κληθούμε να ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες, με σκοπό να εξασφαλίσουμε την δημόσια υγεία και να μην ανατρέψουμε το καλό αποτέλεσμα που έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα.

 

Εύλογα, πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται αν και πώς θα μπορέσουν να κάνουν φέτος μπάνια σε θάλασσες και πισίνες, αν θα είναι εφικτό να πάνε διακοπές και πώς θα επηρεάσει ο ζεστός καιρός την εξέλιξη της πανδημίας.

 

 

 

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, δίνει χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους.

 

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθηγητής: «Oι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα, η οποία χλωριώνεται, είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».

 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κολλήσει τον ιό από την αμμουδιά ή από τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο κ. καθηγητής ξεκαθαρίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. Από σταγονίδια δηλαδή, τον βήχα, το φτέρνισμα, τη δυνατή ομιλία με ακάλυπτο το στόμα κλπ.

 

«Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό», επισημαίνει. «Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως, για παράδειγμα, μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει, καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά στην επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

 

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «στην ουσία, όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον ιό».

«Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά, όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι «στριμωγμένοι» ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δεν θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», σημειώνει ο κ. Νικολαϊδης.

 

Τέλος, ο ίδιος προβλέπει ότι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί – μετά την «χαλάρωση» των μέτρων – αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, τότε είναι σίγουρο πως αυτά θα αυστηροποιηθούν και θα διαμορφωθούν ανάλογα.

MONONEWS.GR
Please follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: