Πάτησε Ευρώπη!!! Θερμή υποδοχή στη Χίο για την προσφυγοπούλα Αμάλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές




Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Το 2021, μία κούκλα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μίας προσφυγοπούλας από τη Συρία θα διασχίσει 8000 χλμ για την στήριξη των προσφύγων όλου του κόσμου και ειδικά των νεαρών προσφύγων.
Στην καρδιά του Ταξιδιού, η Μικρή Αμάλ θα περπατήσει 8.000 χλμ. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος που ξεκινά από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία. Πρώτος σταθμός της Αμάλ στην Ελλάδα ήταν η Χίος, όπου την υποδέχθηκε πλήθος κόσμου με μουσική και Χιώτικα παινέματα.
Η ιστορία της Μικρής Αμάλ έχει γίνει πλέον μία οδύσσεια επικών διαστάσεων καθώς η ηρωίδα έχει ζωντανέψει με τη μορφή μίας τεράστιας κούκλας από την Handspring Puppet Company. Καθώς ακολουθούμε την περιπλάνηση της Μικρής Αμάλ από το Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέχρι το Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνη θα φωτίζει τις ιστορίες των εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν εκτοπισμένοι – και αναγκασμένοι να κινδυνεύουν σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής

Όλοι την υποδέχθηκαν με φωνές, τραγούφια και μουσική την υποδέχεται. Στην ακτή οι τοπικές κοινότητες της Χίου  την καλωσορίσουν με “παινέματα”. Τα παραδοσιακά τραγούδια, που λέγονται μαζί με τα κάλαντα, γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη. Η Αμάλ, αυτή τη φορά δεν θα κινδυνεύει με επαναπροώθηση, ούτε να κλειστεί για μήνες σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής.

Υποδοχή με παινέματα

Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «παινέματα», που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με φορείς του νησιού. Συγκεκριμένα με την Φιλαρμονική του Δήμου, το Μουσικό Σχολείο, την ομάδα κρουστών Brasilionico. Επίσης παιδιά προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς.

Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας, Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff – Μυριαγκού.



Please follow and like us:
fb-share-icon