Κ. Λουτράρης: Θεωρώ ατυχές ένα video με δηλώσεις σε ένα τόπο που παντελώς στερείται στοιχειώδους υποδομής


Την αντίδραση του συμπολίτη μας Κωνσταντίνου Ν. Λουτράρη προκάλεσε η πρόσφατη δημοσίευση βίντεο σχετικά με την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου από τον Δήμο Χίου:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Ν. Λουτράρη:

Ποδήλατα και ποδηλατόδρομοι στη Χίο

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ποδηλάτου η δημοτική αρχή Χίου με ένα βίντεο προτρέπει τους δημότες της στη χρήση του.

Ως παλιός ποδηλάτης που χρησιμοποιώ το ποδήλατο δεκαετίες τώρα για τις μετακινήσεις μου στην πόλη και για την άσκηση μου καθημερινά, πολύ πριν γίνει μόδα και πολύ πριν την ίδρυση των ποδηλατικών συλλόγων, επειδή όχι μόνο έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, αλλά και έχω σοβαρά κινδυνεύσει, θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής.

Θεωρώ ατυχές ένα video με τόσες πολλές δηλώσεις και προτροπές για τη χρήση του ποδηλάτου σε ένα τόπο που παντελώς στερείται στοιχειώδους υποδομής για ποδηλασία. Δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι όπως π.χ. της Καρδίτσας που εδώ και πολλά χρόνια έχουν δοθεί στο κοινό με φωτεινούς σηματοδότες αποκλειστικά για τα ποδήλατα, εκτός αν θεωρούμε ποδηλατόδρομο την περιοχή άθλησης στη Φάρκαινας. Ούτε οι δρόμοι της Χίου παρέχουν ασφάλεια για τους ποδηλάτες.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, ανεύθυνο να προτρέπετε τη γενικευμένη χρήση χωρίς να αναλογίζεστε τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια προτροπή, αφού ποδηλατώντας μέσα στο χάος των δρόμων της Χίου κινδυνεύεις κάθε στιγμή όχι μόνο από τους ακατάλληλους δρόμους αλλά και από τους οδηγούς των οχημάτων που θεωρούν το δρόμο ιδιοκτησία τους.

Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας, και κυρίως των νέων μας, είναι πρωταρχικό καθήκον. Ας φτιάξουμε λοιπόν πρώτα υποδομές, για να έχουμε το δικαίωμα γι’ αυτές τις προτροπές, γιατί διαφορετικά φαίνονται μόνο ως επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Κωνσταντίνος Ν. Λουτράρης
Please follow and like us:
fb-share-icon