Τιμή στα θύματα του Wiril- Ρίγη συγκίνησης στο άκουσμα του Εθνικού Ύμνου (video+photos)

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Τιμή στα θύματα του Wiril. Σήμερα εορτάστηκε η  78η Επέτειο από τον Βομβαρδισμό του σουηδικού πλοίου «WIRIL στη Χίο το 1944»

Φέτος, συμπληρώνονται 78 χρόνια από τον βομβαρδισμό του σουηδικού πλοίου πλοίου του Ερυθρού Σταυρού «WIRIL» , το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Χίου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η  ιστορία αναφέρει πως τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου 1944 στο λιμάνι της Χίου κατέπλευσε ένα μικρού εκτοπίσματος σουηδικό φορτηγό, το «Wiril», ναυλωμένο από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Έφερε μάλιστα φανερά τα διακριτικά της ουδετεροτητας του, μετέφερε δε επισιτιστική βοήθεια για τον ντόπιο πεινασμένο από τη ναζιστική κατοχή πληθυσμό.

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1944, τις πρωινές ώρες -και ενώ συνεχιζόταν η εκφόρτωση- έξι βρετανικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν το σκάφος με ρουκέτες. Μετά την πρώτη προσβολή επανήλθαν δεύτερη και τρίτη φορά, συνεχίζοντας τον βομβαρδισμό, αλλά και πυροβολώντας τους πολίτες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Αποτέλεσμα της επίθεσης 17 νεκροί, μεταξύ των οποίων και Έλληνες πολίτες. Υπήρξαν επίσης δεκάδες σοβαρά τραυματίες, πολλοί από τους οποίους δεν επιβίωσαν. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Σουηδός εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Νίλσον και ο αρμόδιος αξιωματικός της γερμανικής φρουράς Βεστ Χάουζερ, ο οποίος ήταν εκείνη την ώρα σε υπηρεσία. Τα σκάφη που βρίσκεται πλησίον του «Wiril» βυθίστηκαν επίσης με τα φορτία τους.

Εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό αυτό από συμμαχικά αεροπλάνα όπως και την ευθύνη για αυτόν δεν ανέλαβε ποτέ κανείς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Please follow and like us:
fb-share-icon