ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΑΤΟΥΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΜΑΕΣΤΡΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΓΙΑΜΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο νέος και ταλαντούχος μαέστρος Παντελής Κογιάµης, με λαμπρές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Πανεπιστήµιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (MDW), και έχοντας διευθύνει – μεταξύ άλλων ορχηστρών – και την καταξιωµένη Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας στην φηµισµένη αίθουσα του Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, διηύθυνε το σύνολο Georgian Virtuosi σε μία συναυλία στις 27 Αυγούστου 2019 στο Μπατούμι της Γεωργίας. 
Η συναυλία δόθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Night Serenades Batumi-Tbilisi XI International Festival» και ήταν ένα αφιέρωμα στον Rudolf Barshai (1924-2010), διάσημο διευθυντή ορχήστρας και σολίστ στη βιόλα, γνωστό για τις σπουδαίες μεταγραφές του σε έργα μεγάλων συνθετών.
Εντόπισα στο διαδίκτυο την ερμηνεία του Παντελή Κογιάμη στη συμφωνία δωματίου για ορχήστρα εγχόρδων, op.110a του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που είναι μια μεταγραφή του Κουαρτέτου εγχόρδων αρ. 8 op. 110, του συνθέτη, αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου (1960). Η εμπνευσμένη μεταγραφή έγινε από τον Rudolf Barshai.
Στην συναυλία ήταν παρούσα η τελευταία γυναίκα του R. Barshai, η οργανίστα και τσεμπαλίστα Elena Barshai, η οποία παρείχε στον μαέστρο Π. Κογιάμη την παρτιτούρα του Barshai, απ’ όπου είχε διευθύνει ο ίδιος το έργο, για να έχει υπ’ όψιν του και τις σχετικές σημειώσεις του.
Πηγή: panagiotisandriopoulos.blogspot.com
Please follow and like us:
fb-share-icon
Αρέσει σε %d bloggers: